Arhive kategorija: Посете

ЧИТАЊЕ ВЕЛИКАНА НА УМЕТНИЧКИМ ДЕЛИМА

Учeници наше школе учествовали су у ликовој радионици ,,Читање великана на уметничким делима“, која је организована у Градској галерији. Радионица је инспирисана изложбом слика ,,Читање слика“, која је базирана на истоименој књизи есеја нашег суграђанина, признатог писца и академика Љубомира Симовића. Водитељи радионице су били Зоран Цветић и Оливера Шуљагић. Кроз занимљиве разговоре о уметности, ученици су уз помоћ водитеља тумачили мотиве и симболе на уметничким делима наших истакнутих ликовних стваралаца 20. века. Затим је уследио нови задатак за ученике: представити у форми симбола великане чији су се потрети нашли на изложби, а затим њихово тумачење након завршетка радова. Радионица је била оплемењена балетском тачком коју је извела Селена Стевановић, док је Огњен Ђурђић свирао на клавиру. У вeома лепој, пријатној, стваралачкој атмосфери, радионица је успешно завршена.

ШКОЛА ИЗ ЉУТОМЕРА У СЛОВЕНИЈИ У СТУДИЈСКОЈ ПОСЕТИ НАШОЈ ШКОЛИ @os_strocja_vas_memes

У петак, 5. априла 2024. године били смо домаћини Основној школи “ Строчја вас“ из Љутомера, Словенија. Меморандум о сарадњи са овом школом потписали смо 2016. године и у претходном периоду имали смо узајамне посете и заједнички рад кроз Еразмус+ пројекат. Ова радна посета договорена је са циљем размене искустава и примера добре праксе, договора о будућој сарадњи и планирања наредне заједничке активности за две циљне групе, наставнике и чланове савета родитеља обе школе. По доласку у Ужице, госте смо повели у обилазак музеја, а онда им у школи приредили традиционалну српску добродошлицу и културни програм у реализацији наших ученика и наставника. Након тога, одржана су два радна састанка, један за наставнике, а други за чланове савета родитеља обе школе. Уследила је размена поклона и дружење уз коктел.
Велико хвала нашим донаторима који су нам омогућили да будемо добри домаћини: Компанији „Златиборац“, Месари “ Зјајић“, Пекари “ Париз“,
“ Трпези код  Буца“, Пекари “ Кнегиња“, Кафеу
“ Бумеранг“, Дестилерији “ Цицварић“ и Удружењу “ Родитељ“.
Хвала и Техничкој школи “ Радоје Љубичић“ за паркинг и подршку.

ПРЕДСТАВА: “ КАКО ЈЕ СТРАШНИ ГУСАР ПОНОВО ПОСТАО ДОБРИЦА“

Данас су, у унутрашњем дворишту школе, наши сјајни глумци одиграли представу „КАКО ЈЕ СТРАШНИ ГУСАР ПОНОВО ПОСТАО ДОБРИЦА“ за мале другаре из вртића који су нам били у посети, по тексту и у режији Влада Савића, наставника ликовне културе, који води ову школску трупу. Као права мала позоришна екипа, поред глумаца, режисера и текстописца, имали смо и наратора, шминкере, костимографе, суфлера, декоратера, технику. Музику је радио учитељ Миливоје Шукиловић. Гледалиште је било пуно малих и великих другара, као и васпитача из вртића и колега из школе. Браво за наше позориштанце!

ЧУВАЈМО ВОДУ

Ученици из продуженог боравка са учитељицом Вањом Николић посетили су Градски културни центар. 

У сусрет обележавања Светског дана вода посматрали смо изложбу слика „У воденом огледалу“ аутора Душана Старчевића.

СТУДИЈСКА ПОСЕТА КОЛЕГА ИЗ ОШ “ МИЛИВОЈЕ БОРОВИЋ“ ИЗ МАЧКАТА


У циљу унапређивања инклузивне праксе, а у оквиру пројекта „Учимо сви заједно“, уз подршку просветне саветнице Јелене Павловић и саветника, спољњег сарадника Драгице Ђуровић, организована је студијска посета колега из Основне школе „Миливоје Боровић“ из Мачката. Колеге су имале прилику да се упознају са разноврсним дидактичким материјалом који је осмишљен у нашој школи на предлог Тима за инклузивно образовање ради лакшег савладавања наставних садржаја, али и за стимулацију пажње, концентрације, визуелне перцепције, фине моторике. Подршку кроз бројне језичке вежбе дала је и школски логопед Марија Видић.
Закључили смо да је размена идеја и примера добре праксе увек добродошла, а колеге су се захвалиле и изразиле жељу да узвратимо посету и наставимо узајамну сарадњу што ћемо сигурно и урадити.

ФАНТАСТ ФЕСТ

Синоћ су у Градској библиотеци ђаци V4 и VI1 са наставницом Иваном Чукановић уживали у дружењу са писцем Урошем Петровићем. Одгонетали, мозгали, решавали, смишљали, креирали, једном речју уживали! Поруке писца ће пренети свима, а оне гласе: имај самопоуздања, буди креативан и никад не одустај! Послушаћемо Уроша!

САЈАМ НАУКЕ

Чланови еколошке секције наше школе посетили су Сајам науке који је организован у ОШ „Слободан Секулић“. Ученицима и наставницима презентовани су пројекти ученика Техничке и Медицинске школе као и школе домаћина. Пројектима су обухваћене еколошке теме као што су загађење ваздуха у нашем граду, лишајеви као биоидикатори, анализа воде и рециклажа који  су им презентовани у виду резултата, практичног рада и уз помоћ дигиталних алата. Закључили смо да као појединци морамо развијати еколошку свест у свом окружењу.

ОТКРИВАМО И СТВАРАМО

Ученици одељења III1, III2  и III3 посетили су Градску галерију у којој је постављена изложба графика Горана Кнежевића и Ретроспективна изложба уметничке керамике-Избор радова са 26 међународних колонија уметничке керамике ,,Злакуса“ Ужице. Посматрајући изложбу графике упознали су се са новим појмовима ликовних техника, а у сарадњи са вајарком Софијом Бунарџић ученици су имали прилику да посматрају процес стварања предмета од глине и самостално обликују глину стварајући различите предмете. Ученици и ми, из Градске галерије, вратили смо се са позитивним утисцима и новим сазнањима.

Erasmus+

Трећи дан пројекта прошао је у радионицама: International Dictionary – animation (радионица за ученике), ICT, e-Twinning, Action Bound (радионица за наставнике) и завршна, заједничка радионица ученика и наставника у којој су презентовани утисци и направљени панои. Уприличен је  обилазак Љутомера и знаменитости овог града. Највећи утисак оставили су Љутомерски касачи и хиподром, и Гросманов фестивал хорор филмова. На крају радног дана, уз културни програм и присуство запослених и  родитеља ОШ “ Строчја вас“, као и свих учесника у пројекту, презентовани су продукти и утисци и размењени поклони.Захваљујемо се срдачним и љубазним домаћинима ученицима, њиховим родитељима и наставницима који су учинили да се осећамо као код куће. Овом утиску допринели су и Туристичко друштво Путар Строчја вас, Пчеларско друштво Љутомер и Добровољно ватрогасно друштво Љутомер, који су помогли реализацију успешних излета.