Arhive kategorija: Библиотека

НАЈМЛАЂИ КОРИСНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ

Поводом Дечије недеље 2023. прваци наше школе постали су најмлађи корисници Народне библиотеке Ужице и добили бесплатне чланске карте. И ове године традиционално смо имали радионице у НБУ и учили како се понаша у библиотеци, али и заједно поводом овогодишњег слогана „Велико срце деце Србије“ кроз духовит текст Дејана Алексића „Грижа“ и аматерску глуму библиотекара открили шта је то савест и шта нам она говори. Малишани великог срца понели су поклоне из НБУ – чланске карте и шарено срце исписано стиховима песме „Дечја права“, ауторке Весне Ристић.

Моје жеље морате да знате.

Све што ме мучи да разуме.

Дете је само дете,

велики планетарни свете.

KВИЗ „ДА ЛИ СИ ДЕТЕКТИВ ЗА ЈЕЗИКЕ?“

Стручно веће наставника страних језика и школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу на различите начине, већ више од деценије, подстичу своје ученике да пригрле учење језика у школи и изван ње, и заједнички славе културну и језичку разноликост. Чланови Библиотечке секције израдили су неколико паноа о језичким занимљивостима и написали поздраве добродошлице на званичним језицима Европске уније.

Традиционално су обележили Европски дан језика и ове године, организујући квиз „Да ли си детектив за језике?“, у коме су узели учешће ученици, али и запослени школе.

            Након упознавања такмичара и публике кроз низ кратких и интересантних занимљивости о језицима уопште, певања песама у извођењу ученика 3. и 4. разреда на енглеском језику и рецитовања песме на француском језику, Тара Сретковић, ученица осмог разреда, говорила је о језику глувих и наглувих лица, како га је научила и зашто је важан, а потом су учесници екипа имали за задатак да погоде шта је показала знаковним језиком.

               Следиле су припремљене игре за пет екипа које су чинили ученици и наставници, учитељи и педагог школе. Сви су се трудили да допринесу својој екипи. Такмичари су имали задатак да препознају заставе европских земаља, да слажу слагалице са ликовима познатих писаца, а осим имена писаца, записивали су и њихова најпознатија дела. У оквиру Музичког тобогана, ученице седмог разреда свирале су познате мелодије, чије су називе екипе имале за задатак да препознају. Било је смеха, тачних и понеки погрешан одговор. Кроз презентацију фотографија познатих личности из света спорта, музике, филма, науке и моде, за задатак су имали такође да погоде из којих земаља потичу популарне личности, а на крају су препознавали из којих европских језика потичу текстови које су видели путем пројекцијe.

            Један задатак је смењивао други, тишина при решавању и аплаузи – то су слике овог квиза. Учeсници су показали завидно знање, развили тимски и такмичарски дух и увидели важност опште културе. Сви учесници добили су на поклон књиге компаније The English Book и растали смо се са потврдом да учењем страног језика ширимо видике, упознајемо друге културе и откривамо нове територије…

Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић, Марина Јевтић

ФАНТАСТ ФЕСТ

Синоћ су у Градској библиотеци ђаци V4 и VI1 са наставницом Иваном Чукановић уживали у дружењу са писцем Урошем Петровићем. Одгонетали, мозгали, решавали, смишљали, креирали, једном речју уживали! Поруке писца ће пренети свима, а оне гласе: имај самопоуздања, буди креативан и никад не одустај! Послушаћемо Уроша!

НАШИ УЧЕНИЦУ ЧИТАЛИ НА ОТВОРЕНОМ

Ученици наше школе учествовали су у пројекту „Читање на отвореном“. Читали су цитате о значају књиге и разменили књиге у оквиру постављене мале библиотеке на отвореном која се налази у Малом парку. Наши ученици увек су расположени да промовишу књигу, читање и библиотеку.

СЛОВО О ПРИЈАТЕЉСТВУ

Поводом рођења Десанке Максимовић, 16. маја 1898. године, ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно, у сарадњи са Народном библиотеком Ужице, реализовала је 8. такмичење у беседништву посвећено песникињи. Теме такмичења су мотиви или цитати из њених песама, а овогодишња тема је „Слово о пријатељству“. Такмичење има традиционални карактер. Наша Јана Николић VIII 5 освојила је похвалу у категорији ученика 7. и 8. разреда основне школе, на радост менторке Мирјане Радовановић Пејовић, школског библиотекара, и свих нас у школи. Прошле школске године Јана је била најуспешнија. Освојила је 1. место на тему  „Беседа-химна Истини и Љубави“ у сарадњи са менторком библиотекарком Аном Дуковић.

Ученици су ове године својим излагањима публици поручили да је пријатељство највеће благо, вредно борбе, као и да је породица пријатељ од кога се не одустаје, али и да је највећи пријатељ сам одраз у огледалу. Такмичење у беседништву песмама улепшао је градски хор „Златиборска вила“ из Ужица под диригентском палицом професорке Тијане Видаковић. Квалитет беседа и излагање вредновао је жири у саставу: Вера Рајаковић, библиотекар и наставник српског у пензији, Јагода Јеремић, професор српског језика и песник, Биљана Давидовски, виши библиотекар Народне библиотеке Ужице.

У сарадњи са Градском општином Севојно, такмичење је одржано је у Културном центру Севојно пред многобројном публиком.

BOOKMARK EXCHANGE PROJECT

Пројекат размене обележивача (Bookmark Exchange Project) је једноставан, забаван начин да поделимо задовољство и уживање у књигама и библиотекама и да стекнемо нова искуства кроз заједничке пројекте са школским библиотекама широм света.

Школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић и ученици IV разреда ОШ „Душан Јерковић“ учествовали су и ове школске године. Наши ученици су израдили обележиваче, послали их својим вршњацима, а наше партнерске школе биле су из Португалије и Мађарске.

Пројекат организује Међународно друштво школских библиотекара, које према пријављеном броју ђака и разреду (тачније према њиховим годинама) додељује партнерске школе.

Библиотекарке Мирјана и Ана контактирале су са својим колегиницама из иностранства Аником Ковач и Инес Круз, спремиле са члановима библиотечке секције материјал о Ужицу и његовој околини, и послале их партнерским школама са обележивачима. Ученици су били веома креативни и сретни што могу учествовати у међународном пројекту, задовољни јер су своје резултате рада проследили младима из других држава.

Наша школска библиотека већ неколико година није више тихо место, већ место које промовише креативност и стваралаштво ученика.

Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић

ПРОЈЕКАТ „У СУСРЕТ ПРОЛЕЋУ“

Ученици првог разреда су се током месеца марта на часовима одељењског старешине и ликовне културе бавили израдом употребних и  украсних предмета (корпице и цвеће) од материјала за рециклажу, чиме је промовисана заштита природе. Повезали смо садржаје из света око нас који се односе на живу природу  са еколошким садржајима које смо реализовали на часовима одељењског старешине ,,Значај очувања природе“.

По завршетку пројекта, уз помоћ библиотекарки школе, које су припремиле пролећни постер, изложили смо радове у холу школе. Експонати ће бити изложени неколико дана, након чега ћемо их дати организаторима „Пролећног базара“ за продоју. Идеја је да се од зарађеног новца купе потребна наставна средства.