Arhive kategorija: Актуелно

Презентације са Општинског састанка-Анализа стања, ризика и планирања начина превентивних активности у случајевима насиља, као и успостављање тешње везе са спољњим сарадницима

ПОСТУПАЊЕ И РЕАГОВАЊЕ УСТАНОВЕ У СЛУЧАЈЕВИМА НАСИЉА-УЛОГА И ОДГОВОРНОСТ

САРАДЊА ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНИХ УСТАНОВА И СПОЉАШЊЕ ЗАШТИТНЕ МРЕЖЕ

УЛОГА РОДИТЕЉА У ПРЕВЕНЦИЈИ И ИНТЕРВЕНЦИЈИ У СЛУЋАЈЕВИМА НАСИЉА

НИВОИ НАСИЉА

Креативност на делу

На часовима ликовне културе и часу одељењског сатрешине ученици II5 показали су изузетну креативност  у изради новогодишњих украса коришћењем разноврсног материјала и техника за рад.  Направили су маштовите и оригиналне радове који красе новогодишњи кутак у холу школе.

СРЕЋНА НОВА ГОДИНА!

Школски пројекат „Укључи светло да те боље чујем“

20.12.2021.године одржана је друга радионица школског пројекта „Укључи светло да те боље чујем“ коју су реализовали школски логопед Марија Видић и ученица 6-2 Тара Сретковић. На радионици је учествовала група ученика из одељења шестог разреда. После обнављања азбуке и основних појмова које смо учили на првој радионици, прешли смо на боје и бројеве. Научили смо бројеве до 20 и боје као што су плава, зелена, розе, љубичаста,наранџаста, црвена, браон, црна, бела и жута. Како би лакше савладали нове појмове радили смо у паровима, постављали једни другима питања, погађали задате речи и тако утврдили научено.

На крају друге радионице сви чланови су знали да кажу која је њихова омиљена боја као и број. На следећим радионицама ћемо учити да знаковни језик применимо у песми или причи по жељи учесника.

„Укључи светло да те боље чујем“

Започет је школски пројекат под називом „Укључи светло да те боље чујем“ у оквиру кога ће се одржати неколико радионица. Циљеви планирах активности су :

-већа толеранција према особама које имају оштећење слуха

-прихватање и поштовање различитости

-равноправно укључивање особа са оштећењем слуха у све активности и сфере живота.

23.11.2021.године одржана је прва радионица овог пројекта коју су реализовали школски логопед и ученица 6-2 Тара Сретковић  а учествовала је група ученика из 6-2. На почетку радионице подељен је материјал који је био потребан за даљи рад. Сви присутни су се упознали са азбуком на  знаковном језику и научили да покажу своје име. После азбуке научили смо неколико појмова који се често користе у свакодневној комуникацији ( добар дан, добро вече, лаку ноћ,шта радиш?…). Како би лакше савладали азбуку и основне појмове радили смо у паровима. Погађали смо речи и тако утврдили научено. Створили смо основ за наредну радионицу која ће се одржати у децембру где ћемо проширити знања и пренети их на другаре других одељења шестог разреда.

ЕКО ПАТРОЛА

Еко патрола планира акцију прикупљања старог папира, картона и пластике дана 20.11.2021. од 11 до 16часова у дворишту ОШ ‚‚Душан Јерковић‚‚.
Дођите и придружите нам се у акцији „Деца рециклирају“.

Активност је део пројекта ‚‚Деца рециклирају‚‚ који се спроводи у оквиру пројекта ‚‚Зелени инкубатор‚‚ који спроводе Млади истраживачи Србије, Београдска отворена школа и Инжењери заштите животне средине, уз финасијску подршку Европске уније.

Овим пројектом обезбеђен је за школу пројектор, лаптоп, роллуп банер, ручна преса за лименке. Обезбеђен је превоз приликом планиране посете депоније Дубоко за децу Еколоске секције, урађене су мајице, привесци и еко цегери који ће промовисати наше активности.

Видимо се у суботу, 20. новембра 2021.године!!!

,,Живот великих научника као морални образац који следимо“

Наша школа је једна од аутора и реализатора E-Twinning пројекта ,,Живот великих научника као морални образац који следимо“ заједно са ОШ ,,Богосав Јанковић“ из Кремана и ОШ ,,Алекса Дејовић“ из Севојна. Прва активност пројекта организована је онлајн. Ученици су се одлично снашли у истраживачким задацима користећи различите веб алате и представили се пред другарима из других школа. Најважније је да смо се сјајно провели и радујемо се сусретима уживо!

Још једна активност у оквиру пројекта „Предвиди – покрени – прикажи“

У организацији Научног клуба РЦУ, 03. новембра у ОШ „Душан Јерковић“ Ужице наставница физике Јелена Радовановић је реализовала је још једна активност у оквиру пројекта „Предвиди – покрени – прикажи“.

Пројекат је подржан је од стране Центра за промоцију науке, а реализује га Научни клуб РЦУ. Намењен је промоцији и популаризацији науке и подизању научне писмености ученика. Основна идеја пројекта односи се на обучавање ученика за решавање атрактивних математичких задатака и извођење физичких експеримента уз јавни наступ пред вршњацима. Ученици V – 5 разреда који су похађали претходну радионицу 20.октобра, сада су изводили математичке трикове и огледе са групом вршњака из одељења V – 3, а заједно су сви ученици изводили физичке експрименте и на основи истих изводили закључке о деловању магетног, гравитационог поља и условима равнотеже тела.

Спортска недеља

Протекле недеље у нашој школи је одржана Спортска недеља за ученике од 5. до 8. разреда. Одржан је турнир у стоном тенису за девојчице и дечаке. Такмичили су се 7. и 8. разреди једни против других и 5. и 6. разреди. Било је много занимљивих и узбудљивих мечева где се победник одлучивао у тајм- брејку. Велику подршку су пружали навијачи који су навијали са своје другаре из одељења. Сви мечеви су одиграни фер- плеј и спортски. Ученици су сами судили мечеве уз подршку својих наставница које су ускакале у помоћ код неких недоумица. 

Победили су: 

Ученице 5-6. разред:1. Лена Цвијовић 6³2. Бојана Ђокић 6³3. Милица Пенезић 6³Ученици 5-6. разред:1. Страхиња Арсић 5⁵2. Вук Комленовић 6¹3. Страхиња Стојић 6⁵Ученице 7-8. разред:1. Теодора Арсић 8³2. Бојана Караичић 8³3. Катарина Марић 7³Ученици 7-8. разред:1. Данило Јовичић 8¹2. Растко Грујичић 8⁵3. Данило Петровић 8².

Победници 7. и 8. разреда ће представљати школу на предстојећем Општинском такмичењу.Честитамо свим победницима и учесницима турнира.