Arhive kategorija: Библиотека

3. prezentacija

Снага визије школских библиотекара

Jедини школски библиотекари икада из Србије на Светском конгресу школских библиотекара из наше школе

Од 21. до 25.10.2019. г. Дубровник је био домаћин 48. Светског конгреса школских библиотекара и 23. Међународног истраживачког форума о школском библиотекарству, који се одржавао под називом „Окупљање – оснаживање – трансформација : школске библиотеке“. Организатори Конгреса су Међународно удружење школских библиотекара (ИАСЛ) и Хрватска удруга школских књижничара (под покровитељством Министарства знаности и образовања и Министарства културе Републике Хрватске). Осим богатог програма самог Конгреса, учесници су имали прилику да се упознају са знаменитостима Дубровника, Дубровачко-неретванске жупаније и да посете школске библиотеке.

На овогодишњем скупу било је присутно 240 учесника из 44 земље, а међу њима, први пут икада, и две библиотекарке из Србије, Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић, школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица. Оне су имале запажено излагање „Ко је спреман за школског библиотекара са визијом у Србији “. Представиле су тренутни положај школских библиотекара у Србији, као и активности на промовисању рада школских библиотекара и указале на важност рада у подстицању читања, промоције креативности и стваралаштва и развијања ученичких компетенција за целоживотно учење.

Иначе, целе седмице у склопу Конгреса, који је промовисао прогрес у школском библиотекарству, било је одржано преко 80 научних и стручних излагања, интерактивних предавања, радионица и презентација. Говорници су били најстручнији, најпознатији и најискуснији познаваоци теорије и праксе школског библиотекарства из целог света. Овај скуп био је и централна светска прослава Међународног месеца школских библиотека 2019. године.

Циљеви Конгреса били су упознавање са тренутном праксом у свету и истраживањима  школских библиотекара. Разговарало се о мисији, визији и улози школске библиотеке у дигиталном друштву, размењивале идеје о трансформацији школских библиотека, упознавали се програми рада, али и стварале глобалне везе за будућу сарадњу.

„Доказалe смо да снага визије проистиче из доследности и самосвојности“, навеле су Мирјана и Ана. „Школски библиотекар се одавно не бави само издавањем књига. Школске библиотеке пружају данас широко поље деловања, представљају душу школе, места где се одигравају различита културна, подстицајна дешавања и за ученике и за родитеље, наставнике, места где се другачије учи, где се квалитетно проводи време“.

„Ово је била јединствена прилика за светску промоцију и отварање могућности за стицање и размену нових знања и искустава,“ кажу ужичке библиотекарке. Кажу да верују да ће доћи до потребне промене у школском библиотекарству у Србији. „Надамо се да ће и у Србији према Манифесту за рад школских библиотека доћи време „да свако дете треба да има школску библиотеку и стручног школског библиотекара“, што данас није случај у нашој земљи, јер у школским библиотекама углавном раде технолошки вишкови и наставници који допуњују норму“.

Успешном представљању школских библиотекара и одласку у Дубровник допринела је наша Основна школа „Душан Јерковић“ и Град Ужице, као и спонзорство ужичких фирми „Апотека Кршенковић,“ „Info Sys“ и „Textil“, којима се срдачно захваљујемо, као и Туристичкој организацији Ужице,  Компанији „Златиборац“ и Издавачкој кући „Пчелица“ из Чачка, чије смо сувенире, производе и књиге представиле на аукцији изабраних предмета свих земаља учесница и Међународној изложби књига за децу, које су биле неке од пратећих активности Конгреса.

 

                                                                     М. Р. Пејовић, А. Дуковић

4. prezentacijaa4. prezentacija73458956_1347452485430399_4930996345596018688_n2. kongres dubrovnik73458956_1347452485430399_4930996345596018688_n3. prezentacija7. jenniferstradun (1)1. zastavica srbije6. dubrovnik katipanoramadrzic

Квиз ,,Изазови Европског дана језика“

Поводом Европског дана језика, 26 септембра, школски библиотекари и Стручно веће наставника страних језика ове, 2019. године, реализовали су квиз у коме су заједно учествовали ученици и наставници. Кроз питања нашег квиза могли смо сви да обновимо знање, да нешто научимо, да се забавимо и промовишемо богатство језика и култура. Циљ Европског дана језика јесте подстицајње свих нас да учимо језике – без обзира на године и окружење. Уживали смо у занимљивостима, тимском раду и такмичарском духу.

Гласајте за наш квиз у календару догађаја на сајту Европског дана језика на следећем линку: https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/EventID/20904/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx

Нови библиотечки професионалци за децу и младе

Школски библиотекари наше школе Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић, једини школски библиотекари из Србије, узели су запажено учешће у IFLA 2019 Satellite Conference in Belgrade, одржаној 22.8.2019 у организацији Народне библиотеке Србије и ИФЛА Секције за рад са децом и младима, под називом „Нови библиотечки професионалци за децу и младе“ на којој су много тога имали да покажу јер је њихов стручни ауторски рад прихваћен од интернационалне комисије за излагање.

Детаљније на линку:  New Library Professionals for Children and Young Adults

https://pasaz.rs/rad-uzickih-bibliotekara-sa-decom-i-mladima-primer-profesionalnog-bibliotekarstva-danasnjice/?fbclid=IwAR3pQKqXfyEJ4yKMHrvDqLVv5HQiaPpfX5fajNJVOnxV8gAE-vLfi6EwAEw

NAŠE BIBLIOTEKARKE NAŠEBIBLIOTEKARKE

Значај писмености и вишејезичности и искорењивање неписмености

Међународни дан писмености,  8. септембар 2019. фокусирао се на „Писменост и вишејезичност“.

Ученици VI  разреда, поводом обележавања тог датума,  направили су паное и у сваком одељењу са њима су разговарали школски библиотекари о врстама писмености и о главним карактеристикама вишејезичности  у данашњем глобализованом и дигитализованом свету.

Иако можемо рећи да живимо окружени модерним технологијама и упркос оствареном напретку, ученици су схватили да чак и данас изазови за описмењавање још постоје, увидели колики је  значај писмености и сазнали колико њихових вршњака у свету не уме да пише, чита и рачуна. Заједно смо дошли до закључка да сви треба трајно да се трудимо да се свој деци света пружи могућност да те вештине стекну и да искоренимо неписменост.

70237377_2463262737289308_7564240708874272768_o

 

Дан диплома

Петице из свих предмета током осмогодишњег школовања могу имати само највреднији и најупорнији, истакао је директор Основне школе „Душан Јерковић“ Ратко Трмчић.

Један посебан дан за ученике и наставнике, и све запослене, јесте Дан диплома, обележен ове године 25. јуна, сусрет са успехом и младошћу која обећава.

Част и задовољатво да се обрате најбољим ученицима, вуковцима, и ученицима који су који су били најуспешнији на републичким такмичењима, имали су директор школе Ратко Трмчић и помоћник директора Мирјана Максимовић, која је истакла да успех не долази сам, већ морамо ићи према њему. „Морали сте се издићи изнад просечности и победили сте је, а то су резултати за поштовање.“

Најуспешнија 23 вуковца са свим петицама, 8 учесника републичких такмичења, од којих 3 освајача победничких места из математике, хемије и рецитовања, и заслужни власници посебних диплома за знања из различитих области науке и спорта, ђак генерације Филип Јевтовић, чије дипломе је било тешко пребројати, највећи су понос школе и наставника, који су се трудили 8 година да их уче, али и да подстакну да буду добри, поштени и честити људи пред којима је светла бидућност.

Будућност са младим и успешним људима, жељних знања, је сигурна, поручујемо из ОШ „Душан Јерковић“.

НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛО/МЕ ШКОЛСКЕ 2018/19. ГОДИНЕ СУ :

 1. 8-1 Милица Павловић,
 2. 8-1 Јована Старчевић,
 1. 8-2 Јована Станисављевић
 2. 8-2 Тамара Колашинац
 3. 8-2 Вук Василијевић
 4. 8-2 Ненад Скоковић
 5. 8-2 Василије Вуковић
 6. 8-2 Борис Лангура
 7. 8-2 Стефан Јевтић
 1. 8-3 Мина Максимовић
 2. 8-3 Тамара Јанковић
 3. 8-3 Филип Јевтовић
 1. 8-4 Димитрије Симић
 2. 8-4 Софија Петровић
 1. 8-5 Ива Вучић
 2. 8-5 Јана Ђурић
 3. 8-5 Вања Драшковић
 4. 8-5 Теодора Милић
 5. 8-5 Мартина Лијескић
 6. 8-5 Дарија Јовановић
 7. 8-5 Сара Негић
 8. 8-5 Невена Цицварић
 9. 8-5 Игор Јовановић

Ђак генерације – Филип Јевтовић 8-3 

ОСВОЈЕНА МЕСТА НА РЕПУБЛИЧКИМ ТАКМИЧЕЊИМА

 1. Милица Узуновић, 8-3, 1. место Смотра рецитатора
 2. Лука Стевановић, 7-5, 3. место математика
 3. Филип Јевтовић, 8-3, 3. Место хемија

УЧЕШЋА НА РЕПУБЛИЧКИМ ТАКМИЧЕЊИМА

 1. Невена Цицварић, 8-5, географија
 2. Јована Станисављевић, 8-2, француски
 3. Игор Јовановић, 8-5, историја
 4. Виктор Врачарић, 7-5, географија
 5. Нина Јовановић, 8-1, спортска гимнастика

i ova ii ova iii ova iiii

prvo ova

Не смемо заборавити наше претке, јунаке Првог светског рата

Kрајем првог полугодишта у оквиру школског пројекта „Путовање у прошлост“ реализована је и угледна активност „Не смемо заборавити наше претке, јунаке Првог светског рата“ којом су ученици од V до  VIII разреда, наставница историје Весна Лијескић, наставница српског језика Биљана Аксентијевић и школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић обележили 100 година од Дана примирја у Првом светском рату и крај Великог рата. Наставнице и библиотекари су упознали ученике са темом и у договору са ученицима одабрали одговарајуће текстове.

Другачијим начином рада, подстицањем имагинације и самосталног мишљења, ученици су схватили суштину историјских догађаја и процеса. Лекције о историји српског народа везане за Први светски рат овако се проширују. Ученици овако могу учити сложенија знања и развијати вештине које су им непоходне за живот у 21. веку.

 

Више фотографија можете погледати на ФБ страници школске библиотеке на следећем линку:

https://www.facebook.com/pg/Biblioteka-O%C5%A0-Du%C5%A1an-Jerkovi%C4%87-1707200572895532/photos/?tab=album&album_id=2312105669071683

 

 

ПАРЛАМЕНТАРЦИ  ЗАМЕНИЛИ НАСТАВНИЦЕ

Поводом 8. марта – Дана жена, чланови Ученичког парламента ОШ ,,Душан Јерковић“ традиционално се нађу у улози наставница и учитељица, библиотекара, педагога, психолога, логопеда, секретара, благајнице, као и помоћног особља и васпитачица у предшколским групама и одмене их на један дан у свакодневном послу. Обележимо овај празник у циљу боље комуникације, међусобног уважавања и поштовања.

 PARLAMENTARCI

Наши ученици и школски библиотекари стигли до Литваније и Португалије

Погледајте наше ученике, наставнике и библиотекаре и овде:

http://www.politika.rs/scc/clanak/421441/Uzicki-osnovci-svoj-zavicaj-predstavljaju-svetu

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/3403325/sta-radite-bre.html

http://pasaz.rs/simboli-uzica-i-cirilica-medju-portugalcima-i-litvancima/

http://www.radioluna.rs/uzicki-kraj/24230/pokazali-stari-grad-i-cirilicu-portugalcima-i-litvancima.html

https://www.facebook.com/tv5ue/videos/235865503990425/UzpfSTE3MDcyMDA1NzI4OTU1MzI6MjMwNzU1NjU5NjE5MzI1Nw/

slika politika - Copy