Svi članci od ДУШАН ЈЕРКОВИЋ

Одбојка- дечаци 1. место

У хали Велики парк у понедељак 02.3.2020. год. одржано је Општинско такмичење у одбојци за дечаке. Ученици наше школе у драматичном финалу су славили и освојили 1. место. У финалу је савладана Прва основна школа краља Петра II резултатом 2:1 у сетовима. За школу су наступали:

Никола Мајкић 8-3

Виктор Средић 8-3

Матеја Андрић 8-3

Валери Ђокић 8-4

Драган Жунић 8-4

Страхиња Максимовић 8-4

Алекса Анђић 8-4

Лука Оташевић 8-4

Ученике је спремала и водила наставница Јелена Савићевић.

Продужен распуст

Имајући у виду актуелне епидемиолошке податке надлежних органа, тела И служби, са циљем превенције ширења грипа у популацији деце И младих, донета је одлука да зимски распуст у Републици Сбији, ван територије АП Војводина, буде продужен до 21.фебруара 2020.године, а да први наставни дан буде 24.фебруар 2020.године.

Клуб љубитеља поезије – Момчило Настасијевић, немушти језик душе

Крајем јануара 2020. одржан је састанак нашег Клуба љубитеља поезије посвећен Момчилу Настасијевићу „Немушти језик душе“. Ова активност школске библиотеке увршћена је у Базу примера успешних ваннаставних активности ЗУОВ-а.

Једна је од најзначајнијих и најкреативнијих у целокупној српској култури – породица Настасијевић, у којој су четири брата били уметници, a сестрe Славка, чувени професор математике у Четвртој мушкој гимназији, и болешљива Даринка историчар. Најстарији брат Живорад био је сликар, Светомир композитор, а најмлађи Славомир писао је историјске романе. Међу свима њима песник Момчило Настасијевић оставио је својом поезијом и прозом најдубљи траг у српској култури 20. века. Његов поетски језик високо метафоричан и сложен, делимично је херметичан и изузетно музикалан. Развијање љубави према поетској уметности код ученика постиже се указивањем на вредности уметнички изражених мисли, идеја, осећања.

Кроз наше састанке Клуба желимо да подстичемо развијање читалачких навика код ученика и радозналост за самостално проучавање књижевности, као и позитивни однос према групном и тимском раду.

Унапређивањe инклузивне праксе у основним школама

Од 26.11.2019. у РЦУ реализован је низ радионица са циљем унапређивања инклузивне праксе у основним школама као и хоризонталног учења, у оквиру активности које је планирала Школска управа Ужице у сарадњи са саветницима-спољним сарадницама, међу којима је и професор разредне наставе Драгица Ђуровић из наше школе.

Радионици су присуствовали наставници разредне и предметне наставе који реализују наставу по ИОП-у са територије Златиборског округа.

Спортскa недељa

У четвртак 30.01.2020. одржан је спортски дан за ученике 6. разреда у оквиру Спортске недеље. Ученици су се такмичили у шутирању на гол преко целог терена. Учествовали су сви ученици из одељења, осим осутних због болести. Заједно са ученицима такмичиле су се и одељенске старешине које су показале завидну прецизност у извођењу шута. Драж овог дана је било спортско навијање и бодрење између ученика свих одељења. Наравно, посебна занимњивост  је  било извођење шута од стране одељенских старешина које је пропраћено громогласним навијањем и аплаузом од стране ученика.

Нијансе су одлучиле победника. Резултат је следећи:

  1. место је 64
  2. место је 65
  3. место је 62
  4. место је 63
  5. место је 61

Судија је била наставница физичког и здравственог васпитања Јелена Савићевић.

Обележена школска слава Свети Сава

Српска православна црква и школе у Србији славе Савиндан којим се обележава успомена на Светог Саву. Ученици школску славу обележавају као радни, али ненаставни дан.

Традиционално сваке године, поред ученика, родитеља и наставника,  слави присуствују и представници локалне самоуправе. За све госте припремљен је пригодни програм  у којима су учествовали наши ученици.

Програм прославе 2020. године започет је освештавањем и ломљењем славског колача и извођењем химне Светом Сави. Рециталима, песмом, плесним наступом, драмским извођењем, па и свирањем на гуслама најсимпатичнијег учесника приредбе, светковали су ђаци ОШ „Душан Јерковић“.

Носиоци свечаног програма били су ученици млађих разреда, чланови рецитаторско-драмске секције и школски хор. И овај Савиндан прославили смо свечано, као што и приличи. Премудре мисли и поруке Светог Саве и данас, већ осам векова, осветљавају пут свакога од нас.

Пријем за најуспешније Ужичане

Међу најуспешнијим Ужичанима у 2019. години је наша наставница српског језика и књижевности Наташа Трнавац Ћалдовић– доктор филолошких наука, која се обратила у име наградђених:
„Понасна сам што се налазим међу људима племенитог незадовољства, који нису бунтовници без разлога, већ они који не стају када би већина стала, који се не задовољавају оним што би већини било више него довољно, већ иду даље и од себе очекују стално више и стално боље. У име нас старијих који смо присутни овде, морам да вам кажем немојте бити скромни децо, не савијајте се да би они нижи од вас могли лакше да вас дохвате, натерајте их да порасту, тако ћете их водити и створити друштво према својој мери, а она је најбоља мера коју Србија има.“

Целу беседу можете видети ма следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=966&v=z_45yUsOaNI&feature=emb_title

Prijem-za-najuspešnije-Užičane-1024x683-768x512

,,ПОРОДИЦА И ПОРОДИЧНИ ПРАЗНИЦИ“

Ученици I-2 са својом учитељицом Мирјаном Максимовић су кроз часове Пројектне наставе веома успешно реализовали пројекат ,,Породица и породични празници“.

Ученици су имали задатак да индивидуално, за први час пројектне наставе, размисле и говоре о празницима који се славе у њиховим породицама. Затим су угостили свештеника Александра Стјепановића са којим су разговарали о томе због чега и на који начин се прослављају Божић,  Ускрс и породична слава. Након тога ученици су подељени у 5 група са задатком да сценски прикажу обичаје карактеристичне за свадбе, рођендане, Божић, Ускрс и породичну славу.  На последњем часу смо имали прилику да уживамо у ,,скидању јабуке“, накончету, кумовском ,,куме изгоре ти кеса“, рођенданској торти, гашењу свећица, рођенданској песми, подели бомбона, уношењу бадњака и сламе уз уобичајени поздрав, ,,фарбању“ јаја, значају чуваркуће, служењу жита, ломљењу колача… Ипак, слике вреде хиљаду речи!

 

 

Јубиларни X маскенбал „На крилима маште – главни јунак једне књиге“

          Круна новогодишњих активности био је традиционални јубиларни X маскенбал ученика III разреда „На крилима маште – главни јунак једне књиге“, који заједнички организују библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ и Народне библиотеке Ужице већ 10 година, иначе заступљен у Бази  примера успешних ваннаставних активности  ЗУОВ-а.

Ученици су пленили пажњу, обучени у различите шарене костиме. Било је ту принцеза, вештица, доктора, гусара, црвенкапа, каубоја и индијанаца, писаца и њихових јунака, пуно јунака из бајки и басни, књижевних дела за децу, али и популарних филмова… Свако је осмислио своју маску и трудио се да изгледа што оригиналније. Жирију је било веома тешко да одабере најуспешније, јер су све маске биле веома лепе, креативне и маштовите, захваљујући труду и умећу родитеља. У склопу маскенбала, захваљујући труду ученика и учитеља, приређен је и културни програм који се састојао од музичких и рецитаторских тачака ученика, а најинтересантнији је био хор „бркатих момака“ који су заједнички запевали „из вика“, засмејали публику и добили највећи аплауз. Жирију библиотекара НБУ највише су се свиделе маске Маше Петровић и Емилије Јочић из III 2 и Луке Грујичића из III 1 и наградио их је, наравно, књигама.

             Сви смо се лепо забавили и дружили, научили понешто ново, и са осмесима закорачили у нову годину.

            Више фотографија на линку: https://www.facebook.com/pg/Biblioteka-O%C5%A0-Du%C5%A1an-Jerkovi%C4%87-1707200572895532/photos/?tab=album&album_id=2562357170713197

Јелка дечијих права и Музичко вече Ученичког парламента

Поред учешћа ученика у доношењу одлука које се њих непосредно тичу, чланови Ученичког парламента ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица годинама доприносе побољшању атмосфере и квалитета живота у школи.

            Протекле године обележено је 30 година од настанка Конвенције о дечјим правима, усвојене 1989. године. Тим поводом, чланови Ученичког парламента, у сарадњи са својим координатором, школским библиотекаром Аном Дуковић, предложили су да се у школи покрене читав низ активности: постављена је изложба ученичких радова о дечијим правима, одржане су радионице о дечијим правима са првацима током Дечије недеље у Народној библиотеци Ужице, ученици старијих разреда су израдили презентације које су приказали млађим другарима, постављени су панои о толеранцији, а покренута је и акција прављења новогодишњих украса са дечјим правима.

Новогодишњој акцији одазвао се велики број ученика свих разреда који су исписивали дечија права на прављеним папирним украсима . Необична новогодишња јелка постављена је у холу школе и привукла је велику пажњу ученика, наставника и родитеља.

          Последњег наставног дана у децембру 2019. године одржано је традиционално Музичко вече Ученичког парламента (које се налази у Бази  примера успешних ваннаставних активности на сајту ЗУОВ-а). Многобројни ученици, и понеки родитељ и наставник, уживали су у певању и свирању наших ученика.Улазнице су биле слаткиши који су се прикупљали у хуманитарне сврхе.  Још једном се потврдило да је Ученички парламент укључен у организацију и реализацију бројних пројеката који анимирају велики број ученика школе и оснажују их, па зато заслужено привлаче пажњу.

                                                          Мирјана Р. Пејовић, Марина Јевтић