Arhive kategorija: Савет родитеља

ЗА НАШЕГ ЛУКУ

Позив за све потенцијалне доноре.

Тренутно је припрема велике акције уписа у Национални регистар костне сржи. Да би неко ушао у регистар треба да има између 18 и 45 година живота, да буде доброг општег здравља, попуни упитник намењен за ту процедуру и да један узорак крви од 5 мл, нагласи да је за Луку Босиљчића, то је прва фаза. За даљу процедуру донације костне сржи све информације можете добити у Служби за трансфузију Ужице. Служба за трансфузију са потенцијалним донорима ради сваког радног дана од 8 до 17 часова.

ДАН СЕЋАЊА НА ДОСИТЕЈА ОБРАДОВИЋА

„Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце!“
„Само је добар човек срећан!“
„Мудар човек се стиди мешати у оно у чему није вешт, а лудом се чини да је срамота ако свуда свој нос не увуче.“
Доситеј (Димитрије) Обрадовић је био српски просветитељ и реформатор. Живот је посветио путовањима и учењу, путовао је преко 40 година и упознавао се са новим социјалним, политичким и педагошким идејама. Говорио је грчки, латински, немачки, енглески, француски, руски, албански, румунски и италијански. Његова најпознатија дела су: „Живот и прикљученије“, „Басне“, „Совјете здравога разума“, „Собраније“…

„МУЗИЧКИ ЕКСПЕРИМЕНТ“

Реализовали смо наш „Музички експеримент“, 15. децембра у амфитеатру Педагошког факултета, спојили музику и физику, показали да заједно можемо све и да су Ужице и Ужичани великог и широког срца! „Љубав и доброта никад нису узалуд дати. Благослов су за оне који их примају и благослов за оне који их дају.“ Средства прикупљена на овој донаторској вечери биће искоришћена за опремање кабинета за физику, а један део биће усмерен у хуманитарне сврхе. Хвала публици! Хвала учесницима: Музичкој школи „Арс Нова“, поп хору „Глас“, Музичком центру „Наш свет“, хору „Пчелице“ и „Великом хору“ ОШ „Душан Јерковић“, ученици Андреи Вранешевић, учитељу Миливоју Шукиловићу! Хвала Педагошком факултету за уступљени простор!

♥️🎻👏

ТВ 5 – МУЗИЧКИ ЕКСПЕРИМЕНТ

ОБАВЕШТЕЊЕ

У четвртак, 1.септембра 2022. године настава у првој смени почиње у 7:30, а у другој смени у 14:00 часова.

Црвена смена је пре подне – први и трећи разред

 • 5-2, 5-5, 6-1,6-3, 6-5, 7-1, 7-3, 7-4, 8-1, 8-3.

Плава смена је после подне – други и четврти разред

 • 5-1, 5-3, 5-4, 6-2, 6-4, 7-2, 7-5, 8-2, 8-4, 8-5.

Свечани пријем и прозивка ученика првог разреда биће у четвртак, 1.септембра 2022.године у 11 часова на „Топлотином“ игралишту поред школе.

Прозивка предшколаца биће у четвртак, 1.септембра 2022.године у 10 часова испред улаза за предшколско.

Директорка школе

Мирјана Максимовић

О Корона вирусу

ØКорона вируси су велика породица вируса који могу изазвати болест код животиња или људи. Код људи је познато да неколико корона вируса узрокује респираторне инфекције (инфекције органа за дисање), у распону од обичне прехладе до тежих болести.

ØCOVID-19 је заразна болест коју изазива недавно откривени корона вирус. Овај нови вирус и болест били су непознати пре избијања епидемије у граду Вухан у Кини, децембра 2019. године. COVID – 19 је службени назив за коронавирусну болест (CO значи „корона“, VI „вирус“, а D „disease“, што на енглеском језику значи болест)

ØНајчешћи симптоми заражености корона вирусом (COVID-19) су:

– повишена телесна темпертура

– бол у грлу

– цурење из носа,

– сув кашаљ.

Ови симптоми су обично благи и почињу постепено. Неки заражени немају симптоме и  осећају се добро. Већина заражених (око 80%) опоравља се од болести без посебног лечења. Отприлике 1 од 6 особа које добију COVID-19 постаје озбиљно болесна и долази до потешкоћа са дисањем.

ØКорона вирусом се можемо заразити од других особа које имају вирус. Болест се може проширити од особе до особе малим капљицама из носа или уста које се шире када особа са корона вирусом кашље, кија или издахне. Ове капљице долазе у контакт са предметима и површинама око особе која кашље/кија. Један део пацијената се зарази корона вирусом тако што додирују предмете или површине на којима се налазе капљице, а затим додирују своје очи, нос или уста. Пацијенти се такође могу заразити ако удишу капљице од заражене особе са која кашље или издише капљице.

ØПериод инкубације – значи време између доласка у контакт са вирусом и почетка симптома болести. Процена периода инкубације за COVID-19 креће се од 1-14 дана, најчешcће око 5 дана.

Корона вирус – превенција (мере заштите)

Поштујући следећа правила можете смањити своје шансе да се заразите или проширите корона вирус:

 1. Редовно и темељно перите руке сапуном, најмање 20 секунди, посебно након одласка у тоалет, пре јела, и након истресања носа, кашљања или кијања. Ако сапун није доступан, онда се препоручује било које дезинфекционо средство за прање руку с најмање 60% алкохола.

Зашто? Прањем руку сапуном или употребом антисептика на бази алкохола убијају се вируси који могу бити на вашим рукама.

ØНајбољи начин да се руке исправно оперу:

– Поквасите руке (шаке) текућом водом.

– Употребите довољно сапуна да се прекрију мокре шаке

– Истрљајте све површине шака – укључујући делове на позадини, између прстију и испод ноктију – чинећи то најмање 20 секунди.

– Темељно исперите текућом водом.

– Осушите руке чистим убрусом/марамицом или пешкиром за једнократну употребу.

 • Одржавајте најмање 1,5 m удаљености од друге особе.

Зашто? Када неко кашље или кија, из носа или уста прскају мале капљице течности које могу садржати вирус. Ако сте преблизу, можете удахнути капљице, укључујући и корона вирус, ако особа која кашље има болест.

 • Избегавајте додиривање очију, носа и уста.

Зашто? Рукама додирујете многе површине и можете покупити вирусе. Руке могу да пренесу вирус у ваше очи, нос или уста. Одатле вирус може ући у ваше тело и заразити вас.

 • Обавезно се придржавајте добрих хигијенских навика. И ви и људи око вас. То значи да треба да покријете уста и нос савијеним лактом или марамицом када кашљете или кијате. Затим одмах одложите употребљену марамицу у канту.
 • Останите код куће ако вам није добро. Ако имате повишену температуру, кашљете и отежано дишете, потражите лекарску помоћ.

Зашто? Позив на време омогућиће вашем лекару да вас брзо усмери у праву здравствену установу. То ће такође помоћи да се спречи могуће ширење COVID-19 и других вируса.

 • Носите маску

Зашто? Маске за лице могу ограничити јачину и пут путовања капи које се распршују током разговора, киjања и кашљања. Светска здравствена организација је издала најбоље прeпоруке за употребу маски:

– Пажљиво ставите маску да прекрије уста и нос и водите рачуна да не постоје празнине између вашег лица и маске.

– Избегавајте додиривање маске док је користите; ако то радите, очистите руке.

– Замиените маску новом ако је влажна.

– Скидајте маску са задње стране (не додирујте предњу страну маске)

– Извршите хигијену руку након додиривања или одлагања маске.

УПУТСТВО ЗА ПОНАШАЊЕ У ВЕЗИ КОРОНА ВИРУСА

 1. Не паничите! Будите разумни, свесни, опрезни и организовани, свако у свом окружењу (породица, посао, школа…).
 2. Испланирајте, причајте у породици како ћете да се понашате ако се појаве први симптоми.
 3. Важно је да се онај који допутује из иностранства сам пријави где је све и колико боравио.
 4. Одржавај општу личну хигијену.
 5. Храните се здраво. Једите воће и поврће и све оно што ће да вам подигне имунитет.
 6. Користите лепе дане, шетајте у природи, парковима и где нема загађења.
 7. Избегавајте боравак у групама.

 

 

Препоруке о превентивним активностима ради спречавања ширења инфекција

У складу са дописом Министарства просвете, науке и технолошког развоја, деловодни број 610-00-259/2020-01 од 10.3.2020. године у вези здравствених препорука ради спречавања ширења инфекција, потребно је да сви укључени у образовно – васпитни рад у школи воде рачуна о личној хигијени и хигијени простора у коме бораве, а посебно да :

 • Што чешће перу руке сапуном,
 • Не додирују очи, уста и нос неопраним рукама,
 • Не размењују храну и не користе исте чаше и флашице за воду,
 • Употребљене папирне марамице и убрусе одлажу у корпе за отпатке,
 • Отворе прозоре како би се школски простор проветравао.

Препорука је и да се одложе прославе и групна дружења.

У школи су предузете све мере у складу са здравственим препорукама Министарства и то:

 • Редовно одржавање школског простора,
 • Прање и дезинфекција подова, зидова, врата и површина клупа,
 • Редовно снадбевање тоалета течним сапуном,
 • У свим одељењима ће часови одељењског старешине бити посвећени одржавању личне хигијене и непосредног окружења,
 • Ученички парламент ће реализовати активности које ће подстицати ученике на редовно одржавање личне хигијене и школског простора,
 • У оквиру наставних и ваннаставних активности, у складу са предметном облашћу, биће планиране васпитно – здравствене теме, односно упознавање са путевима вирусних инфекција и информисања.

Наведене препоруке су у функцији превенције ширења евентуалне инфекције и важно је не учествовати у ширењу дезинформација, већ водити рачуна о личној и општој хигијени током боравка у школи.

                                                                                                  Директор школе
Ратко Трмчић

                                                                                                                               

Честитамо Игору и поносимо се!

Игор Топаловић, наш бивши ученик, ђак генерације 2015. године, освојио је сребрну медаљу на 51. Међународној хемијској олимпијади у Паризу у Француској. Ова медаља резултат је великог знања, посвећности и рада  у конкуренцији са преко 300 учесника из 80 земаља света.

Игор је пре такмичења понео титулу и ђака генерације Града Ужица као матурант Ужичке гимназије, а затим се уписао на Хемијски факултет у Београду без полагања пријемног испита због освојених награда на републичким такмичењима.

Честитамо Игору и поносимо се!

Igor-medalja

 

ДАН ДИПЛОМА

ДАН ДИПЛОМА одржаће се у четвртак, 7. јуна 2018.год. у 12.30 часова у наставничкој канцеларији

          Молимо носиоце Вукове и посебних диплома и учеснике републичких такмичења да дођу са својим родитељима и присуствују Дану  диплома када ће им бити уручене дипломе и награде, kao и ученике 4 – 7. разреда учеснике републичких такмичења да дођу са својим родитељима и присуствују Дану  диплома када ће им бити уручене награде.

            Позивамо колеге   и одељењске старешине да присуствују Дану диплома – да заједно честитамо нашим најуспешнијим ученицима у овој школској години.

                                                                             Директор школе

                                                                                Ратко Трмчић