Arhive kategorija: Библиотека

Клуб љубитеља поезије – Момчило Настасијевић, немушти језик душе

Крајем јануара 2020. одржан је састанак нашег Клуба љубитеља поезије посвећен Момчилу Настасијевићу „Немушти језик душе“. Ова активност школске библиотеке увршћена је у Базу примера успешних ваннаставних активности ЗУОВ-а.

Једна је од најзначајнијих и најкреативнијих у целокупној српској култури – породица Настасијевић, у којој су четири брата били уметници, a сестрe Славка, чувени професор математике у Четвртој мушкој гимназији, и болешљива Даринка историчар. Најстарији брат Живорад био је сликар, Светомир композитор, а најмлађи Славомир писао је историјске романе. Међу свима њима песник Момчило Настасијевић оставио је својом поезијом и прозом најдубљи траг у српској култури 20. века. Његов поетски језик високо метафоричан и сложен, делимично је херметичан и изузетно музикалан. Развијање љубави према поетској уметности код ученика постиже се указивањем на вредности уметнички изражених мисли, идеја, осећања.

Кроз наше састанке Клуба желимо да подстичемо развијање читалачких навика код ученика и радозналост за самостално проучавање књижевности, као и позитивни однос према групном и тимском раду.

Јубиларни X маскенбал „На крилима маште – главни јунак једне књиге“

          Круна новогодишњих активности био је традиционални јубиларни X маскенбал ученика III разреда „На крилима маште – главни јунак једне књиге“, који заједнички организују библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ и Народне библиотеке Ужице већ 10 година, иначе заступљен у Бази  примера успешних ваннаставних активности  ЗУОВ-а.

Ученици су пленили пажњу, обучени у различите шарене костиме. Било је ту принцеза, вештица, доктора, гусара, црвенкапа, каубоја и индијанаца, писаца и њихових јунака, пуно јунака из бајки и басни, књижевних дела за децу, али и популарних филмова… Свако је осмислио своју маску и трудио се да изгледа што оригиналније. Жирију је било веома тешко да одабере најуспешније, јер су све маске биле веома лепе, креативне и маштовите, захваљујући труду и умећу родитеља. У склопу маскенбала, захваљујући труду ученика и учитеља, приређен је и културни програм који се састојао од музичких и рецитаторских тачака ученика, а најинтересантнији је био хор „бркатих момака“ који су заједнички запевали „из вика“, засмејали публику и добили највећи аплауз. Жирију библиотекара НБУ највише су се свиделе маске Маше Петровић и Емилије Јочић из III 2 и Луке Грујичића из III 1 и наградио их је, наравно, књигама.

             Сви смо се лепо забавили и дружили, научили понешто ново, и са осмесима закорачили у нову годину.

            Више фотографија на линку: https://www.facebook.com/pg/Biblioteka-O%C5%A0-Du%C5%A1an-Jerkovi%C4%87-1707200572895532/photos/?tab=album&album_id=2562357170713197

ПРОСЛАВИЛИ СМО 64. РОЂЕНДАН    

             ОШ „Душан Јерковић“ прославила је 64.рођендан пригодним културно-уметничким програмом у амфитеатру Учитељског факултета у суботу, 30.11.2019. године. Сала амфитеатра била је тесна за све оне који су дошли да заједно са ученицима и наставницима прославе овај значајан дан. Ове године тема приредбе била је ЉУБАВ. Хтели смо да подсетимо наше ученике, госте и родитеље да је љубав оно што нас покреће и оно чему се увек враћамо. Наставница српског језика и књижевности Виолета Бурлић, наставник музичке културе Никола Бошковић и ученици су кроз школски живот приказали љубав виђену очима детета. Стиховима „Пролетње песме“ Милица Чукановић дочарала нам је како изгледа пролеће у нама, тј. како се осећамо када се заљубимо, а Петар Стојановић нам је признао да би се он радо оженио, иако је још увек мали.

Уз сјајну кореографију и костиме које су сами креирали и правили са својом учитељицом Милицом Николић, на снагу љубави подсетили су нас и предшколци уз песму „Осећај тај“. Прваци су нам поручили да се све ради из љубави, па чак и кад их грде, родитељи то раде зато што их воле. Сви смо заиграли са њима уз звуке песме „Заљуби се принц у Цицу…“ Чули смо најлепше цитате о љубави: „Волети, значи заробити себе у другоме, “или „Без љубави свако је увек на губитку,“и уживали у стиховима Рилкеа, Петрарке, В.Попе и Тагоре. Да љубав лепо звучи на свим језицима, уверили смо се уз композиције које су наши ученици певали на енглеском и француском језику, а публику је посебно дирнула песма „Оро“ коју је извела Аница Сретеновић. Како од љубави може да се изгуби разум и како љубав може и да заболи, показали су нам ученици у драмској игри. Балерине су нам послале снажну поруку љубави уз песму „Молитва“, а композиција „С оне стране дуге,“ коју је маестрално извео наш хор, поручила нам је да је једини смисао живота у љубави и како рече водитељка на крају приредбе: „Колико смо способни да волимо и себе дајемо, толико ће наш живот имати смисла“. Надамо се да ће свачији живот имати смисла и да ћемо се више волети у годинама које нам долазе.

Директорка побратимљене школе „Строчја Вас“ из Љутомера, из Словеније, позвала је ученике и наставнике у посету.

Награде најуспешнијим ученицима, победницима литерарног и ликовног конкурса традиционално расписним поводом Дана школе, доделила је Мирјана Радовановић Пејовић, школски библиотекар, која је заједнички са Аном Дуковић, представљала Србију са прихваћеним стручним радом на Светском конгресу школских библиотекара, а јубиларне награде осталим запосленим радницима и пензионерима доделио је директор Ратко Трмчић, као и захвалницу Александру Арсићу за сарадњу са школом.

                                                                                     Виолета Бурлић

Школски библиотекари на XVI Конференцији Библиотекарског друштва Србије и Саветовању за школске библиотекаре

XVI конференција Библиотекарског друштва Србије, под називом „Мале библиотеке у великом дијалогу за промене“ одржана  је 12.-14. децембра 2019. године, у Народној библиотеци Србије. На XV конференцији БДС, поред учесника из земље и региона, било је учесника и из Сингапура.

Радови и презентације били су подељени у следеће сесије:

– „Мале библиотеке – стандарди, смернице, стварност“,
– „Библиотекари XXI века у академским и научним библиотекама“,
– „Платформе за 21. век“,

– „Чувари културне баштине“ и

– „Библиотека – културни центар локалних заједница“.

У оквиру сесије „Библиотека – културни центар локалних заједница“ део својих активности представили су и школски библиотекари наше школе Ана Дуковић и Мирјана Радовановић Пејовић,  (у сарадњи са Јасмином Луковић, Народна библиотека Ужице) са својим ауторским радом „Школске и јавне библиотеке у дијалогу за промене – сви на добитку“.

Оне су имале интересантно излагање, представиле су своја разнолика искуства и приказале како својим активностима, кроз разноврсне програме, доприносе културном животу не само своје школе, већ и локалне средине.

Школски библиотекари су такође имали прилику да учествују на стручном Саветовању на тему „21. век у школској библиотеци”, у организацији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” и Библиотекарског друштва Србије. Окупило се 5.12.2019. у чачанској библиотеци више од 150 заинтересованих за актуелно стање у школским библиотекама у Србији. У име Друштва школских библиотекара Србије говорила је Мирјана Радовановић Пејовић, чланица Управног одбора, која је све позвала да се укључе у рад Друштва и да је то начин да библиотекари буду видљивији и признатији.

Током Саветовања Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић пренеле су колегама своја искуства са свог првог и јединог учешћа српских школских библиотекара икада на Светском конгресу школских библиотекара који се одржао у Дубровнику 2019. године.

bds 1 bds 2 bds 3 bds 11 ca 2 ca 4 ca 6

Снага визије школских библиотекара

Jедини школски библиотекари икада из Србије на Светском конгресу школских библиотекара из наше школе

Од 21. до 25.10.2019. г. Дубровник је био домаћин 48. Светског конгреса школских библиотекара и 23. Међународног истраживачког форума о школском библиотекарству, који се одржавао под називом „Окупљање – оснаживање – трансформација : школске библиотеке“. Организатори Конгреса су Међународно удружење школских библиотекара (ИАСЛ) и Хрватска удруга школских књижничара (под покровитељством Министарства знаности и образовања и Министарства културе Републике Хрватске). Осим богатог програма самог Конгреса, учесници су имали прилику да се упознају са знаменитостима Дубровника, Дубровачко-неретванске жупаније и да посете школске библиотеке.

На овогодишњем скупу било је присутно 240 учесника из 44 земље, а међу њима, први пут икада, и две библиотекарке из Србије, Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић, школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица. Оне су имале запажено излагање „Ко је спреман за школског библиотекара са визијом у Србији “. Представиле су тренутни положај школских библиотекара у Србији, као и активности на промовисању рада школских библиотекара и указале на важност рада у подстицању читања, промоције креативности и стваралаштва и развијања ученичких компетенција за целоживотно учење.

Иначе, целе седмице у склопу Конгреса, који је промовисао прогрес у школском библиотекарству, било је одржано преко 80 научних и стручних излагања, интерактивних предавања, радионица и презентација. Говорници су били најстручнији, најпознатији и најискуснији познаваоци теорије и праксе школског библиотекарства из целог света. Овај скуп био је и централна светска прослава Међународног месеца школских библиотека 2019. године.

Циљеви Конгреса били су упознавање са тренутном праксом у свету и истраживањима  школских библиотекара. Разговарало се о мисији, визији и улози школске библиотеке у дигиталном друштву, размењивале идеје о трансформацији школских библиотека, упознавали се програми рада, али и стварале глобалне везе за будућу сарадњу.

„Доказалe смо да снага визије проистиче из доследности и самосвојности“, навеле су Мирјана и Ана. „Школски библиотекар се одавно не бави само издавањем књига. Школске библиотеке пружају данас широко поље деловања, представљају душу школе, места где се одигравају различита културна, подстицајна дешавања и за ученике и за родитеље, наставнике, места где се другачије учи, где се квалитетно проводи време“.

„Ово је била јединствена прилика за светску промоцију и отварање могућности за стицање и размену нових знања и искустава,“ кажу ужичке библиотекарке. Кажу да верују да ће доћи до потребне промене у школском библиотекарству у Србији. „Надамо се да ће и у Србији према Манифесту за рад школских библиотека доћи време „да свако дете треба да има школску библиотеку и стручног школског библиотекара“, што данас није случај у нашој земљи, јер у школским библиотекама углавном раде технолошки вишкови и наставници који допуњују норму“.

Успешном представљању школских библиотекара и одласку у Дубровник допринела је наша Основна школа „Душан Јерковић“ и Град Ужице, као и спонзорство ужичких фирми „Апотека Кршенковић,“ „Info Sys“ и „Textil“, којима се срдачно захваљујемо, као и Туристичкој организацији Ужице,  Компанији „Златиборац“ и Издавачкој кући „Пчелица“ из Чачка, чије смо сувенире, производе и књиге представиле на аукцији изабраних предмета свих земаља учесница и Међународној изложби књига за децу, које су биле неке од пратећих активности Конгреса.

 

                                                                     М. Р. Пејовић, А. Дуковић

4. prezentacijaa4. prezentacija73458956_1347452485430399_4930996345596018688_n2. kongres dubrovnik73458956_1347452485430399_4930996345596018688_n3. prezentacija7. jenniferstradun (1)1. zastavica srbije6. dubrovnik katipanoramadrzic

Квиз ,,Изазови Европског дана језика“

Поводом Европског дана језика, 26 септембра, школски библиотекари и Стручно веће наставника страних језика ове, 2019. године, реализовали су квиз у коме су заједно учествовали ученици и наставници. Кроз питања нашег квиза могли смо сви да обновимо знање, да нешто научимо, да се забавимо и промовишемо богатство језика и култура. Циљ Европског дана језика јесте подстицајње свих нас да учимо језике – без обзира на године и окружење. Уживали смо у занимљивостима, тимском раду и такмичарском духу.

Гласајте за наш квиз у календару догађаја на сајту Европског дана језика на следећем линку: https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/EventID/20904/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx

Нови библиотечки професионалци за децу и младе

Школски библиотекари наше школе Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић, једини школски библиотекари из Србије, узели су запажено учешће у IFLA 2019 Satellite Conference in Belgrade, одржаној 22.8.2019 у организацији Народне библиотеке Србије и ИФЛА Секције за рад са децом и младима, под називом „Нови библиотечки професионалци за децу и младе“ на којој су много тога имали да покажу јер је њихов стручни ауторски рад прихваћен од интернационалне комисије за излагање.

Детаљније на линку:  New Library Professionals for Children and Young Adults

https://pasaz.rs/rad-uzickih-bibliotekara-sa-decom-i-mladima-primer-profesionalnog-bibliotekarstva-danasnjice/?fbclid=IwAR3pQKqXfyEJ4yKMHrvDqLVv5HQiaPpfX5fajNJVOnxV8gAE-vLfi6EwAEw

NAŠE BIBLIOTEKARKE NAŠEBIBLIOTEKARKE

Значај писмености и вишејезичности и искорењивање неписмености

Међународни дан писмености,  8. септембар 2019. фокусирао се на „Писменост и вишејезичност“.

Ученици VI  разреда, поводом обележавања тог датума,  направили су паное и у сваком одељењу са њима су разговарали школски библиотекари о врстама писмености и о главним карактеристикама вишејезичности  у данашњем глобализованом и дигитализованом свету.

Иако можемо рећи да живимо окружени модерним технологијама и упркос оствареном напретку, ученици су схватили да чак и данас изазови за описмењавање још постоје, увидели колики је  значај писмености и сазнали колико њихових вршњака у свету не уме да пише, чита и рачуна. Заједно смо дошли до закључка да сви треба трајно да се трудимо да се свој деци света пружи могућност да те вештине стекну и да искоренимо неписменост.

70237377_2463262737289308_7564240708874272768_o

 

Дан диплома

Петице из свих предмета током осмогодишњег школовања могу имати само највреднији и најупорнији, истакао је директор Основне школе „Душан Јерковић“ Ратко Трмчић.

Један посебан дан за ученике и наставнике, и све запослене, јесте Дан диплома, обележен ове године 25. јуна, сусрет са успехом и младошћу која обећава.

Част и задовољатво да се обрате најбољим ученицима, вуковцима, и ученицима који су који су били најуспешнији на републичким такмичењима, имали су директор школе Ратко Трмчић и помоћник директора Мирјана Максимовић, која је истакла да успех не долази сам, већ морамо ићи према њему. „Морали сте се издићи изнад просечности и победили сте је, а то су резултати за поштовање.“

Најуспешнија 23 вуковца са свим петицама, 8 учесника републичких такмичења, од којих 3 освајача победничких места из математике, хемије и рецитовања, и заслужни власници посебних диплома за знања из различитих области науке и спорта, ђак генерације Филип Јевтовић, чије дипломе је било тешко пребројати, највећи су понос школе и наставника, који су се трудили 8 година да их уче, али и да подстакну да буду добри, поштени и честити људи пред којима је светла бидућност.

Будућност са младим и успешним људима, жељних знања, је сигурна, поручујемо из ОШ „Душан Јерковић“.

НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛО/МЕ ШКОЛСКЕ 2018/19. ГОДИНЕ СУ :

 1. 8-1 Милица Павловић,
 2. 8-1 Јована Старчевић,
 1. 8-2 Јована Станисављевић
 2. 8-2 Тамара Колашинац
 3. 8-2 Вук Василијевић
 4. 8-2 Ненад Скоковић
 5. 8-2 Василије Вуковић
 6. 8-2 Борис Лангура
 7. 8-2 Стефан Јевтић
 1. 8-3 Мина Максимовић
 2. 8-3 Тамара Јанковић
 3. 8-3 Филип Јевтовић
 1. 8-4 Димитрије Симић
 2. 8-4 Софија Петровић
 1. 8-5 Ива Вучић
 2. 8-5 Јана Ђурић
 3. 8-5 Вања Драшковић
 4. 8-5 Теодора Милић
 5. 8-5 Мартина Лијескић
 6. 8-5 Дарија Јовановић
 7. 8-5 Сара Негић
 8. 8-5 Невена Цицварић
 9. 8-5 Игор Јовановић

Ђак генерације – Филип Јевтовић 8-3 

ОСВОЈЕНА МЕСТА НА РЕПУБЛИЧКИМ ТАКМИЧЕЊИМА

 1. Милица Узуновић, 8-3, 1. место Смотра рецитатора
 2. Лука Стевановић, 7-5, 3. место математика
 3. Филип Јевтовић, 8-3, 3. Место хемија

УЧЕШЋА НА РЕПУБЛИЧКИМ ТАКМИЧЕЊИМА

 1. Невена Цицварић, 8-5, географија
 2. Јована Станисављевић, 8-2, француски
 3. Игор Јовановић, 8-5, историја
 4. Виктор Врачарић, 7-5, географија
 5. Нина Јовановић, 8-1, спортска гимнастика

i ova ii ova iii ova iiii

Micro:bit радионице у ОШ „Душан Јерковић“

У сарадњи са школским библиотекарима и наставницима техничког и информатичког образовања у јуну 2019. године библиотекари Народне библиотеке Ужице, спроводећи пројекат ,,Дигтални грађанин,” у склопу својих активности организовали су радионице из програмирања за ученике VI разреда наше школе и омогућили им да на интересатан начин уче основе програмирања управљајући микробит рачунарима и доступним додацима.

Заједно смо учили једноставно програмирање, на занимљив и забаван начин, а ученици су се упознали и са BOSON комплетима.

Све библиотеке теже да се трансформишу у центре за развој дигиталних компетенција, знања и вештина деце и одраслих. Циљ овог пројекта јесте да се омогући приступ новим технологијама и алатима. Сви заинтересовани ове уређаје могу користити у Народној библиотеци Ужице, а могу се и изнајмити корисницима да код куће вежбају основе програмирања.