Arhive kategorija: Дечија недеља

„Дете је дете, да га волите и разумете“

Често заборављамо да је деци најпотребнија љубав како би се јачало њихово самопоуздање и самопоштовање. Стабилни односи, пуни љубави  и подршке, неопходни су за дечији развој. Кроз све те односе, дете учи како да размишља, комуницира, изражава и спознаје своје емоције и развија социјалне вештине.

Поводом Дечије недеље, ученици II3 одељења, заједно са својом учитељицом Бранком Љубичић, показали су своју креативност и применили научено о дечијим правима. На часу Ликовне културе и Одељењског старешине направили су ове сјајне књиге о дечијим правима.

Желим да ме разумеш

У оквиру Дечије недеље Стручно веће учитеља IV разреда организовало је литерарни конкурс за најбољу песму на тему „Желим да ме разумеш“. Према одлуци школских библиотекара најуспешнија је била Милица Стјеповић, ученица IV 5 одељења. За свој успех награђена је пригодном књигом. Честитамо и очекујемо још лепих стихова!

Радионице првака у Народној библиотеци Ужице

Поводом Дечије недеље прваци наше школе постали су најмлађи корисници Народне библиотеке Ужице и добили бесплатне чланске карте. И ове године учили смо како се понаша у библиотеци, али и о дечијим правима, овога пута са Мргудом и Доктором за проблеме. На крају нашег дружења, задовољни ђаци прваци су обећали да ће редовно посећивати библиотеку.

ОНЛАЈН КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ

Поводом Дечије недеље и ове године одржани су онлајн књижевни сусрети ученика и наставника српског језика наше школе. Тема је била „ Дете је дете, да га волите и разумете“, што је био и мото овогодишње Дечије недеље. Мноштво ових радова скреће нам пажњу на децу, њихово стваралаштво и таленте.

Ученици који су писали литерарне радове:

Николина Лазовић 5-3

Дуња Јовановић 5-3

Јана Топаловић 5-3

Крсто Костић 5-3

Дуња Кузељевић 5-3

Војин Курћубић 5-3

Милица Димитријевић 5-3

Кристина Јанковић 5-3

Марко Богдановић 5-3

Валентина Миросавић 5-3

Дамјан Дубљанин 5-3

Сара Панић 5-3

Лука Ристановић 5-3

Никола Стаматовић 5-3

Тара Ристовић 6-2

Тара Сретковић 6-2

Страхиња Соколовић 6-2

Ивона Станић 6-4

Игор Конатар 7-2

Алекса Стокић 7-2

Немања Матијевић 7-2

Јана Николић 7-5

Вељко Маринковић 7-5

Јована Петровић 8-3

Дете је дете да га волите и разумете!

У нашој школи традиционално је обележена Дечја недеља бројним занимљивим садржајима под слоганом  „Дете је дете да га волите и разумете!“

Отварање Дечје недеље посвећено je упознавањем ученика са „Букваром дечјих права“ Љубивоја Ршумовића. То је истовремено била прилика да се укаже на потребу озбиљног рада на побољшању положаја деце и унапређењу поштовања права детета. Ученици првог разреда су са одушевљењем израђивали паное и учествовали у спортским, културним и забавним активностима. Посета Народној библиотеци Ужице, уз пригодан програм и бесплатно учлањење, учешће у хуманитарној акцији „Друг-другу“, такмичења у разноврсним играма лоптом су само неки од догађаја који су подстакли креативност и оригиналне идеје код ученика. Дечје стваралаштво крунисали смо изложбом ликовних радова која је освежила школску ликовну поставку богатством маште и радости стварања. 

Треба истаћи да деци не треба да буде посвећена само прва недеља октобра, већ морамо заједно свакога дана радити на томе да обезбедимо боље услове за раст, развој и сигурну будућност деце.

Професор разредне наставе

Данка Јовановић

Са жељом да сви делимо срећу једни с другима

Овогодишња Дечија недеља организована је у знаку године солидарности и сарадње међу људима. Одржана је под слоганом „Подељена срећа, два пута је већа“ и тај слоган био је инспирација за бројне реализоване активности.

Ученици су учествовали и у спортским активностима на терену школе. Сви ученици другог разреда (по два ученика из сваког одељења) спровели су ове активности на отвореном уз поштовање епидемиолошких мера и држање потребне дистанце. Активности су биле засноване на вежбама спретности и окретности и онима које нису захтевале непосредни контакт међу учесницима.

Неки су садили дрвене оловке, на чијем врху  је семе босиљка, желећи лепшу и зеленију животну средину. Један дан је био посвећен инклузији и прихваћености деце са тешкоћама у развоју. На платоу испред Народне библиотеке Ужице организована је подела обележивача за књиге које су илустровали ужички основци, а међу њима и многи наши ученици. Сваке године наши прваци поводом Дечије недеље присуствују радионицама у Народној библиотеци Ужице и постану најмлађи корисници. Ове године нисмо имали радионице, али су библиотекари Дечијег одељења НБУ донели у школу бесплатне чланске карте. Стручно веће наставника српског језика организовало је књижевни сусрет ученика, чије радове можете читати на сајту наше школе. Постављен је нови пано Ученичког парламента на тему дечијих права…

Многобројни ученици су писали поруке пријатељства једни другима. Ученици А групе су писали поруке ученицима Б групе и обрнуто. Поруке су биле изненађење за све, тако да су се ученици и једне и друге групе веома обрадовали. Они су истакли да једва чекају да поново сви заједно седну у ђачке клупе и да се надају да ће ово онлајн учење брзо проћи, а они се вратити правом дружењу и дељењу и среће и тајни.

Наше мале поете обележиле Дечију недељу

Дечија недеља се сваког октобра реализује у циљу побољшања положаја детета у Србији. Ова национална манифестација представља успешан модел сарадње државе, различитих цивилних и струковних организација, и повезивања свих важних актера у заштити дечјих права. Овогодишња Дечија недеља се одржава под слоганом „ПОДЕЉЕНА СРЕЋА, ДВА ПУТА ЈЕ ВЕЋА!“

Ваши другари су писали на ову тему.

Уживајте у читању!

Књижевни сусрети ученика поводом Дечије недеље

Поводом Дечије недеље Стручно веће српског језика и књижевности организовало је 9.10.2019.  књижевне сусрете ученика. Тема је била мото Дечије недеље „Да право свако – дете ужива лако“. Ученици су читали своје песме и саставе на ову тему, а неки су певали и свирали. Како су они схватили дечја права, чули смо кроз њихове саставе и песме. Сви смо уживали и лепо се провели. Заједно смо обележили 30-годишњицу Конвенције о дечијим правима и Дан града Ужица.

 

Полигонске вежбе

Ученици осмог разреда наше школе учествовали су у полигонским вежбама са такозваним „пијаним наочарима“. Специјалне наочаре симулирају штетан утицај алкохола и психоактивних супстанци на вожњу, али и на моторику и видно поље уопште.

Ова активност је реализована поводом Дечије недеље, као заједничка активност одељењских старешина VIII разреда и наставнице Марине Јевтић. Она је члан Удружења „Родитељ“ које је набавило ове наочаре ради едукације средњошколаца матураната, будућих возача.

Наши мали матуранти уверили су се колико је отежано било обављати просте радње, попут хода по правој линији, хода између чуњева, убацивања кључа у браву, убацивања лопте у кош, хватања тениске лоптице, руковања, проналажења контаката у именику мобилног телефона, сипања воде из флашице у чашу…

Порука за ученике била је да никада не седају за волан под утицајем алкохола и дрога, нити да седају у ауто са возачем који мисли да је у стању да вози, јер то, у ствари, није. Порука за ученике била је да имају право на живот.