Arhive kategorija: Библиотека

Конкурс „Дај ми реч да је насликам“

Наша ученица Анастасија Обреновић VI 5 учествовала је, уз подршку своје разредне Виолете Бурлић, у јединственом Ликовном конкурсу „Дај ми реч да је насликам“, који је организовала ОШ „Свети Сава“ из Шапца. Конкурс je обухватио 4 категорије учесника: децу до 6 година, затим све ученике првог и другог циклуса основног образовања и ученике средњих школа који уче по ИОП-у 2.

Анастасија је израдила рад на основу прича Јасминке Петровић, добила захвалницу и мајицу, а њен рад је био изложен на изложби која је симболично отворена 2. априла, на Међународни дан особа са аутизмом и Међународни дан дечије књиге у Библиотеци шабачкој, потом у Народном музеју у Шапцу, заједно са радовима осталих учесника.

Поносни смо на нашу Анастасију, честитамо и радујемо се њеним новим успесима.

Нови наслови лектире у школској библиотеци

Набављене нове публикације лектире налазе се на полицама школске библиотеке. Нови наслови купљени су средствима до сада реализованих акција прикупљања старог папира у организацији Савета родитеља и школе.

Позивамо Вас да нам се придружите у акцији „Кућу распреми, школу опреми“, која ће се одржати 29. и 30. маја 2021. г. у школском дворишту од 9 до 18 часова.

 Прикупљамо стари папир, пластику, гвожђе, лименке, технику, а новчана средства биће утрошена за обнову књижног фонда лектире за наше ученике .

Стари папир за нове књиге

Акција прикупљања старог папира у ОШ “ Душан Јерковић“ спроводила се раније, али је уз помоћ Савета родитеља добила нову димензију – у акцију су се укључиле многе фирме, предузећа, установе, продавнице, трговински центри, деца, родитељи, комшије, наставници…
Акција има едукативни карактер, указује на значај и добробит рециклаже, али и финансијски. Од до сада прикупљених средстава, на полице школске библиотеке већ се сместило пуно нових књига.
Захваљујемо се свима који су нас подржали и позивамо остале да се прикључе.

Прва у Србији

Лена Којадиновић, ученица V 1 наше школе,  показала је изузетну креативност и маштовитост јер је освојила прво место на Ликовном конкурсу „Париз виђен мојим очима“ који је, поводом Месеца Франкофоније, за ученике основних школа расписао Одсек за романистику Филозофског факултета у Новом Саду.

Честитамо Лени на овом великом успеху!

Међународни дан књиге и ауторских права

Поводом Међународног дана књиге и ауторских права, који се обележава 23. априла,  још од 1995. године, када је овај празник писане речи установљен на Генералној конференцији Унеска у Паризу, ученици су са школским библиотекарима приредили две традиционалне изложбе – „Школска библиотека очима првака“ и „Четвртаци препоручују – омиљени књижевни лик“. Многобројни ученици израдили су интересантне цртеже, одговарајући на ове теме, како виде своју школску библиотеку и шта препоручују вршњацима за читање.

Чланови библиотечке секције сазнали су нешто ново о историји књиге, о ауторству, о стваралаштву у уметности и науци, као и да сви ми треба да поштујемо интелектуалну својину аутора и увек цитирамо наводе из коришћеног текста.

Вредност књиге, важност читања и учења, значај образовања, неопходни су и у 21. веку. Млади данас одрастају уз нове медије који подразумевају динамику, визуелност, аудитивност, и треба да се искористе у циљу осавремењавања наставе и јачања мотивације за даље учење, али знамо да је читање најбоља основа за свако знање.

Међународни дан књиге за децу

У част Ханса Кристијана Андерсена, који је рођен на данашњи дан 1805, УНЕСКО је 1967. прогласио 2. април за Међународни дан књиге за децу. И они који нису више деца добро памте његове бајке: „Принцезу на зрну грашка”, „Цвеће мале Иде”, „Ружно паче”, „Снежну краљицу”, „Малу сирену, „Царево ново одело”, „Девојчицу са шибицама”… Родио се у сиромашној породици обућара и праље, имао је тежак живот и мукотрпан пут до књижевне афирмације, али никада није губио веру у боље дане и човечанство, а његово племенито срце у свему је видело добро. Причали смо о бајкама у школској библиотеци, у учионици, читали смо и разговарали о прочитаном. Школски библиотекари кроз различите активности свакодневно мотивишу ученике на читање и учење, као и наши учитељи и наставници.

Међу 25 најбољих пројеката

Завод за унапређивање образовања и васпитања, у оквиру пројекта „Подршка реформе грађанског васпитања“ који подржава УНИЦЕФ расписао је у октобру 2020. Конкурс за избор примера успешних пројектних активности остварених у оквиру грађанског васпитања у основним и средњим школама. 

Међу 25 најбољих пројеката у Бази примера добре праксе грађанског васпитања ЗУОВ-а је и пројекат наше библиотекарке Ане Дуковић.

Браво!

Дани Франкофоније 2021

Месец Франкофоније 2021. ученици, школски библиотекари и наставници француског језика посветили су књижевности и култури – поезији француских песника и мислима чувених француских писаца, као и ликовним радовима ученика који су учествовали на конкурсу „Париз виђен мојим очима“.

Француски језик, језик љубави и уметности, има обожаваоце широм света.. Кроз библиотечку грађу, изложбе ликовних и литерарних радова ученика, ваннаставне активности и радионице, школска библиотека афирмише језике који се уче у школи и доприноси квалитету образовања.

Project Competition 2021

Традиционално, ученици ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица, са наставницом енглеског језика Марином Јевтић и школским библиотекарима, учествују на наградном конкурсу Универзитета у Оксфорду, који је и издавач уџбеника по којима ученици уче овај предмет. Ове године сви ученици, наставница Марина и школски библиотекари Мирјана и Ана добили су захвалнице за дугогодишње учешће.

За овогодшњи Project Competition 2021 тема је била занимљива и повезана са актуелном пандемијом – Интервју са познатим личностима путем видео позива. Ученици су тимски пројекат радили у групама, и то у две групе од по четири ученика шестог разреда. Најпре су на часовима додатне наставе разговарали о избору знаменитих личности, како оних који су из наше земље или чак нашег града, тако и о онима светски познатима. Потом су образложили разлоге због којих су одабрали баш те личности, затим осмислили питања која би им постављали у интервјуима, као и могуће одговоре.

Ученици су се сами костимирали у познате личности, па смо имали прилику да видимо њихов интересантан и шаролик избор: Тина Тарнер, Ема Вотсон, Десанка Максимовић, Џон Ленон, Новак Ђоковић, Ђорђе Балашевић, Немања Видић и Никола Тесла – били су међу нама. Дотакли смо се света филма, књижевности, спорта, науке и музике и сада жељно чекамо резултате конкурса. Уживали смо сви у овој ваннаставној активности, истраживали податке, фотографисали се, забавили, али и учили о медијској писмености.

Ученици понекад овакве активности памте много више и дуже од многих школких лекција.