Arhive kategorija: Библиотека

СТУДИЈСКА ПОСЕТА ПОБРАТИМЉЕНЕ ШКОЛЕ

Чланови колектива и Савета родитеља побратимљене школе „Строчја вас“ из Љутомера, Словенија, били су у студијској посети ОШ ,,Душан Јерковић“ Ужице 5. априла 2024. године.

Различитим образовним и културним активностима испуњен је циљ посете, остварена је образовна сарадња између школа учесница, њихових наставника и родитеља. Подстакнута је креативност и тимска сарадња учесника.

,,УМЕТНОСТ ЧИТАЊА“ У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Наши школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић су коаутори ,,Приручника за школске библиотекаре: Уметност читања“, чији је издавач Друштво школских библиотекара Србије, а суфинансијер и покровитељ Министарство културе.

У току су такмичења ученика основних школа из различитих области. Данас представљамо успешне такмичаре, који су освојили запажене резултате.

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ – Енглески језик
7.4.2024. године
Филолошки факултет Београд
1.Јорма Милојевић7.Надежда Вукић3

Честитамо на успеху ученику и предметном наставнику Надежди Вукић.

На фестивалу „Велика школска позорница“ у Тополи пласман у финале изборили су ученици млађих разреда са представом „Побуна у библиотеци“ Пеђа Трајковић са ментором/учитељицом Јеленом Мијаиловић.

Желимо им успеха на даљем такмичењу.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ
Градска смотра рецитатора
старији узраст
ГРАДСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР 
13.4.2024.         
„Песниче народе мог
Ред.бр.Име и презиме ученикаРазредИме пред. наставникаПласман
1.Маша Весовић8.Миланки Николић Ивић.2

Честитамо на успеху ученици, менторки Миланки Николић Ивић као и на пруженој подршци Мирјани Радовановић Пејовић.

ДРУГО МЕСТО НА ОКРУЖНОЈ СМОТРИ РЕЦИТАТОРА

Данас је у Косјерићу одржана Окружна смотра рецитатора “ Песниче народа мог“ на којој је заблистала Маша Весовић и освојила друго место. Браво за Машу, менторку Миланку Николић Ивић и подршку Мирјану Радовановић Пејовић.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

Међународни дан поезије 21. март 2024. обележен је опет team building активностима школске библиотеке. Школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић припремиле су стихове Бранка Миљковића, Јована Јовановића Змаја, Бранка Радичевића и Алексе Шантића, чије годишњице обележавају у школској библиотеци ове школске године, и поделиле их запосленима, побољшавајући атмосферу међу колегама и јачајући тимски дух.

ТРАДИЦИОНАЛНА ОСМОМАРТОВСКА АКЦИЈА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА


Традиционална акција Ученичког парламента
,, Мењамо запослене“, која се већ 15 година успешно реализује у нашој школи и која је уврштена у Базу успешних ваннаставних активности ЗУОВ-а одржана је и ове године. Мењали смо улоге, радили озбиљне послове, успешно сарађивали…

РАДИОНИЦА: ПРИЧАМО ЕНГЛЕСКИ СА MOLLY SUTTON


На позив колегиница са Педагошког факултета, наставнице енглеског језика из наше школе су, 13. марта 2024. године, са ученицима седмог и осмог разреда, биле на занимљивом дружењу са Molly Sutton, из Јужне Каролине (САД), која је као изворни говорник енглеског језика и стипендиста Фулбрајтове стипендије за међународну размену студената, ангажована као сарадник у настави енглеског језика на Педагошком факултету. Циљ радионице био је да се ученици, кроз разговор на енглеском језику, упознају са различитим аспектима живота у Америци, елементима свакодневног живота, школства, спорта, хране, ваннаставних активности и породичног живота, али и да постављају питања о свему што их занима и направе паралелу у начину живота и школовања у односу на наша искуства. Била је ово лепа прилика да покажу разумевање енглеског језика, али и да се истакну у дијалогу на страном језику, поклонивши гошћи сувенире и брошуре везане за наш град и ужички крај, који ипак, уз подстицај интеркултуралности, треба највише да ценимо и волимо.

НОВЕ КЊИГЕ У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ


Бивша библиотекарка наше школе, а сада учитељица 1-2 одељења своју осмомартовску честитку- ваучер искористила је тако што је купила и поклонила школској библиотеци књиге Јасминке Петровић “ О дугмету и срећи“ , која спада у обавезну лектиру и тако увећала наш књижни фонд.

ПОВОДОМ ОСМОГ МАРТА

Наши другаци су са школским библиотекарима имали креативне радионице, учили како се пише акростих, забавна поетска форма, па су посветили песме учитељицама и учитељу и изненадили их. Надамо се да ће поводом Осмог марта изненадити и маме, баке, тетке…

БИБЛИОТЕКАРИ СПАЈАЈУ УЖИЦЕ И ХОНГКОНГ

„Осмеси на лицима ваших ученика говоре све о вашем раду, то је оно што сам прво приметио“, реченица је библиотекара из Хонгконга која би, можда, требало да буде идеја водиља рада сваког школског библиотекара.

Током Светског конгреса школских библиотекара „Процват школске библиотеке: истраживање, политика и пракса“, одржаном у Риму, Италија од 17. до 23. јула 2023, наше библиотекарке Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић упознале су актуелну праксу
и истраживања у школским библиотекама широм света, као и многобројне колеге, школске библиотекаре.


Школски библиотекар из библиотеке школе у Хонгконгу, Чинг Чи Сум заинтересовао се за рад школских библиотекара школе „Душан Јерковић“. Иако није знао ништа о нашој земљи, није чак ни чуо за Србију, повезао је наше спортисте са нама. Школски библиотекари дали су му туристички материјал из Србије и убрзо се хонгконшки
библиотекар јавио са жељом да дође у посету Србији. Пре тога, договорен је онлајн сусрет наших и њихових ученика, како би се упознали и једни другима представили свој рад.


Сусрет је почео представљањем и срдачним поздравом школских библиотекара, а ученици су међусобно упознавање почели презентацијама ова два потпуно различита и једно другом, непозната града. Упознали смо једни друге коз представљање државе, града,
заставе, химне, школе, библиотеке… Зближили су нас спортисти, научници, писмо, национална књижевност. Уживали смо у читању поезије на кинеском језику, ученици из Хонгконга уживали су слушајући песму Тамо далеко коју су певале наше ученице. Певали
смо другарима и на енглеском, показали им комплет лепињу, Златибор, Тару, Мокру Гору. Препознали смо се у начину живота, изласцима, друштвеним мрежама. Доказ да су деца истоветна где год да су, да су интересовања слична и да је љубав према књизи опет спојила далека места и светове.