Arhive kategorija: Европски дан језика

Европски дан језика посвећен музици и књижевности

Традиционално ученици Основне школе „Душан Јерковић“ са својим наставницима енглеског и француског језика и школским библиотекарима на различите начине обележавају Европски дан језика, 26 септембар.

Ове године направили смо изложбу кроз паное „Мапа европских писаца“, „Музички звуци Европе“ и „Познати Французи“. Циљ Европског дана језика је да охрабри све нас да учимо језике. Школски библиотекари и наставници страних језика у нашој школи на разне начине, деценију уназад, кроз договор и сарадњу, подстичу своје ученике да прихвате учење језика у школи и изван ње, славе културну и језичку разноликост, као и толеранцију, отвореност, радозналост и целоживотно учење.

Више фотографија на Фејсбук страници наше школске библиотеке: https://www.facebook.com/pg/Biblioteka-O%C5%A0-Du%C5%A1an-Jerkovi%C4%87-1707200572895532/photos/?tab=album&album_id=2823457634603148

Сваке године постављамо своје активности у Баѕу догађаја на сајту Европског дана језика.Гласајте и ове године за наше обележавање. За победу је потребно преко 1000 гласова. Кликните на линк и гласајте за нас:
https://edl.ecml.at/…/Eve…/23827/language/en-GB/Default.aspx

Квиз ,,Изазови Европског дана језика“

Поводом Европског дана језика, 26 септембра, школски библиотекари и Стручно веће наставника страних језика ове, 2019. године, реализовали су квиз у коме су заједно учествовали ученици и наставници. Кроз питања нашег квиза могли смо сви да обновимо знање, да нешто научимо, да се забавимо и промовишемо богатство језика и култура. Циљ Европског дана језика јесте подстицајње свих нас да учимо језике – без обзира на године и окружење. Уживали смо у занимљивостима, тимском раду и такмичарском духу.

Гласајте за наш квиз у календару догађаја на сајту Европског дана језика на следећем линку: https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/EventID/20904/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx

Кажимо на европском!

 Поводом Европског дана језика, 26. септембра, ове 2018, ученици, наставници страних језика и школски библиотекари наше школе одржали су традиционалну приредбу која се свима допала. Израдили смо паное, певали смо, рецитовали, а бројна публика је опет имала прилику да ужива у талентима наших ученика.

Европски дан језика сваке године права је прилика за младе да открију различите језике и да их упознају. Овај дан установио је Савет Европе 2001. године и њиме се указује на вишејезичност у читавој Европи са циљем да сви схвате да је познавање више језика један од путева који води ка бољој комуникацији између различитих култура.

Наставници и библиотекари, извођењем приредбе „Say it in European! Кажимо на европском!”, на другачији начин, кроз анимирање ученика неконвенционалним методама учења, упознају их са културама европских језика, укључујући француски и енглески, и матерњи српски, чију наставу похађају. Ученици су овога пута извели рецитације, скечеве, песме на енглеском, француском, италијанском и руском језику, а било је и карактеристичних мелодија за нашу домовину.

На овај начин поред указивања на потребу учења страних језика скреће се пажња учесницима програма, али и осталим ученицима, родитељима, гостима, који су пратили све тачке аплаузима, на вредности различитих култура, као и на лингвистичко богатство Старог континента.

Један од циљева ове традиционалне манифестације у нашој школи је унапређивање наставе језика кроз инспиративни програм и израду маштовитих паноа.

Већ неколико година школски библиотекари сличном приредбом прикључују се у календар догађаја на сајту Европског дана језика, а на овом линку можете гласати за нашу приредбу: https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/EventID/19204/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx

Ако говоримо и разумемо више језика, посматрамо свет у више боја, отворенији смо за многобројне културне, научне и друштвене могућности. Желимо да подстакнемо, пре свега младе за учење страних језика јер је то важно за нашу будућност, али и за размену и стицање нових искустава, јер се од давнина каже: „Колико језика говориш, толико људи вредиш“.

                            Мирјана Р. Пејовић

Приредба за Европски дан језика

Широм Европе 26. септембра сваке године, почевши од 2001. године, обележава се Европски дан језика. На свету постоји између 6 и 7000 језика, а само их у Европи има више од 220. Сви представљају богатство и разноликост својих култура. Радити на очувању европске језичке баштине немогуће је без свести о важности очувања властитог језика.

Школски библиотекари и наставници страних језика ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу на различите начине, већ скоро деценију, подстичу своје ученике да пригрле учење језика у школи и изван ње, и славе културну и језичку разноликост.
Понекад кроз радионице, или путем квиза, а ове, 2017. године, показали су своја језичка умећа, али и музички таленат на приредби „Говоримо, рецитујемо, певамо европски и ми!“ Једна тачка је смењивала другу, енглески, француски, италијански, шпански, и наравно српски; стихови, мелодије, веома посећене пробе, тишина при извођењу и аплаузи – то су слике ове приредбе. Поједини ученици се интересују кад поново могу да наступају, док се други распитују има ли реприза. Бивши ученици, сада средњошколци, посетили су школску библиотеку присећајући се својих наступа. Садашњи чланови израдили су неколико паноа о језику, језичкој разноликости и култури и написали поздраве на званичним језицима Европске уније.
Јесу ли језици заиста важни у ово доба глобализације? Многи можда сматрају да је један језик сасвим довољан, али није, јер учењем страног језика ширимо видике, упознајемо друге културе и откривамо нове територије. Стара је мудрост да „колико језика говориш, толико вредиш”.
Учење страних језика некада је била ствар престижа. Данас је то неопходност. Са напретком технологије границе између земаља лагано бледе, па врло лако можемо ступити у комуникацију са људима из иностранства и завирити у њихову културу. Ученици ОШ „Душан Јерковић“, њихови библиотекари и наставници сарађивали су током месеца септембра, савлађивали нове речи и појмове, текстове песама и мелодије, увежбавали јавни наступ и побољшавајући своје језичке вештине радили заједно за боље друштво поштујући међусобне разлике. Родитељи су им се придружили, неки на сцени, неки као публика. Још један заједнички труд, пријатно искуство, али и подстицај свима да побољшају како знање, тако и разумевање. Језик је једно од најзначајнијих обележја културе и темељ људског рода на ком почива културна историја и традиција човечанства.

М. Р. Пејовић, А. Дуковић, П. Радибратовић

ГЛАСАЈТЕ ЗА НАШУ ПРИРЕДБУ до 20. октобра.
Пронађите нашу приредбу WE SPEAK, SAY, SING EUROPEAN, TOO на сајту Европски дан језика и гласајте! ДО ПОБЕДЕ!
Директан линк:
http://edl.ecml.at/…/EventID/15642/…/sr-Cyrl-RS/Default.aspx
Или пронађите сајт Европски дан језика http://edl.ecml.at/

И гласајте! ДО ПОБЕДЕ!

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА СА ПАТРИШОМ

Европски дан језика у Ужицу уз читалачки час и предавање уважене гошће Патрише Анђелковић

Поводом Европског дана језика, 26. септембра ученици, наставници и библиотекарка ОШ „Душан Јерковић“у Ужицу присуствовали су радионици енглеског језика у Ужичкој гимназији 20. септембра 2016. године.

IMG_6319IMG_6318

Ученици  ужичких школа имали су прилику да разговарају на енглеском језику са Патришом Анђелковић, Американком која живи у Србији већ тридесет година. Њена посета је резултат успешне сарадње наставника енглеског језика на нивоу града, а реализована је уз помоћ ЕЛТА-е ( Удружења наставника енглеског језика) и Креативног центра из Београда.

IMG_6318

IMG_6317IMG_6316IMG_6315IMG_6314IMG_6312IMG_6311IMG_6307IMG_6309IMG_6308IMG_6304IMG_6300IMG_6299IMG_6295IMG_6294IMG_6296IMG_6295IMG_6291IMG_6287IMG_6259IMG_6258IMG_6257IMG_6241IMG_6240IMG_6239

Патриша је професор енглеског и француског језика, преводилац (превела је неколико књига Уроша Петровића), блогер. Воли фотографију, путовања, псе и, наравно, да пише! „Ничија куца“ говори о разумевању, солидарности и љубави, а „Морска звезда Звездана“ је књига о толеранцији и како разумети и прихватити друге и другачије.

IMG_6388IMG_6320

У оквиру своје посете, госпођа Анђелковић је одржала два предавања на енглеском језику, оба у Ужичкој гимназији. Преподне је тридесетак ученика свих ужичких основних школа са госпођом Анђелковић разговарало о њене две књиге за децу, Nobody’s Dog и Stella the Sea Star, које су унапред прочитали и илустровали дивним цртежима. Потом је уважена гошћа одржала предавање за средњошколце о важности и различитим начинима учења страних језика, као и о културолошким разликама које је илустровала бројним фотографијама са својих путовања. Овим успешним догађајем и традиционалном сарадњом наставника енглеског језика на нивоу града, ужичке основне и средње школе обележиле су Европски дан језика – 26. септембар.

Разумевање, солидарност љубав јесу осећања која треба неговати од најмлађих дана. Тако постајемо бољи људи, а свет у коме живимо постаје лепши и хуманији.

 

 

М. Р. Пејовић, М. Јевтић, С. Гавриловић

КОЛИКО (НЕ) ЗНАТЕ ДА ЗНАТЕ

Поводом Европског дана језика библиотекари Основне школе ,,Душан Јерковић“ Ужице у сарадњи са Стручним већем наставника енглеског и француског језика организовали су квиз  ,,Колико (не) знате да знате“ 25. септембра 2015.г. са члановима библиотечке секције.

Ученици су били подељени у четири такмичарске групе, а свака група имала је по једног петака, шестака, седмака и осмака. Публика, наши ученици, и гости, наставници и пензионери наше школе, колеге библиотекари из Народне библиотеке и ужички школски библиотекари, професори Ужичке гимназије и из других основних градских школа, као и гости ученици из Прве основне школе, уживали су у питањима која су и сами решавали. Задаци су били, пре свега, интересантни и забавни, али могло се знање проверити, обновити, али и нешто ново научити.

Препознавале су се европске заставе и значења енглеских, француских, српских и латинских скраћеница. Ломили се језици изговарањем брзалица на матерњем и страним језицима; тражило се порекло одомаћених страних речи у српском језику. Некоме се највише допала игра погађања језика задате стране речи, а неко се помало плашио тежине неправилних глагола. Неко је научио шта су то лажни пријатељи, а неки су се подсетили на којим језицима су писали познати писци. На крају смо и запевали: последњи задатак био је аудио-визуелни, ученици су погађали из које земље нам долази карактеристична музика и које то инструменте чују, док је публика у ритму пљескала на пољску полку, Каљинку, сиртаки, на шкотске гајде, кастањете. На крају смо чули и српско коло и хармонику.

Учесници и публика свих узраста показали су да музика и језик, култура и уметност немају граница. Забавили смо се и научили нешто ново, кроз такмичење и заједнички рад и труд. Понекад се овакве ваннаставне активности дуже памте него школски часови.

                                                        Мирјана Р. Пејовић, Марина Јевтић

IMG_1992 IMG_1935 IMG_1936

IMG_1939 IMG_1940 IMG_1941 IMG_1943 IMG_1944 IMG_1945 IMG_1946 IMG_1947 IMG_1948  IMG_1950 IMG_1951 IMG_1952 IMG_1953 IMG_1955  IMG_1957 IMG_1958 IMG_1959  IMG_1961 IMG_1962 IMG_1963 IMG_1964 IMG_1965 IMG_1966 IMG_1967 IMG_1968 IMG_1969 IMG_1971 IMG_1972  IMG_1974  IMG_1976   IMG_1979 IMG_1980    IMG_1984

 

Европски дан језика

Ученици Основне школе ,, Душан Јерковић“ Ужице обележавали су Дане европске баштине и Европски дан језика низом различитих активности крајем септембра и почетком октобра 2014.г. желећи да промовишу различите културне вредности, да нешто ново науче и, наравно, да се лепо проведу.

Чланови Библиотечке секције и школски библиотекари израдили су паное, којима су упознали ученике школе са језичким богатством Европе и историјатом ових датума. У ходнику школе поставили су интересантну изложбу ученичких радова који су израђени на часовима енглеског језика. Наиме, ученици  IV разреда су илустровали насловну страну својих замишљених часописа за децу. Наставници српског језика са ученицима поставили су пано ,,Изјавите љубав на европским језицима“.

Круна активности била је школска приредба , коју је организовало Стручно веће страних језика и библиотекари школе. Приредба је одржана два пута, 02.октобра за ученике, и 03.октобра 2014. године за госте, родитеље и колеге, на којој су ученици свих разреда са много радости и ентузијазма извели програм на француском, енглеском, шпанском, немачком и италијанском  језику. Ученици су певали, глумили и говорили стихове, а посебну пажњу изазвао је бивши ђак школе Павле Веселиновић, прошлогодишњи носилац II места на Републичкој смотри рецитатора ,,Песниче народа мог“. Највише аплауза добила је група ученика која је извела скеч “The Bored King”, где  чиста дечија игра, која уноси смех и радост, открива свима срећу малих свакодневних ствари.

На овај начин ученици су показали колико је лепо ценити вредности, као и предности различитих култура. ,, Одушевљена сам приредбом, и као родитељ, и као наставник. Било је дивно, сажето, а опет све заступљено, забавно. И нема особе којој нису измамили осмех, и то онај прави, из срца, какав данас ретко срећемо. Хвала на томе“, речи су које најбоље говоре о сјајној приредби ученика.

DSCF4254 DSCF4257 DSCF4262 DSCF4261 DSCF4266 DSCF4271 DSCF4275 DSCF4279 DSCF4280

 

НАСЛОВНА СТРАНА ЧАСОПИСА
Чланови Библиотечке секције и школски библиотекари поводом Европског дана језика поставили су интересантну изложбу ученичких радова у ходнику Основне школе ,, Душан Јерковић“ Ужице.
Одељења IV 2 и IV 5 на часовима Енглеског језика имала су задатак да илуструју насловну страну часописа за децу. Са својом наставницом Марином Јевтић ученици су осмислили и израдили насловнице часописа које би најрадије читали и уређивали. Нудили су садржаје које њих занимају, цртали су тушем, фломастерима и воденим бојама. Била је заступљена књижевност, уметност, мода, наука, забава.
За подстицање дечијег стваралаштва потребно је развијати креативност од најранијег узраста. Ученици увек имају нове идеје и маштовита решења, њима је само потребно поставити изазовне задатке. Они ће нас увек изненадити својим оригиналним радовима.

 

IMG_0219 IMG_0216

ПРОМОВИСАЊЕ РАЗЛИЧИТИХ КУЛТУРНИХ ВРЕДНОСТИ

ПРОМОВИСАЊЕ РАЗЛИЧИТИХ КУЛТУРНИХ ВРЕДНОСТИ

 Током месеца септембра  ОШ ,, Душан Јерковић“ Ужице обележавала је Међународни дан писмености часовима гласног читања желећи да афирмише писменост, читање и учење.

У четвртак, 26. септембра 2013.г.  Актив наставника страних језика и школски библиотекари обележили су Европски дан језика организујући чајанку и вече посвећено кафи и чоколади.

            Бројна публика, гости, родитељи, ученици и Ученички парламент,  уживали су у музичко-сценском програму ученика школе, који су промовисали различите културне вредности. Ученици су певали, глумили и говорили о енглеском и француском начину живота, обичајима и гастрономији. У оквиру програма могли су се пробати енглески чај, француска чоколада, али и домаћа кафа и српска гибаница.

   Ученици школе и наставници – пуни ентузијазма, настављају да промовишу позитивне вредности и богатство различитих култура, негујући и нашу српску традицију.

 DSC09066 IMG_0511 DSC09079 DSC09067 DSC09068 DSC09071 DSC09076

 

 

Тим за маркетинг школе

Говори европски и ти!

Библиотека Основне школе ,,Душан Јерковић“ Ужице у сарадњи са Активима наставника енглеског, француског и српског језика, музичке културе и грађанског васпитања поводом Европског дана језика организовала је приредбу ,,Говори европски и ти!“. Приредба за заинтересоване родитеље, ученике и наставнике изведена је у четвртак, 25.10.2012. године у наставничкој канцеларији школе.

Поред страних језика које уче у школи, енглеског и француског, ученици од I до VIII разреда певали су, глумили и рецитовали на грчком, немачком, шпанском, норвешком, укупно на 10 страних језика, и тиме исказали своју свестраност и креативност пред публиком, заинтересованост за рад у школским секцијама, као и жељу да кроз игру покажу шта воле, знају и умеју. Ученици школе потврдили су још једном да радо показују свој таленат, знање и способности како у наставним, тако и у ваннаставним активностима.

Поводом Дана детета и поводом Дана школе библиотека Основне школе ,,Душан Јерковић“ Ужице у сарадњи са Народном библиотеком Ужице организовала је репризно извођење приредбе ,,Говори европски и ти!“. Приредба за одржана у препуном Читалишту НБУ 20.11.2012.г. и примљена изузетно успешно од стране ученика, родитеља и наставника из градских школа.

Својом песмом, свирком и глумом на : српском, енглеском, француском, грчком, мађарском, шпанском, ромском, немачком, италијанском, норвешком и украјинском језику, ученици ОШ ,,Душан Јерковић“ још једном су доказали да песма, музика, глума и језик не познају границе. Оно што је занимљиво је да деца нису научила песме и скечеве само за ову прилику, већ су на неки начин и лично везани за језик земље на коме су наступали.

 _DSC3693 DSC07573 DSC07540

                                                                        Школски библиотекари