Arhive kategorija: Дечија недеља

Књижевни сусрети ученика поводом Дечије недеље

Поводом Дечије недеље Стручно веће српског језика и књижевности организовало је 9.10.2019.  књижевне сусрете ученика. Тема је била мото Дечије недеље „Да право свако – дете ужива лако“. Ученици су читали своје песме и саставе на ову тему, а неки су певали и свирали. Како су они схватили дечја права, чули смо кроз њихове саставе и песме. Сви смо уживали и лепо се провели. Заједно смо обележили 30-годишњицу Конвенције о дечијим правима и Дан града Ужица.

 

Полигонске вежбе

Ученици осмог разреда наше школе учествовали су у полигонским вежбама са такозваним „пијаним наочарима“. Специјалне наочаре симулирају штетан утицај алкохола и психоактивних супстанци на вожњу, али и на моторику и видно поље уопште.

Ова активност је реализована поводом Дечије недеље, као заједничка активност одељењских старешина VIII разреда и наставнице Марине Јевтић. Она је члан Удружења „Родитељ“ које је набавило ове наочаре ради едукације средњошколаца матураната, будућих возача.

Наши мали матуранти уверили су се колико је отежано било обављати просте радње, попут хода по правој линији, хода између чуњева, убацивања кључа у браву, убацивања лопте у кош, хватања тениске лоптице, руковања, проналажења контаката у именику мобилног телефона, сипања воде из флашице у чашу…

Порука за ученике била је да никада не седају за волан под утицајем алкохола и дрога, нити да седају у ауто са возачем који мисли да је у стању да вози, јер то, у ствари, није. Порука за ученике била је да имају право на живот.

Књижевно вече поводим Дечије недеље

Поводом Дечије недеље 5.10.2018. у 19 часова одржано је књижевно вече ученика наше школе од IV до VIII разреда. Вече је прошло у пријатном дружењу и пажљивом слушању песама и састава ученика на тему „Моје право да живим срећно и здраво без насиља.“

Поред стихова и прозе, певало се и свирало, а Надежда из VII 5, својим гласом и песмом, изазвала је највише аплауза.

Градимо мостове међу генерацијама за радост сваког детета

У оквиру Дечје недеље Стручно веће српског језика организовало је 11.октобра књижевно вече. Ученици су писали радове на тему Градимо мостове међу генерацијама за радост сваког детета, што је и слоган Дечје недеље. Учествовало је двадесет осморо ученика: Тијана Чегањац, Милица Јовичић, Марко Демировић, Ива Вучић, Дарија Јовановић, Емилија Благојевић, Марија Ћебић, Михаило Ђоковић, Вања Драшковић, Антонина Драговић, Теодора Чабаркапа, Надица Митровић, Јована Чегањац, Данило Вучић, Матија Николић, Андреа Симић, Ива Леонтијевић, Вук Шиљковић, Валентина Николић, Душица Бошкић, Вук Вукашиновић, Јована Станисављевић, Жарко Кнежевић, Ана Николић, Теодора Милић, Јана Ђурић, Анђела Станковић и Тамара Колашинац. Циљ ове активности је да ученици изнесу своје мишљење о односу међу генерацијама, да представе своје ставове о повезивању, као и идеје о сузбијању неразумевања и отуђености. Ученици су се одазвали и показали да је и њима ова тема важна и да о томе треба разговарати. Као непроцењиву вредност препознали су искуства својих наставника и родитеља, али и старијих ученика, који их најбоље могу посаветовати око сваке ђачке недоумице. У својим радовима ученици су открили да и они имају нешто што желе да пренесу старијим генерацијама – оптимизам, осмех и безбрижност. Разумевање је, истичу ученици, најважније полазиште за градњу мостова међу генерацијама, а отворен разговор основа доброг односа. Осим учесника који су читали своје радове, учествовало је  и шесторо ученика који су музиком оплеменили програм (Василије Вуковић, Борис Лангура, Јанко Савић, Јована Станисављевић, Тамара Колашинац и Николина Николић), а водитељи програма били су  Нина Јовановић и Бојан Дуловић. Сви учесници су и овом приликом показали да озбиљно приступају сваком задатку, и да не постоји тема о којој не желе да разговарају. Такође, ученици су предложили да се сличне активности чешће организују, јер им недостаје и дружења и прилика да покажу своју креативност.

СА ПИПИ У БИБЛИОТЕЦИ

Ученици и наставници Основне школе ,,Душан Јерковић“ Ужице обележавали су кроз низ различитих активности Дечију недељу која се ове 2016. године славила под мотоом ,,Нећу да бригам, хоћу да се играм“ од 03. до 09. октобра.

DSCN6889 DSCN6894 IMG_6522 IMG_6547 IMG_6564 IMG_6565 IMG_6733 IMG_6742 IMG_6747 IMG_6754 IMG_6829 IMG_6835 IMG_6836 IMG_6844

Поред традиционалног маскенбала предшколаца, одржана је приредба ученика 4. разреда за прваке, док су ђаци старијег узраста највише уживали у турниру у стоном тенису и читању песама и састава својих вршњака на књижевној вечери. И ученици у новоотвореном продуженом боравку школе су узели учешће у обележавању Дечије недеље израдом паноа којим су промовисали своја дечија права, али и играње.

IMG_6845 IMG_6913 IMG_6917 IMG_6918 IMG_6919

 

 

Ученици 1. разреда, традиционално су, са својим учитељицама и школским библиотекаром, посетили Народну библиотеку, учествовали у креативним радионицама на Дечијем одељењу, бесплатно добили чланске карте и постали најмлађи корисници Народне библиотеке Ужице.

 

Дружећи се ове године са Пипи Дугом Чарапом откривали су каквих све има књига за децу, шта је то библиотека, које им могућности пружа. Упознали су се са правилима понашања у библиотеци и одговорности према књигама. Заједно су учили како да позајме књигу, да воде рачуна о њој и када да је врате.

Радионица се наставила читањем одломака из књиге „Чудесни подвизи Азбучка Првог у 30 слова“ уз велику пажњу, отворене очи и тишину. Књига је маштовита и духовита и прича о цару који учи да чита, што се нарочито свидело првацима, који су обећали да ће научити добро да читају и редовно да долазе у библиотеку.

 

Мирјана Р. Пејовић, Марина Јевтић

Изложба првака

Изложба првака испред школске библиотеке

Поводом Дечије недеље прваци и предшколци наше школе са својим учитељицама и школским библиотекаром учествовали су у различитим креативним радионицама на Дечијем одељењу Народне библиотеке Ужице.

Креативно-едукативне радионице пробудиле су читалачке, ликовне и естетске вредности у складу са узрастом и њихови панои украсили су ходник испред школске библиотеке.

                                                                                 Школски библиотекар

IMG_2630 IMG_2492 IMG_2493 IMG_2503 IMG_2514 IMG_2623 IMG_2626 IMG_2628

 

 

ПОДРШКА ДЕЦИ И ПОРОДИЦИ

Ученици и наставници Основне школе „Душан Јерковић“ Ужице обележили су кроз низ различитих активности Дечију недељу која се ове године обележавала од 5. до 11. октобра под мотоом ,,Подршка породици – најбоља подршка деци!“ Зато смо тим поводом разговарали о значају породице за развој и одрастање детета, и о школи, нашој другој кући.

На часовима одељењског старешине и грађанског васпитања разговарало се о дечијим правима, правили су се панои „Дрво дечијих права“. Израђиване су  „Табле пријатељства“, као и читави „Зидови пријатељства“  на које су ученици стављали цедуљице са порукама. Ученици другог разреда сарађивали су са својим родитељима у школи и заједнички израђивали паное са мотивима дружења или здравог живота у породици.

Сви ученици првог разреда са школским библиотекаром и својим учитељицама посетили су Народну библиотеку и учествовали у различитим креативним радионицама на Дечијем одељењу. Учешћем на овим радионицама добили су бесплатне чланске карте и сви су постали чланови Народне библиотеке Ужице. Предшколске групе постаће најмлађи корисници градске библиотеке такође.

Иако је претила киша, маскирани предшколци су прошетали до трга и шепурили се својим костимима.

Традиционално је спроведена и хуманитарна акција ученика „Друг другу“  у прикупљању  школског прибора за сиромашне другаре. Ученици свих разреда су се радо пријављивали и  тренирали за Крос Црвеног крста Србије „Трка за срећније детињство“, а прикупљане су и књиге за кориснике Дома за старе на Забучју, да би најстарији имали интересантно штиво за наступајуће зимске дане.

  Одржана је приредба ученика четвртог разреда за пријем првака у Дечији савез, а од својих другара четвртака прваци су добили честитке добродошлице.

 Ђаци старијег узраста уживали су у читању песама и састава својих вршњака на књижевној вечери „Моја породица“, као и у музичким тачкама.

Тим за заштиту деце од насиља организовао је најинтересантнију акцију, „Недеља тајних пријатеља“. Сви ученици школе су изабрали свог тајног пријатеља, коме су током Дечије недеље чинили лепе гестове, помагали му и правили му лепа изненађења. Били су веома задовољни након ове акције и отворено причали како су се осећали док су некоме пружали пажњу и када су је добијали.

Активности ученика настављају се. Одељење IV 6 припрема сценарио и увежбава рецитал за креативну радионицу, која ће се реализовати уз сарадњу и присуство родитеља на Дан отворених врата.

 Још једном се потврђује да су ученици, родитељи и наставници задовољни међусобном сарадњом и да радо узимају учешће у ваннаставним активностима.

                                                                                     Мирјана Р. Пејовић

FIX_8103 FIX_8120 FIX_8171 FIX_8380 FIX_8386 FIX_8419 IMG_1997 IMG_2005 IMG_2011 IMG_2014 IMG_2020 IMG_2026 IMG_2027 IMG_2029 IMG_2031 IMG_2054 IMG_2061 IMG_2062 IMG_2073 IMG_2077 IMG_2079 IMG_2096 IMG_2101 IMG_2118 IMG_2119 IMG_2131 IMG_2139 IMG_2140 IMG_2162 IMG_2170 IMG_2172 IMG_2176 IMG_2179 IMG_2186 IMG_2196 IMG_2202 IMG_2205 IMG_2219 IMG_2225 IMG_2231 IMG_2235 IMG_2238 IMG_2239 IMG_2242 IMG_2248 IMG_2252 IMG_2375 IMG_2376