Arhive kategorija: Библиотека

Прославa лирског доживљаја света

За све љубитеље поезије 21. март је диван дан јер је проглашен Међународним даном поезије. Циљ обележавања овог дана је промоција читања, писања, објављивања и проучавања поезије широм света . На тај начин, открива нам се чињеница да појединци  свуда у свету деле иста питања, мисли и осећања. У иницијативи да се прогласи Међународни дан поезије, УНЕСКО је препознао начин да се изрази јединство у креативности људског ума.

Свако књижевно дело је вишеслојна творевина, а читајући поезију увек можемо да доживимо узбудљиву емотивну и интелектуалну пустоловину. Школски библиотекари наше школе Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић обележили су други пут на исти начин Међународни дан поезије, с обзиром на то да је поезија свачија и да најбрже повезује, промовишући блискост и делећи изабране стихове свим колегама у школи. Свако је имао прилику да насумице изабере једну од спремљених песама, прочита је и задржи за успомену на тај дан.

Свако од запослених у школи накратко је одгонетао свој унутрашњи, али и спољашњи свет, у свакој песми могло се пронаћи нешто блиско и познато, а најчешће је читање пратио осмех препознавања, поистовећивања.

И ученици су имали прилику да се удубе у стихове на изложби публикација „Омиљене књиге песама за децу“. У ходнику испред школске библиотеке могли су да дају прилику поезији, да завире и пронађу нешто интересантно што ће им прирасти срцу. Чекале су их неке песмице из света маште, детињства, одрастања, које су први ненаметљиви и радосни кораци у откривању света.

Више фотографија можете видети на Фејсбук страници школске библиотеке: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=1707200572895532&set=a.1789554807993441

Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић

Књига је инструмент културе

Поводом акције ДШБС „Читајмо гласно“ , која се реализује поводом Националног дана књиге широм Србије, и ове године, 28. фебруара 2022, школски библиотекари Мирјана и Ана укључиле су се и гласно смо заједно читали у више одељења са ученицима и наставницима. Указивали смо на значај књиге, културе читања и читалачке писмености, делили смо омиљене песме и одломке из романа, уживајући у стиховима или лепим реченицама.

Више на Фејсбук страници школске библиотеке:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=1707200572895532&set=a.2332398887042361

Зашто је Свети Сава школска слава?

Савиндан је празник Српске православне цркве, који се прославља 27. јануара. Као школска слава, празник је уведен нешто касније…

На овај дан, 27. јануара 1236. године, односно 14. јануара по старом каленадру, Растко Немањић– Свети Сава је преминуо, у граду Трнову у Бугарској.

Стварањем нове српске државе, долази и до јачања култа Светог Саве, а већ почетком 19. века, спевана је и позната Химна Светом Сави.

Одлуком Совјета Књажества Србског 2. јануара 1840. године, а на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца, овај празник проглашава се славом школа у Србији.

Сточари из разних крајева Србије некада су нарочито ревносно празновали Савиндан, јер се Свети Сава сматрао вучјим пастиром.

Из тог разлога, многи српски народни обичаји за Савиндан везани су за стоку и за страх од вукова. Пред празник, стока се није смела терати у шуму, због страха од вукова.

Такође, тих дана, ништа се није радило са сечивом, а бритве нису отваране, како би и вуковима чељусти остале затворене. Такође, тај дан се ништа није смело фарбати у црвено, како би стока остала жива.

Постоји много српских народних веровања везаних за Савиндан, међу којима и то да ако на Светог Саву грми, десиће се важни догађаји у земљи.

Многе врсте занатлија из Србије су га сматрале својим патроном и узимале његов дан за еснафску славу.

„Што више читаш, више ћеш знати, што више знаш, више ћеш места видети“

Читање стимулише машту и оплемењује ум. Док читамо, поистовећујемо се са књижевним ликовима који су нам драги и усвајамо њихове обрасце понашања. Они нас подстичу на нове начине размишљања, на авантуре, на откривање света.

Да дечијој машти нема краја, показали су ученици млађих разреда наше школе учешћем на наградном ликовном конкурсу на тему „Мој омиљени књижевни лик“, који је на нивоу Града Ужица расписала Народна библиотека у знак сећања на колегиницу Ратку Вучковић. Награђени су ученици II3 одељења, Антић Ђурђа (III место) и Поповић Јагош (похвала). Награде и похвалнице уручене су 21. децембра у Народној библиотеци у присуству учитеља, родитеља и библиотекара.

Изложбе поводом Дана школе

Традиционално поводом Дана школе школски библиотекари су приредили изложбу „Дан школе некад“.

Ове године изложен је и други део књига лектире (320 публикација), купљених средствима прикупљеним од акција Савета родитеља и школе.