Arhive kategorija: Библиотека

Међу најуспешнијима на републичком ликовном конкурсу

Компанија „Forma Ideale“ ове године организовала је девети дечији ликовни конкурс „Нацртај, обоји и освоји“ са темом „Моја идеална соба“. Право учешћа имали су сви заинтересовани предшколци и ученици првог разреда у Републици Србији.

Наша ученица Милица Лазовић из I5 одељења показала је изузетну креативност, оригиналност и маштовитост и освојила 2. место.

Честитамо Милици на овом великом успеху!

Позивамо и остале ученике школе да узму учешће и искажу своју креативност на конкурсима који следе.

Дан примирја у Првом светском рату

У знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат, обележава се Дан примирја у Србији, свету и у нашој школи. У до тада најстрашнијем сукобу који је свет видео, према подацима Конференције мира у Паризу 1919, Србија је изгубила 1.247.435 људи, односно 28 одсто целокупног становништва које је имала по попису из 1914. године. Од тог броја погинуло је или умрло од рана и епидемије 402.435 војника. 

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет наталијине рамонде, а у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета. Наши ученици су цртали овај амблем, а библиотекари су изложили паное са њиховим радовима, као и стиховима наших песника о страдању у Првом светском рату.

Међу најуспешнијима у Србији

Наша ученица Душка Јовановић IV5 је међу најуспешнијима  у Србији. Освојила је III место на III литерарном Kонкурсу Друштва школских библиотекара Србије „Лето без бриге, проведи крај књиге“ у категорији ученика од I до IV разреда.

Честитамо Душки и желимо јој још награда јер се налази међу онима који знају да вредност књиге и читања не пролази.

Са жељом да сви делимо срећу једни с другима

Овогодишња Дечија недеља организована је у знаку године солидарности и сарадње међу људима. Одржана је под слоганом „Подељена срећа, два пута је већа“ и тај слоган био је инспирација за бројне реализоване активности.

Ученици су учествовали и у спортским активностима на терену школе. Сви ученици другог разреда (по два ученика из сваког одељења) спровели су ове активности на отвореном уз поштовање епидемиолошких мера и држање потребне дистанце. Активности су биле засноване на вежбама спретности и окретности и онима које нису захтевале непосредни контакт међу учесницима.

Неки су садили дрвене оловке, на чијем врху  је семе босиљка, желећи лепшу и зеленију животну средину. Један дан је био посвећен инклузији и прихваћености деце са тешкоћама у развоју. На платоу испред Народне библиотеке Ужице организована је подела обележивача за књиге које су илустровали ужички основци, а међу њима и многи наши ученици. Сваке године наши прваци поводом Дечије недеље присуствују радионицама у Народној библиотеци Ужице и постану најмлађи корисници. Ове године нисмо имали радионице, али су библиотекари Дечијег одељења НБУ донели у школу бесплатне чланске карте. Стручно веће наставника српског језика организовало је књижевни сусрет ученика, чије радове можете читати на сајту наше школе. Постављен је нови пано Ученичког парламента на тему дечијих права…

Многобројни ученици су писали поруке пријатељства једни другима. Ученици А групе су писали поруке ученицима Б групе и обрнуто. Поруке су биле изненађење за све, тако да су се ученици и једне и друге групе веома обрадовали. Они су истакли да једва чекају да поново сви заједно седну у ђачке клупе и да се надају да ће ово онлајн учење брзо проћи, а они се вратити правом дружењу и дељењу и среће и тајни.

Европски дан језика посвећен музици и књижевности

Традиционално ученици Основне школе „Душан Јерковић“ са својим наставницима енглеског и француског језика и школским библиотекарима на различите начине обележавају Европски дан језика, 26 септембар.

Ове године направили смо изложбу кроз паное „Мапа европских писаца“, „Музички звуци Европе“ и „Познати Французи“. Циљ Европског дана језика је да охрабри све нас да учимо језике. Школски библиотекари и наставници страних језика у нашој школи на разне начине, деценију уназад, кроз договор и сарадњу, подстичу своје ученике да прихвате учење језика у школи и изван ње, славе културну и језичку разноликост, као и толеранцију, отвореност, радозналост и целоживотно учење.

Више фотографија на Фејсбук страници наше школске библиотеке: https://www.facebook.com/pg/Biblioteka-O%C5%A0-Du%C5%A1an-Jerkovi%C4%87-1707200572895532/photos/?tab=album&album_id=2823457634603148

Сваке године постављамо своје активности у Баѕу догађаја на сајту Европског дана језика.Гласајте и ове године за наше обележавање. За победу је потребно преко 1000 гласова. Кликните на линк и гласајте за нас:
https://edl.ecml.at/…/Eve…/23827/language/en-GB/Default.aspx

Подучавање и учење писмености

Поводом Дана писмености испред школске библиотеке ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу постављена је изложба на тему писмености и образовања кроз историју, као и на њихову перспективу у (блиској) будућности, која је била веома интересантна и свим ужичким медијима.

Oд 1967. године, широм света, сваке године 8. септембра обележава се овај дан како би се јавност подсетила на важност писмености као питања достојанства и људских права и како бисмо заједнички свет унапредили ка писменијем и одрживом друштву. Упркос оствареном напретку, изазови писмености и даље постоје – најмање је 773 милиона људи широм света који ни данас немају основне вештине писмености.

Међународни дан писмености 2020. фокусирао се на подучавање и учење писмености у кризи ковид-19 и након ње, посебно с нагласком на улогу просветних радника и промену педагогије. ПремаУНЕСКО подацима током почетне фазе пандемије школе су биле затворене у више од 190 земаља, реметећи образовање 62% од укупне популације ученика у свету. Владе су брзо примениле низ различитих решења за учење на даљину, попут виртуелних лекција, учења путем ТВ-а, радија или на отвореним просторима, посебно у формалном образовању за децу и младе.

                Поводом Дана писмености, углавном у складу са мотоом УНЕСКА, школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ сваке године са ученицима поставе изложбе којима приближавају различите врсте писмености ученицима. Како је изгледао египатски писар, а како ENIAC – први електронски рачунар, како изгледа клинасто писмо, а како средњовековне повеље, Мирослављево јеванђеље, дневник Ане Франк, наочаре за виртуелну стварност… Ученицима је занимљиво да погледају изложене фотографије и на тај начин радо прихватају школску библиотеку као одлично место за почетак целоживотног учења, стицања знања и међупредметних садржаја у школи.

У свом документу посвећеном писменостима 21.века, УНЕСКО (2007), наглашавајући њихову нужност за појединца и друштво у дигиталном окружењу, назива их писменостима опстанка, сугеришући тиме да је развој друштва и појединца немогућ без поседовања вештина шест врста писмености. Професор Хортон, аутор текста, разликује више неопходних писмености: 1. Основна писменост, 2. Компјутерска писменост, 3.Медијска писменост, 4.Образовање на даљину и е-учење, 5.Културална писменост, 6. Информацијска писменост.

С обзиром на актуелни недостатак потребе читања, тачније на замену књига другим видовима забаве, данашње друштво захтева нове компетенције, нове врсте писмености, али још је немерљива вредност способности читања, писања и разумевања које су темељ за знање и образовање. Школска библиотека поред развијања навика служења књигом и културе читања, оспособљава ученике за самостално учење и коришћење различитих извора, а приређивањем различитих изложби интегрише наставне и ваннаставне садржаје и упућује на истраживање, на креативно и критичко мишљење.

Више фотографија на Фејсбук страници наше школске библиотеке: https://www.facebook.com/pg/Biblioteka-O%C5%A0-Du%C5%A1an-Jerkovi%C4%87-1707200572895532/photos/?tab=album&album_id=2786693501612895

                                                               Мирјана Р.Пејовић, Ана Дуковић

Едукативни и културни садржаји

У току и након ванредног стања, током наставе на даљину, школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић, пружали су подршку својим корисницима постављајући едукативне и културне садржаје на ФБ прифил школске библиотеке, на сајт школе и Гугл учионицу. Позивале су на онлајн читање и учење, усмеравајући ђаке ка линковима везаним за предстојећа онлајн културна дешавања, као и на учешће у разним креативним онлајн конкурсима.

Школски библиотекари су реализовали следеће онлајн активности:

-Обавештени наставници (линком) о извођењу наставе на даљину на програмима РТС, као и  упутство ЗУОВ-а за рад са алатима за остваривање образовно-васпитног процеса учењем на даљину

– Постављене дигиталне колекције књига НБС на српском језику, које се могу читати путем интернета

– Обележен Међународни дан светске поезије, постављањем изабраних песама на ФБ страницу школске библиотеке

– Постављен видео о правилном прању руку

– Обележен почетак НАТО агресије 1999. године

– Постављен материјал УНИЦЕФ-а о дигиталном насиљу и како га зауставити

– Постављен линк о виртуелним турама у светске музеје

-Ученици и наставници обавештени о ликовним и литерарним  конкурсима који се спроводе у току ванредног стања

– Обележен Међународни дан позоришта видео поруком ЈДП-а

– Виртуелном изложбом ученичких радова на ФБ страници обележено 120 година од рођења Рене Гијоа

– Обележени Дани Франкофоније виртуелном изложбом максима француских уметника које су израдили ученици школе

– Обележен Међународни дан дечје књиге постављањем линка на едицију „Златна књига“ и на Дигиталну збирку НБС за најмлађе

– Постављени линкови на онлајн ресурсе Истраживачке станице Петница

– Постављена листа бесплатних онлајн извора за учење, уметност и културу

– Обележен Дан разарања НБС у Другом светском рату

– Постављен линк за Виртуелни музеј српског језика

– Постављен линк за извођење Бетовенове „Оде радости“ поводом 250 година од његовог рођења

– Постављен линк за представе народног позоришта у Београду

– Постављен линк за виртуелне посете светским музејима(1200 светских музеја и галерија) на Гугл платформи

– Постављен допис свим корисницима школске библиотеке о коришћењу ресурса у новонасталим околностима ( у функцији квалитетног коришћења слободног времена)

– Обележен Васкрс кроз линкове и поезију о празнику

– Обележен Међународни дан планете Земље кроз онлајн изложбу ученичких радова

– Обележен Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату

– Обележен Међународни дан књиге и ауторских права, постављањем онлајн изложбе досадашњих активности

– Обележен Маја месеца математике кроз линкове на онлајн активности Центра за промоцију науке и онлајн изложбе досадашњих активности на ову тему

– Обележен Дан словенске писмености, упознавањем корисника са историјатом словенске писмености

–  Обележено 330 година од Велике сеобе Срба упућивањем на електронску изложбу Библиотеке Матице српске

– Одржана 2 часа путем наставе на даљину ученицима VI разреда „Медијски писмени – јуче, данас, сутра“ и упознати ученици са историјатом писма, књиге, медија и медијским порукама

– Обележено 120 година од рођења Антоана де Сент Егзиперија у сарадњи са наставницима француског језика, виртуелном изложбом „Гледамо срцем и онлајн“ -Учешће школских библиотекара на Конкурсу за избор најбољих примера наставе на даљину „Магија је у рукама наставника“ са виртуелном изложбом „Гледамо срцем и онлајн“-обележавање 120 година од рођења Антоана де Сент Егзиперија

Обавештење за ученике о враћању задужених књига у школску библиотеку

Драги ученици,
Дошао је крај школске године када сте у обавези да вратите у школску библиотеку позајмљене књиге.

Пронађите задужене књиге, сликовнице, уџбенике, и у понедељак, 22. јуна 2020. године донесите их у школу.

Библиотекарке вас чекају, услед поштовања мера превенције од вируса корона, испред школе од 9 до 14 часова, а у случају кише у ходнику. Било би лепо када бисте написали на папир своје име, презиме, разред и одељење и убацили га у књигу ради једноставнијег раздуживања. (Иако нема до краја научно потврђених података, сматра се да се вирус корона у извесним случајевима може задржати на папиру до 24 сата од контаминације.)

Уколико је ученик изгубио књигу, у обавези је да набави и у библиотеку донесе исту књигу. Уколико је ученик изгубио сликовницу, може да набави и у библиотеку донесе било коју другу сликовницу на ћирилици. За све додатне информације обратите се библиотекарима школе.

Видимо се у понедељак…

Школски библиотекари,

Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић