Arhive kategorija: Kликни безбедно

ШКОЛСКИ ПРОЈЕКАТ „БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ“

У циљу подизања дигиталне писмености, дигиталних компетенција и дигиталне безбедносне културе ученика  и њихових родитеља, у школи се од ове школске године реализује пројекат „Безбедност на интернету“. Прва активност у оквиру пројекта била је интерактивна презентација за ученике четвртог и петог разреда (одржана 6. октобра у амфитеатру Педагошког факултета) и родитеље ( одржана 6. октобра у наставничкој канцеларији)  коју су  реализовали едукатори Националног контакт центра за безбедност деце на интернету. Превенција је најбољи начин да заштитимо нашу децу!

Основи безбедности деце

Дарко Даниловић, полицијски инспектор ПУ УЕ, одржао је предавања  за ученике  IV и  VI разреда у оквиру пројекта „Основи безбедности деце“.

Све боје интернета

У серији од десет епизода, која је намењена тинејџерима и њиховим родитељима, учимо дигитлну писменост, дигиталне вештине и безбедно коришћење интернета. Како се заштитити од злоупотребе личних подтака, коме пријавити насиље и од кога потражити помоћ? Зашто је неопходно проверавати изворе података и пријавити штетне садржаје?
Како учити, истраживати, програмирати. У серији ћете видети како информационе технологије помажу да креативност и таленат дођу до изражаја и да се нова сазнања поделе са вршњацима широм света.
Кроз епизоде вас воде Иван Заблаћански, у улози младог ИТ стручњака, и деца глумци који до решења проблема, са којима се свакодневно срећу користечи интернет, долазе уз његову помоћ.
Серија је рађена у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, у оквиру кампање за подизање нивоа безбедности деце на интернету и дигиталне писмености становништва. Стручни текст: Катарина Алексић и Добринка Кузмановић
Уредник серије Александра Шарковић
Редитељ Иван Стефановић

Серија се приказује на РТСу, али можете епизоде погледати на youtube званичном каналу Образовно научног програма РТСа.

Бирај речи хејт спречи

Апликација је настала у оквиру пројекта „Превенција дигиталног насиља“ који се реализује у партнерству Уницефа, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније Теленор.

Апликација је доступна на Фејсбук страници „Бирај речи хејт спречи“ и омогућава и жртвама и сведоцима да насиље пријаве и спрече у реалном времену, у тренутку када се дешава, наведено је у саопштењу.

Уницеф подсећа да је у партнерству са компанијом Теленор и Министарством просвете, 2012. године покренуо пројекат „Превенција дигиталног насиља“, са циљем да се подигне свест о постојању дигиталног насиља и да се оснаже учесници школског живота како би могли да спрече, односно да доследно и адекватно реагују на дигитално насиље када се деси.

У оквиру пројекта је спроведено истраживање на узорку од 3.876 ученика, 1.379 наставника и 3.078 родитеља, а резултати су показали да је чак 84 одсто средњошколаца бар једном у току претходне године изложило себе неком од ризика на интернету.

Две трећине испитаних средњошколаца су биле жртве неког облика дигиталног насиља, док се 30 одсто нашло у улози сведока дигиталног насиља.

Само један одсто је затражило помоћ одраслих у школи, а много више их се обратило за помоћ својим вршњацима.

Узнемиравање на друштвеним мрежама доживело је 18 одсто основаца и 17 одсто средњошколаца, а у улози жртве снимања мобилним телефоном или камером нашло се 12 одсто ученика средњих и девет одсто ученика основних школа.

Чак 15 одсто испитаних средњошколаца прихватило је да се састане са особом коју су упознале преко интернета.

Угледни час „Дигитално насиље“

Наставнице наше школе Весна Лијескић и Јелена Маринковић одржале су заједно угледни час одељењског старешине „Дигитално насиље“ са својим одељењима VI 4 и VI 6. Ученици су учествовали у свим активностима, представили поједине замке интернета и друштвених мрежа, а видели смо и драматизације могућих проблематичних ситуација.IMG_5174

IMG_5180IMG_5175IMG_5170IMG_5164IMG_5158IMG_5154IMG_5156IMG_5152IMG_5153IMG_5151

IMG_5188IMG_5187IMG_5190IMG_5186

 

ДАНАС ЈЕ ДАН БЕЗБЕДНОГ ИНТЕРНЕТА

klikni pametno

 

prirucnik_drugnijemetaw

КЛИКНИ БЕЗБЕДНО

Обележавање Дана безбедног интернета иницирала је Инсејф (Insafe) организација, са циљем промоције сигурнијег и одговорнијег коришћења онлајн технологија и мобилних телефона, посебно међу младима и децом широм света. Слоган под којим ће овај дан бити обележен гласи: “Створимо бољи интернет заједно”.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја позвало је све школе у Србији да се укључе у обележавање Дана безбедног интернета, како би се скренула пажња не само на овај проблем, већ и на начине превенције дигиталног насиља и смањење злоупотребе савремених технологија.

Све информација о одређеним темама из безбедног коришћења интернета можете пронаћи на сајту кликнибезбедно

У оквиру превенције информатичког насиља у нашој школи смо имали дебату на тему за и против друштвених мрежа са акцентом на фејсбук у реализацији 6/1 одељења и наставнице Јелене Маринковић.

IMG_8632 IMG_8624 IMG_8623 IMG_8631