Arhive kategorija: Kутак за родитеље

ЧИТАЛАЧКИ УСПЕСИ – ПОДСТИЦАЊЕ ЧИТАЊА

Крајем децембра 2021. године започет је школски пројекат „Читалачки успеси“, а 8. јуна 2022. састали смо се да још једном заједнички разговарамо и популаризујемо вредности књиге и читања.

Завршни час је протекао у живом разговору, ученици су на креативан начин усвојили нова знања и приказали прочитана дела друговима, наставницима и библиотекарима. Након разговора о важности читања, ученици су говорили о изабраним делима која су читали, али и својим омиљеним књигама. Показивали су се дневници читања, презентације, илустрације. Ученици су се укључивали у разговор, износили своје мишљење, постављали питања једни другима

Током представљања свог рада ученици су повезивали знања из различитих области знања и развијали бројне међупредметне компетенције: компетенције за учење, сарадњу, рад са подацима, естетичке, дигиталне. На овај начин ученици се навикавају и на критичко вредновање свог и туђег рада.

Ова читалачка активност допринела је развијању и продубљивању ученичког начина размишљања, као и способности да се суоче са реалним и важним животним ситуацијама.

Допринели смо развијању креативности код ученика, оспособљавању ученика за самосталан приступ наставној теми. Ученици су подстакнути да слободно исказују своје ставове, дискутују а уче се да размишљају о прочитаној књизи на другачији начин него што је то уобичајено на часовима.

Носиоци активности били су професори српског језика и школски библиотекари. Главни мотив за овако организовање активности лежи у убеђењу да се са мало труда може ангажовати велики број ученика као активних учесника у развијању навика активног читања текста, тражењу, проналажењу, разумевању чињеница и симбола у тексту као и у извођењу аргумантованих закључака. Тиме ученици развијају љубав према књижевности, изграђују самостално размишљање и потврђују се као креативне личности.

Неговање језичке културе (усменог и писменог изражавања ученика) и култура разговора и узајамно поштовање су битни за све аспекте развоја младих личности, а култура читања одувек је отварала нове видике.

ДАЈ МИ РЕЧ ДА ЈЕ НАСЛИКАМ

На другом Конкурсу ,,Дај ми реч да је насликам“ наш Илија Милосављевић VIII5 освојио је II место и књигу са потписом нашег савременог писца Дејана Алексића, a Анастасија Обреновић VII5 добила је похвалницу. Награђени су и мајицама са слоганом Конкурса и добили су захвалнице. Илија и Анастасија су илустровали књиге Дејана Алексића, а ове године њихови радови су најбољи међу рекордних 255 радова, 248 учесника из преко 80 установа и преко 20 градова Србије.

Браво за Анастасију и Илију!

ЧИТАЛАЧКИ УСПЕСИ

Крајем децембра 2021. године започет је школски пројекат „Читалачки успеси“ у оквиру кога ће се јачати читалачке компетенције ученика од 5. до 8. разреда. Ученици су добили од својих библиотекара Мирјане Радовановић Пејовић и Ане Дуковић и наставника српског језика и књижевности Наташе Трнавац Ћалдовић, Иване Чукановић, Данијеле Кнежевић Зорица и Миланке Николић Ивић списак додатне литературе коју ће након читања приказати кроз различите форме по сопственом избору.

Циљеви овог пројекта су: развијање и неговање љубави према књизи и читалаштву; развијање и неговање вештина Читање и разумевање прочитаног и Писмено изражавање; побољшање и развијање читалачке, информационе и медијске писмености ученика. Предвиђени исходи су: ученици стичу навику читања и вођења читалачког дневника, ученици разумеју потребу за читањем с разумевањем; ученици богате свој речник; ученици уочавају потребу за повезивањем и функционалним знањем; ученици вежбају вештину тражења информација. 

            На овај начин долази и до повећаног коришћења библиотечког фонда школске библиотеке и интензивније сарадње наставника и школских библиотекара.

Обавештење за родитеље / друге законске заступнике ученика који уписују средњу школу

Портал Моја средња школа представља платформу која Вам омогућава да извршите електронске услуге у вези са пријемним испитом, завршним испитом и уписом у први разред средње школе за школску 2021/2022. годину, за школе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, са изузетком музичких, балетских и специјалних школа.

На порталу Моја средња школа: https://mojasrednjaskola.gov.rs можете проверити све евидентиране податке за конкретног ученика, али и пронаћи све статистичке податке о основним и средњим школама, као и друге информације које могу помоћи у правилном одабиру будуће школе. Сходно Календару уписних активности, на дневном нивоу можете пратити главне актуелности.

Да бисте користили електронске услуге, потребно је да будете ауторизован корисник. Ауторизовани корисник може бити искључиво родитељ или други законски заступник који има одговарајућа права приступа до података о конкретном ученику, путем налога на Порталу Мој есДневник. Односно, уколико имате налог на порталу Мој есДневник или имате налог на Националном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs, којим приступате порталу Мој есДневник, омогућене су следеће електронске услуге:

  1. подношење електронске пријаве за полагање пријемних испита
  2. подношење приговора на резултате завршног испита
  3. подношење електронске листе жеља
  4. подношење електронске пријаве за упис у средњу школу

Налог на есДневнику можете добити од разредног старешине у основној школи, а налог на државном порталу за електронску идентификацију можете сами креирати регистровањем на eID.gov.rs.

Позивамо вас да, у складу са текућом епидемиолошком ситуацијом, а, пре свега, због здравља и безбедности, користите расположиве електронске услуге у вези са процедурама за упис у средњу школу. Свакако, све захтеве ћете моћи и на стари начин да поднесете, непосредно у школи.

ШКОЛСКО ПРВЕНСТВО РЕГИОНА ЦЕНТРАНЕ СРБИЈЕ У КАРАТЕУ

У организацији Савеза за школски спорт и Карате Федерације Србије, 13.марта 2021. године у Чачку одржано је квалификационо  школско Првенство Централне Србије у каратеу,у катама и борбама. Основну школу „Душан Јерковић“ представљали су Огњен Здравковић  1 и 2. разред-кате, који је забележио 5 победа и  освојио златну медаљу,  Александра Рогић 7 и 8. разред у борбама преко 50 кг је после 4 победе, поражена у финалу освојивши  2. место . Нађа Трнавац 3 и 4. разред катедве победе и пораз, Филип Ковачевић 5 и 6. разред у борбама победа и пораз и Јорма Милојевић 3 и 4. разред кате победа и пораз.

Ликовни конкурс „Париз виђен мојим очима“

Ученици основних школа у Србији који уче француски језик послали су чак 161 ликовни рад на тему „Париз виђен мојим очима“. Ученица наше школе, Лена Којадиновић 5.разред, освојила је прво место. Све похвале за Лену и њену наставницу Марину Антонијевић.

Ликовни и литерарни конкурс ЈКП“Водовод“ – „ВОДА У БОРБИ ПРОТИВ ВИРУСА“

На литерарном конкурсу (од 15 пристиглих радова ), ученица наше школе Маша Весовић V3 освојила је 2.место.

На ликовном конкурсу (од 86 пристиглих радова), ученица наше школе Мина Милошевић VIII2 освојила је 3.место.

Такође се похваљују радови Душке Јовановић IV5 (литерарни конкурс) и Катарина Васиљевић (литерарни конкурс).

Све похвале за учеснике и њихове наставнике.

Музика нас покреће

Музика нас покреће, уноси радост, буди машту и подстиче да будемо креативни. Даје нам крила и помаже да свет око нас доживљавамо још лепшим. Да је тако, показали су нам  ученици I3 одељења са својом учитељицом Бранком Љубичић током израде музичких инструмената на часовима Ликовне и Музичке културе.

Ђачки пројекат „Укључи светло да те боље чујем“

Знајући да глувонеме особе не могу да комуницирају у мраку, Тара Сретковић, ученица V 2 наше школе, решила је да са својим другарицама оформи тим „Укључи светло да те боље чујем“. Тим ће учити и вежбати знаковни језик ради формирања бољег и комфорнијег света за све вршњаке.

Тарина велика жеља је да ради са рањивом популацијом деце. Још увек није одлучила чиме ће се бавити, али сматра да ће јој знаковни језик бити потребан за комуникацију јер не би волела да дође у ситуацију да не може  да комуницира са вршњацима који су глувонеми. Сматрала би то личним неуспехом.

Тара је почела да учи знаковни језик неформално, на Интернету је нашла све податке и самостално кренула са учењем. Велику подршку дала јој је њена породица која се укључила у вежбање. „Сада имамо породични изазов“, каже Тара.

Тренутно гледа на телевизији све емисије које имају знаковног тумача, смањи тон и труди  се да разуме што више. Циљ јој је да се што више усаврши и да постане преводилац за знаковни језик. Волела би да упозна што више својих вршњака који су глувонеми  и да са њима и од њих учи знаковни језик. За сада се покретима руку и прстију споразумева са својим другарицама из одељења.