Arhive kategorija: Посете

ФАНТАСТ ФЕСТ

Синоћ су у Градској библиотеци ђаци V4 и VI1 са наставницом Иваном Чукановић уживали у дружењу са писцем Урошем Петровићем. Одгонетали, мозгали, решавали, смишљали, креирали, једном речју уживали! Поруке писца ће пренети свима, а оне гласе: имај самопоуздања, буди креативан и никад не одустај! Послушаћемо Уроша!

САЈАМ НАУКЕ

Чланови еколошке секције наше школе посетили су Сајам науке који је организован у ОШ „Слободан Секулић“. Ученицима и наставницима презентовани су пројекти ученика Техничке и Медицинске школе као и школе домаћина. Пројектима су обухваћене еколошке теме као што су загађење ваздуха у нашем граду, лишајеви као биоидикатори, анализа воде и рециклажа који  су им презентовани у виду резултата, практичног рада и уз помоћ дигиталних алата. Закључили смо да као појединци морамо развијати еколошку свест у свом окружењу.

ОТКРИВАМО И СТВАРАМО

Ученици одељења III1, III2  и III3 посетили су Градску галерију у којој је постављена изложба графика Горана Кнежевића и Ретроспективна изложба уметничке керамике-Избор радова са 26 међународних колонија уметничке керамике ,,Злакуса“ Ужице. Посматрајући изложбу графике упознали су се са новим појмовима ликовних техника, а у сарадњи са вајарком Софијом Бунарџић ученици су имали прилику да посматрају процес стварања предмета од глине и самостално обликују глину стварајући различите предмете. Ученици и ми, из Градске галерије, вратили смо се са позитивним утисцима и новим сазнањима.

Erasmus+

Трећи дан пројекта прошао је у радионицама: International Dictionary – animation (радионица за ученике), ICT, e-Twinning, Action Bound (радионица за наставнике) и завршна, заједничка радионица ученика и наставника у којој су презентовани утисци и направљени панои. Уприличен је  обилазак Љутомера и знаменитости овог града. Највећи утисак оставили су Љутомерски касачи и хиподром, и Гросманов фестивал хорор филмова. На крају радног дана, уз културни програм и присуство запослених и  родитеља ОШ “ Строчја вас“, као и свих учесника у пројекту, презентовани су продукти и утисци и размењени поклони.Захваљујемо се срдачним и љубазним домаћинима ученицима, њиховим родитељима и наставницима који су учинили да се осећамо као код куће. Овом утиску допринели су и Туристичко друштво Путар Строчја вас, Пчеларско друштво Љутомер и Добровољно ватрогасно друштво Љутомер, који су помогли реализацију успешних излета.

Erasmus+

Други радни дан Erasmus+  пројекта, 25.10.2022. године био је успешан, креативан и занимљив. Наши ученици направили су најоргиналнији лого који је, од стране свих учесника,  изабран за званични лого пројекта. Упознали смо локалну традицију, били у винограду и брали грожђе, дружили се са пчеларима и дегустирали различите врсте меда, научили како се прави бучево уље ( уље од бундеве) и плесали традиционалну полку уз звуке диатоничне хармонике. Ми смо за учеснике  припремили наше комплет лепиње које су, наравно, оставиле утисак.  Посетили смо Кмечки музеј где су нам љубазни домаћини експонатима приказали начин живота и рада Словенаца у прошлости, послужили домаће сокове и колаче уз традиционалну музику тамбурице. Све учеснике поздравила је градоначелница Љутомера, Олга Карба.

Erasmus+ пројекат

Понедељак, 24.10.2022. године био је први дан реализације пројектних активности у оквиру међународног  пројекта “ Културна баштина у модерном окружењу“ Erasmus + програма, у Љутомеру у Словенији. Циљ пројекта је очување и приказивање културне баштине уз помоћ савремених технологија и кроз модерне медије, и упознавање традиције и културне баштине других европских народа. Наши партнери у пројекту су школе из Словеније, Португалије и Летоније. Ово је прво учешће и прво искуство наше школе у Erasmus+ пројектима. Приказаћемо Србију, Ужице и нашу школу у најбољем светлу.

Посетио нас је Жељко Томановић, професор на Биолошком факултету и дописни члан САНУ, бивши ђак ОШ „Душан Јерковић“

Бивши ученик наше школе Жељко Томановић, професор на Биолошком факултету и дописни члан САНУ, посетио нас је данас. Један школски час провео је са ученицима 7-4 који су му постављали занимљива питања из области науке, али и из његових ђачких дана. Наставницима биологије поклонио  је доста нових издања различитих биолошких књига. Сви смо уживали и потврдили да је величина и лепота човека у његовој једноставности.

Дан заштите животне средине

Наши ђаци су узели учешће у обележавању 5.јуна Дана заштите животне средине.
Заједно са ученицима и наставницима прошетали смо Клисуром Ђетиње и одслушали предавање о овом пределу изузетних одлика