Svi članci od ДУШАН ЈЕРКОВИЋ

Фестивал науке

Ученици наше школе су на Београдском фестивалу науке проширили своја знања из области физике, хемије, прве помоћи, географије… Учешћем у огледима, квизовима и вежбама поред знања стекли су и искуства која се памте и са нестрпљењем ишчекују следећу годину.

Шездесет трећи рођендан наше школе

             Основна школа ,,Душан Јерковић“ у Ужицу прославила је 24.11.2018. године свој 63. рођендан. Свечана приредба одржана је у амфитеатру Учитељског факултета, у присуству многобројних гостију – ученика, родитеља, наставника, колега из других школа, као и представника града Ужица. Ове школске године културни програм тематски је био усмерен на повратак правим вредностима, школи као месту где се, кроз другарство, међусобно уважавање и толеранцију, на занимљив и креативан начин стиче знање, као и на обележавање 150 година од рођења математичара Михаила Петровића – Аласа (1868‒1943).

            Једночасовим програмом приредбе, коју су осмислили и увежбали наставница српског језика Тања Зечевић и наставник музичке културе Никола Бошковић, уз помоћ ученика и колега, дочарали су свакодневни живот у школи.  Са жељом да нам живот у школи, свима, буде пријатан, леп и лак, присетили смо се речи филозофа Артура Шопенхауера и његове приче ,,Бодљикаво прасе“, која говори о толеранцији, као највећој вредности лепог понашања, на шта нас је подсетио и домаћин, директор школе, Ратко Трмчић, својим кратким говором. Након поздравне речи директора, чули су се рецитали песама о томе ,,Чему служи школа“ и ,,Свако има боју своју“. Скеч о дечаку који је својом довитљивошћу успео да уновчи своје незнање математике, показао нам је да живот у школи може да буде леп и лак, а да некада неки ученици имају потешкоћа у учењу. Присетили смо се правих вредности и кроз разговор качкета и шешира, толерантно спојили прошли и савремени свет.

            Награде најуспешнијим ученицима, победницима литерарног и ликовног конкурса, као и јубиларну награду директору школе, доделила је Мирјана Радовановић Пејовић, најбољи школски библиотекар Србије за 2016/17. годину, а јубиларне награде, осталим запосленим радницима и пензионерима, са њом је  доделио директор.

            Гости су могли уживати у најзначајнијим тренуцима живота математичара Михаила Петровића – Аласа, чули смо занимљиве делове његове биографије и подсетили се да је академик Петровић, поред тога што је био угледан професор математике на Универзитету у Београду био и књижевник, филозоф, музичар, рибар, светски путник и путописац. Оснивање Српске математичке школе сматра се, ипак, најзначајнијим достигнућем професора Петровића. Из ове школе изашао је велики број добрих математичара, који су својим научним достигнућима допринели развоју математике, не само у Србији већ и широм света. Српска академија наука и уметности и математичари у Србији ове године прослављају 150 година од његовог рођења. Математички факултет дао је значајан прилог овом јубилеју оснивањем Дигиталног легата Михаила Петровића у којем посетиоци могу да пронађу многобројна документа и детаље из његовог занимљивог и неконвенционалног живота. Професор Коста Вујић је следећим речима предвидео судбину младог Аласа: ,,Дабогда постао академик па морао сваку своју реч да вагаш!“

            Какав наставник треба да буде, ако жели да задобије поверење својих ученика, показали су ученици представом ,,Шешир професора Косте Вујића“. Након представе, која је била по тексту Милована Витезовића, чули смо савет професора о важним животним питањима, које је, као Вујић, верно говорио ученик Данило Лазић.  Завршне речи професора, могу бити лајтмотив целог програма, зато их наводимо у целости:

,,Драги ђаци, ови моји матуранти, моји мангупи: Јован Цвијић, Михаило Петровић – Алас, Јаков Продановић, Милорад Митровић, постаће велики људи и обележиће Србију свога времена… На њих треба да се угледате, њихов пример да следите… Зато, ставите на своје паметне главе шешир васпитања, знања, образовања и обујте чизме путовања и крените у живот! Са правим шеширом се лакше и сигурније корача! Живели!“

            Општем утиску непроцењиво је допринео хор, који је избором песама и начином интерпретације оживео време професора Косте Вујића, речима песме истакао његов значај и подсетио нас томе да се песма о вредним и заслужним људима и данас чује и радо пева. Запажену тачку имали су и предшколци, када су заиграли уз ,,Дечје коло“. Својим изгледом и игром, допринели су да видимо како толеранција, традиција и праве вредности никада не пролазе и у сваком времену, ма колико оно било савремено, налазе своје заслужено место. На крају нашег дружења хор је уз стихове песме ,,У свету постоји једно царство у њему царује другарство“, подсетио на нашу жељу са почетка програма, да сви у царству и другарству, обављамо наш не тако лак посао, што су биле и речи директора школе у говору, којим се обратио гостима.

                                                                                             М. Р. Пејовић, Т. Зечевић

Занимљиве радионице за предшколце

Поводом Дечије недеље и предшколске групе наше школе са својим васпитачицама и школским библиотекарима имале су занимљиве радионице на Дечијем одељењу Народне библиотеке Ужице. Предшколци су се дружили са библиотекарима, са мацом и совом, били креативни, и постали најмлађи корисници библиотеке.

Књижевно вече поводим Дечије недеље

Поводом Дечије недеље 5.10.2018. у 19 часова одржано је књижевно вече ученика наше школе од IV до VIII разреда. Вече је прошло у пријатном дружењу и пажљивом слушању песама и састава ученика на тему „Моје право да живим срећно и здраво без насиља.“

Поред стихова и прозе, певало се и свирало, а Надежда из VII 5, својим гласом и песмом, изазвала је највише аплауза.

Обавештење

Према Школском календару за текућу годину, петак, 9.11.2018. и понедељак, 12.11.2018. су нерадни дани за ученике. Настава почиње у уторак, 13.11.2018.  са следећим распоредом:црвена смена – преподне, а плава смена – после подне.

Директор школе

Ратко Трмчић

 

Библиотека наше школе добитник признања

ИК „Едука“ организовала је наградни конкурс у циљу подршке раду школских библиотека, како би се усмерила пажња на драгоцену улогу библиотека духовном, образовном и професионалном развоју ученика и наставника. Међу многим библиотекама које су учествовале на овом конкурсу је и библиотека ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица. Библиотекарке школе Ана Дуковић и Мирјана Радовановић Пејовић примиле су похвалницу уредничког тима „Едуке“ на Сајму књига 2018.

То је признање за наш дугогодишњи квалитетан рад, а истовремено подстицај и обавеза да даље наставимо да развијамо стваралаштво и креативност ученика и пружамо помоћ наставницима у реализацији наставе.

 

Велика донација

Посетили су нас Даниела и Веселин Чесаров из Берна, донатори 16 рачунара за нашу школу. Уговор о донаторству свечано је потписан  1. октобра 2018.г., када су нас посетили гости из Швајцарске и председници „Ротари клуба“ Владимир Матић и Жељко Каргановић.

Јавни атлеткси тренинг

Данас је на Градском стадиону у Ужицу у организацији Атлетксог клуба „Младост“ из Ужица одржан јавни атлеткси тренинг, намењен деци ученицима 4 разреда. Овог пута, јавном тренингу присуствовали су ученици 4 разреда Основне школе „Душан Јерковић“ из Ућица, које је на стадион довела учитељица Слађана Ђикановић. Током једностаног тренинга, најмлађи су се упознали са основама атлетике и испробали на полигону атлетске справе које су прилагођене њиховом узрасту. Из Ак „Младост“ најављују да ће наставити са оваквим акцијама и позивају све заинтересоване да почну да тренирају атлетику. Чланарина је басплатна, као и опрема и одласци на такмичења.

Преузето са сајта „Огласна табла града Ужица“

„Решавање проблема“

Рецитаторско-драмска секција, под вођством наставнице српског језика и књижевности Биљане Аксентијевић, приредила нам је у среду, 17. 10. 2018. јавни час за размишљање. „Решавање проблема“, како су назвали своју приредбу, техником психо-драме навело је окупљене да се замисле о неким школским, па и животним ситуацијама. Када имамо проблем са другом особом — другом, родитељем, наставником, уместо лепом речју и договором, реагујемо љутњом, свађом, пребацивањем одговорности и кривице, понижавањем, често и ударањем особе са којом смо у спору. Наши глумци су нам показали и један и други начин, афирмишући онај мирни, разумни, зрели, одговорни, за шта су награђивани искреним аплаузом присутних другова, родитеља и наставника.