Arhive kategorija: ДАН ШКОЛЕ

ПРОСЛАВИЛИ СМО 64. РОЂЕНДАН    

             ОШ „Душан Јерковић“ прославила је 64.рођендан пригодним културно-уметничким програмом у амфитеатру Учитељског факултета у суботу, 30.11.2019. године. Сала амфитеатра била је тесна за све оне који су дошли да заједно са ученицима и наставницима прославе овај значајан дан. Ове године тема приредбе била је ЉУБАВ. Хтели смо да подсетимо наше ученике, госте и родитеље да је љубав оно што нас покреће и оно чему се увек враћамо. Наставница српског језика и књижевности Виолета Бурлић, наставник музичке културе Никола Бошковић и ученици су кроз школски живот приказали љубав виђену очима детета. Стиховима „Пролетње песме“ Милица Чукановић дочарала нам је како изгледа пролеће у нама, тј. како се осећамо када се заљубимо, а Петар Стојановић нам је признао да би се он радо оженио, иако је још увек мали.

Уз сјајну кореографију и костиме које су сами креирали и правили са својом учитељицом Милицом Николић, на снагу љубави подсетили су нас и предшколци уз песму „Осећај тај“. Прваци су нам поручили да се све ради из љубави, па чак и кад их грде, родитељи то раде зато што их воле. Сви смо заиграли са њима уз звуке песме „Заљуби се принц у Цицу…“ Чули смо најлепше цитате о љубави: „Волети, значи заробити себе у другоме, “или „Без љубави свако је увек на губитку,“и уживали у стиховима Рилкеа, Петрарке, В.Попе и Тагоре. Да љубав лепо звучи на свим језицима, уверили смо се уз композиције које су наши ученици певали на енглеском и француском језику, а публику је посебно дирнула песма „Оро“ коју је извела Аница Сретеновић. Како од љубави може да се изгуби разум и како љубав може и да заболи, показали су нам ученици у драмској игри. Балерине су нам послале снажну поруку љубави уз песму „Молитва“, а композиција „С оне стране дуге,“ коју је маестрално извео наш хор, поручила нам је да је једини смисао живота у љубави и како рече водитељка на крају приредбе: „Колико смо способни да волимо и себе дајемо, толико ће наш живот имати смисла“. Надамо се да ће свачији живот имати смисла и да ћемо се више волети у годинама које нам долазе.

Директорка побратимљене школе „Строчја Вас“ из Љутомера, из Словеније, позвала је ученике и наставнике у посету.

Награде најуспешнијим ученицима, победницима литерарног и ликовног конкурса традиционално расписним поводом Дана школе, доделила је Мирјана Радовановић Пејовић, школски библиотекар, која је заједнички са Аном Дуковић, представљала Србију са прихваћеним стручним радом на Светском конгресу школских библиотекара, а јубиларне награде осталим запосленим радницима и пензионерима доделио је директор Ратко Трмчић, као и захвалницу Александру Арсићу за сарадњу са школом.

                                                                                     Виолета Бурлић

Шездесет трећи рођендан наше школе

             Основна школа ,,Душан Јерковић“ у Ужицу прославила је 24.11.2018. године свој 63. рођендан. Свечана приредба одржана је у амфитеатру Учитељског факултета, у присуству многобројних гостију – ученика, родитеља, наставника, колега из других школа, као и представника града Ужица. Ове школске године културни програм тематски је био усмерен на повратак правим вредностима, школи као месту где се, кроз другарство, међусобно уважавање и толеранцију, на занимљив и креативан начин стиче знање, као и на обележавање 150 година од рођења математичара Михаила Петровића – Аласа (1868‒1943).

            Једночасовим програмом приредбе, коју су осмислили и увежбали наставница српског језика Тања Зечевић и наставник музичке културе Никола Бошковић, уз помоћ ученика и колега, дочарали су свакодневни живот у школи.  Са жељом да нам живот у школи, свима, буде пријатан, леп и лак, присетили смо се речи филозофа Артура Шопенхауера и његове приче ,,Бодљикаво прасе“, која говори о толеранцији, као највећој вредности лепог понашања, на шта нас је подсетио и домаћин, директор школе, Ратко Трмчић, својим кратким говором. Након поздравне речи директора, чули су се рецитали песама о томе ,,Чему служи школа“ и ,,Свако има боју своју“. Скеч о дечаку који је својом довитљивошћу успео да уновчи своје незнање математике, показао нам је да живот у школи може да буде леп и лак, а да некада неки ученици имају потешкоћа у учењу. Присетили смо се правих вредности и кроз разговор качкета и шешира, толерантно спојили прошли и савремени свет.

            Награде најуспешнијим ученицима, победницима литерарног и ликовног конкурса, као и јубиларну награду директору школе, доделила је Мирјана Радовановић Пејовић, најбољи школски библиотекар Србије за 2016/17. годину, а јубиларне награде, осталим запосленим радницима и пензионерима, са њом је  доделио директор.

            Гости су могли уживати у најзначајнијим тренуцима живота математичара Михаила Петровића – Аласа, чули смо занимљиве делове његове биографије и подсетили се да је академик Петровић, поред тога што је био угледан професор математике на Универзитету у Београду био и књижевник, филозоф, музичар, рибар, светски путник и путописац. Оснивање Српске математичке школе сматра се, ипак, најзначајнијим достигнућем професора Петровића. Из ове школе изашао је велики број добрих математичара, који су својим научним достигнућима допринели развоју математике, не само у Србији већ и широм света. Српска академија наука и уметности и математичари у Србији ове године прослављају 150 година од његовог рођења. Математички факултет дао је значајан прилог овом јубилеју оснивањем Дигиталног легата Михаила Петровића у којем посетиоци могу да пронађу многобројна документа и детаље из његовог занимљивог и неконвенционалног живота. Професор Коста Вујић је следећим речима предвидео судбину младог Аласа: ,,Дабогда постао академик па морао сваку своју реч да вагаш!“

            Какав наставник треба да буде, ако жели да задобије поверење својих ученика, показали су ученици представом ,,Шешир професора Косте Вујића“. Након представе, која је била по тексту Милована Витезовића, чули смо савет професора о важним животним питањима, које је, као Вујић, верно говорио ученик Данило Лазић.  Завршне речи професора, могу бити лајтмотив целог програма, зато их наводимо у целости:

,,Драги ђаци, ови моји матуранти, моји мангупи: Јован Цвијић, Михаило Петровић – Алас, Јаков Продановић, Милорад Митровић, постаће велики људи и обележиће Србију свога времена… На њих треба да се угледате, њихов пример да следите… Зато, ставите на своје паметне главе шешир васпитања, знања, образовања и обујте чизме путовања и крените у живот! Са правим шеширом се лакше и сигурније корача! Живели!“

            Општем утиску непроцењиво је допринео хор, који је избором песама и начином интерпретације оживео време професора Косте Вујића, речима песме истакао његов значај и подсетио нас томе да се песма о вредним и заслужним људима и данас чује и радо пева. Запажену тачку имали су и предшколци, када су заиграли уз ,,Дечје коло“. Својим изгледом и игром, допринели су да видимо како толеранција, традиција и праве вредности никада не пролазе и у сваком времену, ма колико оно било савремено, налазе своје заслужено место. На крају нашег дружења хор је уз стихове песме ,,У свету постоји једно царство у њему царује другарство“, подсетио на нашу жељу са почетка програма, да сви у царству и другарству, обављамо наш не тако лак посао, што су биле и речи директора школе у говору, којим се обратио гостима.

                                                                                             М. Р. Пејовић, Т. Зечевић

Шездесет други рођендан наше школе

Основна школа ,,Душан Јерковић“ у Ужицу прославила је 25.11. 2017.године свој 62.рођендан. Свечана приредба одржана је у амфитеатру Учитељског факултета, у присуству многобројних гостију –  сарадника из Словеније, представника града Ужица, Школске управе Ужице и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, као и ученика, родитеља и  наставника. Ове године културни програм је тематски био усмерен на  доба, живот и дело Иве Андрића.

У оквиру једночасовног програма, који су осмислили и увежбали наставница српског језика Биљана Аксентијевић и наставник музичке културе Никола Бошковић уз помоћ колега, ученици су дочарали живот нашег нобеловца кроз неколико целина: подсетили смо се његове биографије, сазнали шта је писао о деци, о уметности, како је говорио о љубави, а како о човеку. Осим ученика који је представљао самог Андрића и ученика који су из перспективе савремених ђака говорили о великом писцу, у програму су учествовали и ученици који су промишљали о својим наставницима, а видели смо и како је на сцени представљена Милица Бабић, велика Андрићева љубав. Програм је обогаћен и сценском тачком балерине и хип-хоп плесача, који су били актери чувене Андрићеве приповетке „Аска и вук“.

Какав наставник не треба да буде, ако жели да задобије поверење својих ученика, показали су ученици у кратком филму који је, заправо, драматизација Андрићеве приповетке „Црвен цвет“, а колико ученици могу да постигну, показала је ученица Лидија Трмчић, вишегодишња првакиња Србије и Балкана у каратеу. Након сваког сегмента, чули су се цитати о важним животним питањима које је, као Андрић, верно говорио ученик Данило Лазић, који је и глумио нашег нобеловца.

Награде најуспешнијим ученицима, победницима литерарног и ликовног конкурса, доделила је Мирјана Радовановић Пејовић, најбољи школски библиотекар Србије за 2016/17. годину, а јубиларне награде запосленим радницима и пензионерима, као и захвалницу Дејану Христовском за несебично дугогодишње помагање школи уручио је Ратко Трмчић, директор наше школе. Он је званично потписао протокол о сарадњи са директорком Основне шоле „Строчја Вас“ из Љутомера, Матејом Лесковар Поланич из Словеније, чији представници су већ били гости школе прошле школске године.

Гости су могли уживати у најзначајнијим тренуцима Андрићевог живота, а општем утиску непроцењиво је допринео хор, који је избором песама и интерпретацијом оживео време овог писца. Запажену тачку имали су и предшколци. Они су својим наступом потврдили Андрићеве речи којима смо и завршили програм: „Сваки човек је потребан“. Кроз музику, песму, глуму, рецитал – ученици су поново оживели дух доба Иве Андрића и поносно представили себе и своју школу.

                                                               М. Р. Пејовић, Б. Аксентијевић, А. Дуковић

Дан школе

            ОБАВЕШТАВАЈУ  СЕ  УЧЕНИЦИ  ДА  У  СУБОТУ,  25.11.2017. ГОДИНЕ  ОБЕЛЕЖАВАМО  ДАН  ШКОЛЕ.  СВИМ  УЧЕНИЦИМА  И  НАСТАВНИЦИМА  ЧЕСТИТАМО  ДАН  ШКОЛЕ.

            ПОЗИВАМО СВЕ НАГРАЂЕНЕ УЧЕНИКЕ И ЊИХОВЕ РОДИТЕЉЕ ДА ПРИСУСТВУЈУ СВЕЧАНОЈ  ПРИРЕДБИ У 11 ЧАСОВА У АМФИТЕАТРУ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА, КАДА ЋЕ ИМ БИТИ УРУЧЕНЕ ПРИГОДНЕ НАГРАДЕ.ПРВОНАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ НА ЛИТЕРАРНОМ КОНКУРСУ  ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЋЕ СВОЈЕ РАДОВЕ ЧИТАТИ НА ПРИРЕДБИ.

            УЧЕНИЦИМА И НАСТАВНИЦИМА КОЈИ СУ УЧЕСТВОВАЛИ У ПРИПРЕМИ ПРОГРАМА ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ ЗАХВАЉУЈЕМО  НА УЛОЖЕНОМ ТРУДУ.

            ПОВОДОМ  ДАНА ШКОЛЕ,  ОДЛУКАМА  КОМИСИЈА,  НАГРАЂЕНИ  СУ  СЛЕДЕЋИ  УЧЕНИЦИ :

  Ликовни конкурс

             *Предшколски ураст

 1. Ема Остојић
 2. Дарија Ристановић
 3. Наталија Лучић

             *Млађи узраст

 1. Дуња Топаловић – 44
 2. Јана Николић- 35
 3. Виктор Новаковић– 44

              *Старији узраст

      1.Бојан Лацмановић – 8/6

      2.Нина Јовановић – 7/1

      3.Мина Марковић- 81

Литерарни конкурс – српски језик       

*Млађи узраст

 1. Милица Чукановић – 42
 2. Сара Старчевић – 33
 3. Виктор Новаковић – 44

*Старији узраст

 1. Милица Јовичић – 86
 2. 2. Јована Чегањац – 82
 3. 3. Вања Драшковић – 75

Литерарни конкурс – енглески језик

 1. Мина Ђурић – 85
 2. Валентина Николић – 82
 3. 3. Јована Чегањац – 82

 *Специјална награда за изузетно стилско решење теме:

 Милица Јовичић   86

                                                                  ДИРЕКТОР ШКОЛЕ

                                                                  Ратко Трмчић

Шта сањамо: Клуб љубитеља поезије Иве Андрића

Клуб љубитеља поезије је школски пројекат који већ две године спроводе библиотекари са ученицима VIII разреда ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу. Обе диплпмирани филолози опште књижевности, Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић, сматрајући да је поезија најснажнији, најсубјективнији и најкомпликованији књижевни израз, хтеле су да приближе ученицима своје школе књижевно стваралаштво на другачији начин. Често чујући да је на маргинама књижевног стваралаштва, чак да се данас не чита уопште, школске библиотекарке су желеле да ученици, поред других сазнања, стичу и драгоцено естетско искуство поезије, које је можда најтананије, и да доживљавајући осећај задовољства које пружа читање, пренсу тај осећај свима који учествују у овом уметничком програму. Први овогодишњи сусрет љубитеља поезије, у години његовог јубилеја, посвећен је Иви Андрићу.

С циљем да осветле Андрића као песника, човека који је волео музику и дубоко промишљао о свету и народу, политици, држави и култури, старости и младости, љубави и смрти, као и да се више упознамо са овим, мање познатим делом опуса Иве Андрића, ученици су читали његове стихове, свирали, певали лагане мелодије.

 Као што су његове лирске песме, које за живота нису сабране у књигу, објављене постхумно под називом „Шта сањам и шта ми се догађа“, истоимени програм ученика, школских библиотекара и наставнице српског језика Тањe Зечевић, чији наслов најбоље осликава живот, открио нам је свима делић суштине, њену лепоту и истинитост.

                                       Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић

Вести из свакодневице и учионица на приредби поводом Дана школе

Основна школа ,,Душан Јерковић“ у Ужицу обележила је леп јубилеј – 61 годину постојања. За ту прилику приређен је богат културно-уметнички програм, који је реализован у присуству многобројних гостију –  представника града Ужица, Школске управе Ужице и Министарства просвете, науке и технолошкох развоја Републике Србије , као и ученика, родитеља и  наставника у амфитетру Учитељског факултета, 26.11.2016. године.

Најуспешнијим ученицима на ликовном и литерарном конкурсу уручене су књиге, а посебно се истакла ученица одељења 8-3 Ања Росић, која је освојила четири прва места -прве награде на ликовном, литерарном и конкурсима из енглеског и француског језика. Поводом јубилеја школа је доделила јубиларне награде запосленим радницима и пензионерима школе, као и  захвалнице дугогодишњим сарадницима: успешном власнику штампарије ,,Графичар“ Миловану Вуловићу, дугогодишњем управнику Студентског одмаралишта ,,Златибор“ Јосипу Ристановићу и познатом музичару, хуманом Дејану Петровићу, који су у протеклом периоду пружали изузетну подршку у раду узорном колективу школе.

Приредба је била конципирана на необичан начин, обучена у одело реклама и ТВ дневника са вестима из школе и ђачког живота. Учесници програма, водитељи су преносили вести из свакодневице и учионица, провлачећи кроз информације бесмислице којима смо беспотребно претрпани. Учење је посматрано из ученичке перспективе, са много хумора,  где бројеви имају сасвим другу улогу и нису примарни као код одраслих. Замисао је била да скинемо маске и променимо облик калупа ципела које нас већ одавно стежу и праве жуљеве.

Искористили смо прилику да присутне госте упознамо са резултатима у протеклом периоду и обећали смо даље резултате у реализацији васпитно-образовних задатака – рекао је директор школе Ратко Трмчић.

 

 

Миланка Николић Ивић, Мирјана Р. Пејовић

 DSC_0102 .DSC_0152 DSC_0114DSC_0115 DSC_0116DSC_0117 DSC_0120DSC_0121 DSC_0122 DSC_0123 DSC_0124 DSC_0125DSC_0127 DSC_0128DSC_0129 DSC_0130DSC_0131 DSC_0132  DSC_0134 DSC_0135DSC_0136 DSC_0137DSC_0138 DSC_0139 DSC_0140DSC_0141 DSC_0142 DSC_0143DSC_0144 DSC_0145 DSC_0146DSC_0148 DSC_0149 DSC_0150 DSC_0151

НАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ НА КОНКУРСИМА ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ

У  СУБОТУ,  26.11.2016. ГОДИНЕ  ОБЕЛЕЖИЛИ СМО  ДАН  ШКОЛЕ.  СВИМ  УЧЕНИЦИМА  И  НАСТАВНИЦИМА  ЈОШ  ЈЕДНОМ  ЧЕСТИТАМО  ДАН  ШКОЛЕ .

ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ ОРГАНИЗОВАН ЈЕ  ЛИКОВНИ КОНКУРС,ЛИТЕРАРНИ  КОНКУРС ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК            ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС  ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК, ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС  ФРАНЦУСКИ ЈЕЗИК      

УЧЕНИЦИМА И НАСТАВНИЦИМА КОЈИ СУ УЧЕСТВОВАЛИ У ПРИПРЕМИ ПРОГРАМА ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ ЗАХВАЉУЈЕМО  НА УЛОЖЕНОМ ТРУДУ.

ПОВОДОМ  ДАНА ШКОЛЕ,  ОДЛУКАМА  КОМИСИЈА,  НАГРАЂЕНИ  СУ  СЛЕДЕЋИ  УЧЕНИЦИ :

  Ликовни конкурс

 

            *Предшколски ураст

 

 1. Нађа Кузмановић
 2. Валентина Миросавић
 3. Неда Ћоровић

 


*Млађи узраст

 

 1. Алекса Ђуровић – 23
 2. Вања Петковић- 22
 3. Љубица Грујичић– 45

 

   *Старији узраст

 

 1. Ања Росић – 83
 2. Ана Гудурић – 56
 3. Мина Стокић- 85


Литерарни конкурс – српски језик       


 

*Млађи узраст

 1. Данило Вучић – 43
 2. Бојана Караичић – 33
 3. Милица Чукановић – 32

 

 

 

*Старији узраст

 1. Ања Росић – 83
 2. 2. Анђела Јакшић – 51
 3. 3. Милица Јовичић – 76Лит. конкурс–енглески језик  Лит. конкурс–француски језик       

 

 1. Ања Росић – 83 1. Ања Росић – 83
 2. Марта Мићић – 73
 3. 3. Урош Топаловић – 72

 *Специјална награда за популаризацију

 енглеског језика: Радмила Зубац 75

Све похвале  и пуно    успеха у даљем раду

  

                                                                  ДИРЕКТОР ШКОЛЕ

Ратко Трмчић

СТОТИ ДАН ШКОЛЕ

СТОТИ ДАН ШКОЛЕ

Ученици II разреда са својим учитељицама и учитељем обележили су 18.фебруара 100. дан школе ведро, весело и радно. Све што ученици уче и вежбају примењено је на весео и разигран начин и повезано са бројем 100.
Неки су смишљали мелодије за песму „Стоти дан у школи“, неки су решавали 100 задатака из математике, други су записивали 100 лепих речи о школи, породици, пријатељству, играма и учењу.
Ученици II 2 посетили су школску библиотеку и сазнали која књига је уведена под бројем 100 у Електронски каталог књиге инвентара, који је корисник са чланском картом број 100, али и који писци у свом имену или презимену садрже реч сто, нпр. ТолСТОј, СТОјшин, СТОјановић.
Неки ученици су се бавили физичким активностима, скакали су, корачали, поскакивали, правили чучњеве и све по 100 пута. Попуњавале су се табеле, бојили ликовни радови, спроводиле анкете у вези броја 100.
Заинтересовани за дизајн правили су наочаре у облику овога броја, а они који највише воле литерарне активности писали су саставе или стихове, наравно, од 100 речи.
Читав дан био је организован и усмерен искључиво према тој бројци и било је веома интересантно, другачије и забавно.

Мирјана Р. Пејовић, Ана ДуковићIMG_3538 IMG_3539 IMG_3540 IMG_3541 IMG_3542 IMG_3543 IMG_3544 IMG_3545 IMG_3546 IMG_3547 IMG_3548 IMG_3549 IMG_3550 IMG_3551