Arhive kategorija: Библиотека

СЛОВО О ПРИЈАТЕЉСТВУ

Поводом рођења Десанке Максимовић, 16. маја 1898. године, ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно, у сарадњи са Народном библиотеком Ужице, реализовала је 8. такмичење у беседништву посвећено песникињи. Теме такмичења су мотиви или цитати из њених песама, а овогодишња тема је „Слово о пријатељству“. Такмичење има традиционални карактер. Наша Јана Николић VIII 5 освојила је похвалу у категорији ученика 7. и 8. разреда основне школе, на радост менторке Мирјане Радовановић Пејовић, школског библиотекара, и свих нас у школи. Прошле школске године Јана је била најуспешнија. Освојила је 1. место на тему  „Беседа-химна Истини и Љубави“ у сарадњи са менторком библиотекарком Аном Дуковић.

Ученици су ове године својим излагањима публици поручили да је пријатељство највеће благо, вредно борбе, као и да је породица пријатељ од кога се не одустаје, али и да је највећи пријатељ сам одраз у огледалу. Такмичење у беседништву песмама улепшао је градски хор „Златиборска вила“ из Ужица под диригентском палицом професорке Тијане Видаковић. Квалитет беседа и излагање вредновао је жири у саставу: Вера Рајаковић, библиотекар и наставник српског у пензији, Јагода Јеремић, професор српског језика и песник, Биљана Давидовски, виши библиотекар Народне библиотеке Ужице.

У сарадњи са Градском општином Севојно, такмичење је одржано је у Културном центру Севојно пред многобројном публиком.

BOOKMARK EXCHANGE PROJECT

Пројекат размене обележивача (Bookmark Exchange Project) је једноставан, забаван начин да поделимо задовољство и уживање у књигама и библиотекама и да стекнемо нова искуства кроз заједничке пројекте са школским библиотекама широм света.

Школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић и ученици IV разреда ОШ „Душан Јерковић“ учествовали су и ове школске године. Наши ученици су израдили обележиваче, послали их својим вршњацима, а наше партнерске школе биле су из Португалије и Мађарске.

Пројекат организује Међународно друштво школских библиотекара, које према пријављеном броју ђака и разреду (тачније према њиховим годинама) додељује партнерске школе.

Библиотекарке Мирјана и Ана контактирале су са својим колегиницама из иностранства Аником Ковач и Инес Круз, спремиле са члановима библиотечке секције материјал о Ужицу и његовој околини, и послале их партнерским школама са обележивачима. Ученици су били веома креативни и сретни што могу учествовати у међународном пројекту, задовољни јер су своје резултате рада проследили младима из других држава.

Наша школска библиотека већ неколико година није више тихо место, већ место које промовише креативност и стваралаштво ученика.

Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић

ПРОЈЕКАТ „У СУСРЕТ ПРОЛЕЋУ“

Ученици првог разреда су се током месеца марта на часовима одељењског старешине и ликовне културе бавили израдом употребних и  украсних предмета (корпице и цвеће) од материјала за рециклажу, чиме је промовисана заштита природе. Повезали смо садржаје из света око нас који се односе на живу природу  са еколошким садржајима које смо реализовали на часовима одељењског старешине ,,Значај очувања природе“.

По завршетку пројекта, уз помоћ библиотекарки школе, које су припремиле пролећни постер, изложили смо радове у холу школе. Експонати ће бити изложени неколико дана, након чега ћемо их дати организаторима „Пролећног базара“ за продоју. Идеја је да се од зарађеног новца купе потребна наставна средства.

ШКОЛСКИ БИБЛИОТЕКАРИ НА 19. МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ БДС

На Међународној 19. конференцији Библиотекарског друштва Србије „Удруживање, повезивање и умрежавање библиотекара“ у децембру 2022. године школске библиотекаре представљале су наше библиотекарке Мирјана Радовановић Пејовић, Ана Дуковић, школски библиотекари из Ужица и Ивана Ранковић, школски библиотекар из Крушевца, ауторке постера „Читајмо гласно – акција која је повезала и удружила школске библиотекаре“. На панел-сесији „COBISS у школским библиотекама Србије“ учествовала је наша библиотекарка Мирјана Радовановић Пејовић (председница Друштва школских библиотекара Србије), која је представила истраживање о коришћењу библиотечких софтвера у школским библиотекама.

ДОБРО ДОШЛИ У ШКОЛСКУ БИБЛИОТЕКУ

На почетку сваке школске године, када савладају сва слова, ученици I разреда упознају школског библиотекара и школску библиотеку. Библиотекарка Мирјана Р. Пејовић одржала је радионицу током новембра 2022. да би прваци научили како се књига позајмљује, чува и враћа на време у школску библиотеку. Кроз планиране часове библиотекара ученици се упознају с простором, фондом, основним правилима понашања у библиотеци, као и са коришћењем, позајмљивањем и чувањем грађе, могућностима које школска библиотека пружа. Настојимо да пробудимо позитивне осећаје према књизи и читању ради уживања јер развијање љубави према књизи и читању води ка чудесним причама, већем знању и богатијем животу.

КРЕАТИВНО ПИСАЊЕ ПОЕЗИЈЕ СА ШКОЛСКИМ БИБЛИОТЕКАРИМА

Поводом Осмог марта и ове 2022/23. школски библиотекари Мирјана и Ана одржале су ученицима II разреда радионице ,,Креативно писање поезије – акростих“ кроз часове библиотекара . Учили смо како се пише акростих, забавна поетска форма, а посветили смо песме учитељицама, мамама, али и учитељу. Учили смо како се прави и тродимензионална честитка. Наши најлепши поклони пред празник били су спремни. Подстицали смо и неговали дечије поетско стваралаштво и ликовно изражавање, а наш креативан и активан рад наставља се…

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Линкови које предлаже Тим за обезбеђивање квалитета и развој установе и школски библиотекари, који могу помоћи колегама за стручно усавршавање, а тичу се свих наставних области, па и шире:

Претрага часописа по кључним речима, ауторима:

 1) https://scindeks.ceon.rs/Journals.aspx

 2) https://scholar.google.com

 Линк за издања зборника, према институцијама:

 1) https://www.ipisr.org.rs/izdavacka-delatnost

 2) https://pfu.kg.ac.rs/index.php/2016-01-19-13-07-57/2016-02-22-09-31-15

 Линк за часопис Иновације у настави:

http://www.inovacijeunastavi.rs/sr/388-2/

Линкови ка Зборнику припрема угледних часова, Едука:

Народна библиотека Србије: https://www.nb.rs

Дигитална Народна библиотека Србије: http://www.digitalna.nb.rs/

Узајамна-библиографско-каталошка база података ( Претраживање и резервација грађе у заједничком каталогу библиотека у Србији): https://sr.cobiss.net/

Антологија српске књижевности: http://www.antologijasrpskeknjizevnosti.rs/

Историјска библиотека:  http://www.istorijskabiblioteka.com/

Пројекат Растко: http://www.rastko.rs

Институт за српски језик САНУ: http://www.isj.sanu.ac.rs/

Српска академија наука и уметности:  https://www.sanu.ac.rs/

Библиотека Матице српске: http://www.bms.ns.ac.rs

Државни архив Србије: https://arhivsrbije.rs/

Каталог веб алата: http://vebciklopedija.zajednicaucenja.edu.rs/