Svi članci od ДУШАН ЈЕРКОВИЋ

pehar

Браво за Лену и Ању

Браво за нашу Лену Јокић која је освојила четврто место на Републичком такмичењу рецитатора.

Браво и за нашу Ању Росић која је освојила седмо  место на Републичком такмичењу из француског језика.

22.маја 2017.године у просторијама Ужичког центра за права детета одржана је фокус група са родитељима, члановима Савета родитеља школа и вртића, где су учествовале и наше родитељке, чланице Савета родитеља, наше школе. Фокус групу реализује Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, у оквиру пројекта Формирање општинских савета родитеља. Циљ је додатно информисање родитеља о правима и обавезама у васпитно-образовном систему, откривање мотива да неко постане активан родитељ, стицање увида у то шта родитељи сматрају да треба да буду надлежности и делокруг рада/градских савета родитеља, шта виде као могуће изазове у раду. Формирање општинских савета родитеља је предвиђено новим Законом о основама система образовања и васпитања, који је тренутно у процесу јавне расправе

У петак, 26.5.2017. у 13 часова, Економска школа ужице ће одржати презентацију својих смерова за заинтересоване ученике осмог разреда.

„Ко хоће да доживи чудо“

Дана 16.5.2017. године ученици наше школе учествовали су у такмичењу у беседништву које je, већ трећи пут, организовала Основна школа „Алекса Дејовић“ у сарадњи са Народном библиотеком и Књижевним удружењем „Паун Петронијевић – Рујно“. Такмичење се одржава у част књижевнице Десанке Максимовић, а тема овогодишњег такмичења био је наслов њене песме „Ко хоће да доживи чудо“.
Као и претходне године, ученици наше школе су се одазвали позиву и остварили велики успех. У категорији ученика седмог и осмог разреда прва два места заузеле су наше ученице. Прво место припало је Валентини Васиљевић (седми разред), а друго место Лидији Обреновић (осми разред). Обе ученице су награђене вредним пакетом књига. Осим њих, такмичили су се и наши ученици Немања Живковић и Милица Јовичић, који су похваљени и награђени књигама.

На сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја објављен је конкурс за упис у средње школе 2017/2018.школске године.  Потребне  информације на линковима:

К О Н К У Р С ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ШКОЛСКУ 2017/2018. ГОДИНУ

УПУТСТВО ЗА УЧЕНИКЕ

УПУТСТВО ЗА РОДИТЕЉЕ (СТАРАТЕЉЕ)

Претрага школа , образовних профила и смерова     http://obrazovanje.rs/

 

Приликом уписа у средњу школу ученици 8. разреда подносе следећа документа:

1) Попуњен образац пријаве за упис у средњу школу;

2) Уверење о обављеном завршном испиту;

3) Оригинал сведочанстава о завршеном шестом, седмом и осмом разреду (образац бр. 16а);

4) Оригинал сведочанства о завршеном основном образовању (образац бр. 17а);

5) Извод из матичне књиге рођених; 6) дипломе о освојеним наградама и 7) Лекарско уверење за упис у средњу школу (није потребно за сва занимања)

 

 

 

Учешће наших ученика у Научном камиону

ПРИЧЕ ЈЕДНОГ СТАБЛА

Да ли је дрво старо онолико колико има годова? Шта су уопште годови? Како дрво расте? Ово су само нека од питања на која су учесници радионице добили одговоре. Провешћемо вас кроз свет поред којег пролазите сваки дан, али вам, можда, није сасвим познат. Мерићемо стабла, одређивати старост дрвећа и открити још по коју тајну. -

Учествовали ученици 6-5 у пратњи наставника Николе Бошковића

Упознајте Национални парк Тара

Сазнајте шта су то заштићена подручја,који је њихов значај и како их можемо сачувати. Открићемо вам које су то посебне вредности Националног парка Тара које њени ренџери, чувари природе, штите. Упознаћемо вас са звездом ове величанствене планине, „царицом енемита“, Панчићевом омориком, али и са осталим многобројним, значајним представницима из биљног и животињског света које Тара има. А неки од њих су баш лепо „позирали“ испед фото замки и показали нам ново лице шуме, које ће вас одушевити!

Учествовало 6 ученика  2-2 у пратњи наставнице Мирјане Максимовић

ФИЗИКА ЗА НАЈМЛАЂЕ: ПЛИВАЊЕ И ТОЊЕЊЕ

Ближи се лето и право је време да и најмлађи ученици сазнају нешто о пливању и тоњењу: Да ли све тешке ствари тону и мора ли предмет који у себи има ваздуха увек да исплива на површину? Шта је то густина и како се одређује? Придружиће нам се и седмаци из ОШ „Слободан Секулић“ и показати како се прави „Архимедова зимница“, а ваше је да испробате рецепт.

Учествовали ученици 3-3 у пратњи наставнице Божане Јеверичић

ВОДЕ КОПНА

Радионица о слатководним екосистемима и њиховим становницима представиће вам светрека, језера, бара и планинских потока. Узсажето предавање, моделе корита и различите препарате биљака, микроорганизама, инсеката и кичмењакаприближићемо вам чудесни свет ових екосистема. Открићемо вам њихове еколошке и географске сличности и разлике, научити да лакше разликујете њихове представнике, акроз игру ћемо одређиватистаништа којима припадају. Знање ће тећи као вода.

Учествовали ученици 5-1,4,6, и 7-4,5,6 у пратњи наставника Мирјане Драшковић и Јована Тимотијевића

ХЕМИЈА САПУНА

Уместо прављења колача, на овој радионици научићете како да направите нешто што флеке од тих колача уклања. Прављење сапуна је једна од основних вештина и један од најпростијих примера примене хемије у домаћинству. Сам процес је веома једноставан, користи лако доступне састојке и служи да се покаже како хемија није баук и може да има веома лепе миришљаве резултате.

Учествовали ученици 5-4 у пратњи наставнице Јелене Савићевић

ФИЗИКА – од варнице до распеване чоколадне бананице

На овој радионици сазнаћете све физичке феномене који се тичу струје и преноса електричне енергије. Сазнаћемо шта је то високофреквентна струја и да ли помоћу ње моземо да правимо сулуде фризуре о којима смо само сањали. Играћемо се са највећим Теслиним проналасцима и сазнати где је тајна безичног преноса енергије. За оне најмаштовитије припремили смо посебан експеримент где ћемо свакодневне монотоне предмете и храну која нам није најомиљенија, претворити у најзанимљивије играчке уз помоћ електричних импулса.

Учествовали ученици 6-3 у пратњи наставнице Наташе Аћимовић

Слепи мишеви – пећински гости и становници

Слепи мишеви представљају другу најбројнију групу сисара после глодара, и једини су сисари који имају могућност активног летења. Иако се зову слепи мишеви, они у ствари нису слепи, а нису ни мишеви. Међутим, они су ноћне животиње. На који начин се оријентишу у мраку? Која станишта насељавају? Да ли живе само у пећинама? Чиме се хране, и да ли стварно постоје слепи мишеви вампири? Дођите да заједно одговоримо на ова питања, да се боље упознамо са овим необичним животињама и да разбијемо неке од предрасуда које о њима постоје.

Учествовали ученици4-1 у пратњи наставнице Нине Јовичић

Научно образовање за одговорно друштво

Научно образовање за одговорно друштво је програм усмерен ка наставницима чији је основни циљ креирање окружења за учење и откривање науке у коме су сви једнако добродошли да постављају питања, истражују, експериментишу и стварају нова знања. Програм се реализује кроз три европска пројекта у којима Центар за промоцију науке учествује: ЦРЕАТИОНС, Хyпатиа и Сциентиx. Наша жеља је да вас упознамо са овим пројектима и позовемо да се укључите у оне активности које су предмет вашег интересовања.

Учествују наставнице Жана Тасић и Верица Брковић

Књига, визија, стварност

Стручни скуп „Књига, визија, стварност“, у организацији Друштва библиотекара Републике Српске, одржан је 20. и 21. априла 2017. године, у Хотелу “Бистрица” на Јахорини.

На скупу је учествовала библиотекарка наше школе, Мирјана Радовановић Пејовић, која је представила коауторски рад са библиотекарком и професорком Аном Дуковић и професорком енглеског језика Марином Јевтић „Евалуацијом школске библиотеке до унапређивања квалитета рада школе,” који је приказао како побољшавањем учинака свог рада школски библиотекар може доприносити остварењу образовних и васпитних циљева и промоцији школе.

Oко две стотине библиотекара националних, јавних, универзитетских и школских библиотека из Републике Српске, Федерације БиХ и Републике Србије пратило је скуп, на коме је изложено тридесет и седам стручних радова. Аутори радова успешно су обрадили и на занимљив начин саопштили актуелне стручне теме које су заокупиле њихову пажњу. Радови су били фокусирани на рад са корисницима, савремену примену универзалне библиографске контроле, транформацију библиотека у културни и социјални центар, улогу библиотека и библиотекара у савременом друштву, библиотеке као организаторе програма из културе…

Посебна пажња била је посвећена школским библиотекама, њиховом функционисању и унапређењу. На тај начин наглашен је значај школских библиотека као установа у којима се стичу будући самостални корисници библиотека.

                                                                                   М. Р. Пејовић, П. Радибратовић

osnovna-skola-dusan-jerkovic-uzice

„Негујмо српски језик“

Акцију „Негујмо српски језик“ организује Министарство културе и информисања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Филолошки факултет у Београду, Библиотека града Београда и РТС, а покровитељ акције је Телеком Србије.

Представљање  националне акције „Негујмо српски језик“ у Ужицу одвијало се 21. и 22. априла 2017. године на Учитељском факултету и Народној библиотеци. Наши ученици, учитељи, наставници и школски библиотекари укључили су се у ове активности.

У склопу акције у холу Учитељског факултета отворена је изложба фотографија Жељка Јовановића и постера Амалије Витезовић. Акцију су у Ужицу промовисали Љубивоје Ршумовић, Арно Гујон и саветник у Министарству културе Драган Хамовић, које је поздравила пред многобројним ученицима и студентима декан Учитељског факултета Снежана Маринковић.

       Наш чувени песник Љубивоје Ршумовић имао је „Реч на српском језику“. Писац је истакао да се језик мора чувати јер језик је наша друга отаџбина.

       Француски и српски хуманиста Арно Гујон имао је излагање на тему „Како и зашто сам учио српски“. Признаје да му је велика част да буде део програма као држављанин Србије коме српски није матерњи језик.

- Почео сам да учим српски не само да бих могао да комуницирам са људима, него да бих разумео народ, да бих сагледао културу. Језик није само средство комуникације, у језику се крије душа једног народа и то је оно што сам научио учећи српски, каже Гујон.

Пратећи програм првог дана одвијао се у Народној библиотеци Ужице. Ученици VI разреда Прве основне школе учествовали су у радионици „Негујмо српски језик“ по програму Библиотеке града Београда, а ученици II разреда ОШ „Душан Јерковић“ уживали су у представи за децу „Игра речима“ Установе културе „Вук Стефановић Караџић“ из Београда.

Други дан акције у Ужицу био је посвећен стручном усавршавању за професоре српског језика кроз акредитовани  стручни семинар Друштва за српски језик и књижевност, који је одржан у Медицинској школи.

Очување српског језика, писма и језичке културе озбиљан је  задатак за све нас. Потреба за неговањем и чувањем језика и правописа је одбрана лепог говора и исправног писања – јер побољшање културе говора, културе изражавања и опште писмености треба да нам увек буду битне теме.

                                                               М.Р. Пејовић, А. Дуковић, П. Радибратовић