Arhive kategorija: Библиотека

„Што више читаш, више ћеш знати, што више знаш, више ћеш места видети“

Читање стимулише машту и оплемењује ум. Док читамо, поистовећујемо се са књижевним ликовима који су нам драги и усвајамо њихове обрасце понашања. Они нас подстичу на нове начине размишљања, на авантуре, на откривање света.

Да дечијој машти нема краја, показали су ученици млађих разреда наше школе учешћем на наградном ликовном конкурсу на тему „Мој омиљени књижевни лик“, који је на нивоу Града Ужица расписала Народна библиотека у знак сећања на колегиницу Ратку Вучковић. Награђени су ученици II3 одељења, Антић Ђурђа (III место) и Поповић Јагош (похвала). Награде и похвалнице уручене су 21. децембра у Народној библиотеци у присуству учитеља, родитеља и библиотекара.

Изложбе поводом Дана школе

Традиционално поводом Дана школе школски библиотекари су приредили изложбу „Дан школе некад“.

Ове године изложен је и други део књига лектире (320 публикација), купљених средствима прикупљеним од акција Савета родитеља и школе.

Најчитаније књиге у школској библиотеци некада

Поводом Дана европске баштине 2021, који су имали тему „Културно наслеђе за све“ школски библиотекари поставили су изложбу публикација „Најчитаније књиге у школској библиотеци некада.“ Представили смо ученицима књиге које су биле радо тражене и читане, а старије смо подсетили на нека популарна издања.

Библиотеке су чувари сећања, а некада се, чини нам се, много више читало из задовољства. Позивамо ученике да се упусте у авантуре откривања нових – старих наслова.

Европски дан језика 2021 – Пословице, брзалице, загонетке

Школски библиотекари и наставници страних језика у нашој школи на разне начине, деценију уназад, кроз договор и сарадњу, подстичу ученике да прихвате учење језика у школи и изван ње, славе културну и језичку разноликост, као и толеранцију, отвореност, радозналост и целоживотно учење.

Традиционално ученици ОШ „Душан Јерковић“ са својим наставницима енглеског и француског језика и школским библиотекарима на различите начине обележавају Европски дан језика, 26 септембар.

Ове године заједно смо поставили изложбу ученичких радова „Европски дан језика 2021 – Пословице, брзалице, загонетке“, а затим смо, кроз угледну активност, вежбали њихов изговор на српском, енглеском и француском језику.

Више фотографија на Фејсбук страници наше школске библиотеке: 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=1707200572895532&set=a.3112339055715003

У циљу промовисања догађаја, сви заинтересовани могу унети своје активности која спроводе у календар догађаја на сајту Европског дана језика,  и сазнају како се овај дан прославља широм Европе.

Наше активности сваке године постављамо у Календар догађаја на сајту Европског дана језика. Гласајте и ове године баш за наше обележавање. За победу је потребно преко 1000 гласова. Кликните на линк и гласајте за нас.Радионице првака у Народној библиотеци Ужице

Поводом Дечије недеље прваци наше школе постали су најмлађи корисници Народне библиотеке Ужице и добили бесплатне чланске карте. И ове године учили смо како се понаша у библиотеци, али и о дечијим правима, овога пута са Мргудом и Доктором за проблеме. На крају нашег дружења, задовољни ђаци прваци су обећали да ће редовно посећивати библиотеку.

Конкурс „Дај ми реч да је насликам“

Наша ученица Анастасија Обреновић VI 5 учествовала је, уз подршку своје разредне Виолете Бурлић, у јединственом Ликовном конкурсу „Дај ми реч да је насликам“, који је организовала ОШ „Свети Сава“ из Шапца. Конкурс je обухватио 4 категорије учесника: децу до 6 година, затим све ученике првог и другог циклуса основног образовања и ученике средњих школа који уче по ИОП-у 2.

Анастасија је израдила рад на основу прича Јасминке Петровић, добила захвалницу и мајицу, а њен рад је био изложен на изложби која је симболично отворена 2. априла, на Међународни дан особа са аутизмом и Међународни дан дечије књиге у Библиотеци шабачкој, потом у Народном музеју у Шапцу, заједно са радовима осталих учесника.

Поносни смо на нашу Анастасију, честитамо и радујемо се њеним новим успесима.