Arhive kategorija: Млађи разреди

КОРАК КА НАУЦИ У ТРЕЋЕМ РАЗРЕДУ

У оквиру Школског пројекта „Корак ка науци“ вршњачки едукатори, ученици VI1 одељења, Наталија Лучић, Маша Јовановић, Филип Конатар, Вук Ковачевић и Марко Илић заједно са наставнцом Информатике и рачунарства Иваном Тодоровић реализовали су час Дигиталног света у одељењу III2. Ученици су oбновили стечена знања везана за програм Microsoft Word уз примену Kahoot алата и урадили практичну вежбу – куцање и форматирање текста. За сваки тачно урађен задатак добијали су жетоне, а најуспешнији ученици су добили медаље које је направила ученица Наталија.

„СЛУШАМ, ЧИТАМ, РАЗМИШЉАМ, СНАГУ УМА РАЗВИЈАМ“

У одељењу I/4 учитељица Ивана Миленковић и педагог Богдан Марјановић реализовали су угледну активност „Слушам,читам, размишљам, снагу ума развијам“ где су ученици решавали укрштенице, ребусе, мозгачице, слагалице и шифроване приче у сликама.. Радили су у групама чији су назив сами морали открити. Групе су биле: Мислише, мали радозналци, креативци, пчелице, совице и школарци. На овај начин ученици су развијали интелектуалне способности, богатили речник, неговали рад у групи и другарство. За крај сктивности сваки ученик је добио диплому за труд и залагање на часу. Ученици су се изјасничи да им се допао овај начин рада и пожечели су још „мозгалица“.

НАША ЗИМНИЦА

Ученици из продуженог боравка са учитељицом Вањом Николић направили су зимницу. 

Разговарали смо о поврћу и воћу, а затим уз помоћ пројекције гледали како се прави зимница од паприке, краставчића, карфиола, шаргарепе, као и џем, слатко и компот од различитог воћа. 

На крају смо попунили нашу полицу у учионици са направљеном зимницом.

ВРШЊАЧКИ ЕДУКАТОРИ НА ЧАСУ ДИГИТАЛНОГ СВЕТА

Ученици VII5 одељења Ања Голубовић, Нађа Димитријевић, Душка Јовановић и Душан Давидовски у улози вршњачких едукатора, реализовали су заједно са наставницом Информатике и рачунарства Иваном Тодоровић час Дигиталног света у одељењима IV2, IV3 и IV5. Ученици четвртог разреда су oбновили стечена знања везана за програм Word уз примену Kahoot алата и проналажење слика на интернету, као и чувања истих на рачунар и упознали су се са начином уметања слике у текстуални документ.

„ВЕЛИКИМ СРЦЕМ“ ЗАЧЕПИМО ПРЕДРАСУДЕ

Свакодневна тежња да „мали људи“ великог срца једног дана постану одрасли људи које краси емпатија, толеранција, солидарност и заједништво подстакли су ученике и учитељице IV разреда да Дечију недељу „Велико срце деце Србије“ и Недељу солидарности са особама са инвалидитетом обележе заједничким сусретом и дружењем са члановима Удружења инвалида церебралне и дечије парализе Ужице и Удружења дистрофичара Златиборског округа. Ученици су показали креативност и оригиналност и са љубављу правили „срца“ која ће поклонити члановима Удружења, а како константно на нивоу школе скупљамо и чепове поклонили смо и велики број чепова. Као вид захвалности за солидарност и са жељом да и даље сарађујемо свако одељење је добило кутију слаткиша која их је веома обрадовала. Секретар Удружења Ана Ђокић истакла је колико им сакупљање чепова значи и да је то директна помоћ у набавци помагала, одласку на рехабилитацију и солидарној помоћи, а у ОШ “Душан Јерковић“ настављамо промоцију хуманих вредности и подизање еколошке свести, па се несумљиво наставља и акција скупљања чепова под слоганом „Чеп за срећу“.

НАЈМЛАЂИ КОРИСНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ

Поводом Дечије недеље 2023. прваци наше школе постали су најмлађи корисници Народне библиотеке Ужице и добили бесплатне чланске карте. И ове године традиционално смо имали радионице у НБУ и учили како се понаша у библиотеци, али и заједно поводом овогодишњег слогана „Велико срце деце Србије“ кроз духовит текст Дејана Алексића „Грижа“ и аматерску глуму библиотекара открили шта је то савест и шта нам она говори. Малишани великог срца понели су поклоне из НБУ – чланске карте и шарено срце исписано стиховима песме „Дечја права“, ауторке Весне Ристић.

Моје жеље морате да знате.

Све што ме мучи да разуме.

Дете је само дете,

велики планетарни свете.

ВАТРОГАСНЕ ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА

Ватрогасне игре без граница одржане су данас на Тргу партизана у организацији Добровољног ватрогасног друштва, а поводом Дечије недеље, прославе Дана града и стогодишњице постојања друштва. У занимљивим ватрогасним играма у којима су учествовале екипе основних школа (узраст трећи и седми разред) и екипе ДВД-а, ученици наше школе освојили су прво место (трећи разред) и добили дипломе, а ученици седмог разреда добили су захвалнице за учешће. Све екипе награђене су слатким пакетићима.

KВИЗ „ДА ЛИ СИ ДЕТЕКТИВ ЗА ЈЕЗИКЕ?“

Стручно веће наставника страних језика и школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу на различите начине, већ више од деценије, подстичу своје ученике да пригрле учење језика у школи и изван ње, и заједнички славе културну и језичку разноликост. Чланови Библиотечке секције израдили су неколико паноа о језичким занимљивостима и написали поздраве добродошлице на званичним језицима Европске уније.

Традиционално су обележили Европски дан језика и ове године, организујући квиз „Да ли си детектив за језике?“, у коме су узели учешће ученици, али и запослени школе.

            Након упознавања такмичара и публике кроз низ кратких и интересантних занимљивости о језицима уопште, певања песама у извођењу ученика 3. и 4. разреда на енглеском језику и рецитовања песме на француском језику, Тара Сретковић, ученица осмог разреда, говорила је о језику глувих и наглувих лица, како га је научила и зашто је важан, а потом су учесници екипа имали за задатак да погоде шта је показала знаковним језиком.

               Следиле су припремљене игре за пет екипа које су чинили ученици и наставници, учитељи и педагог школе. Сви су се трудили да допринесу својој екипи. Такмичари су имали задатак да препознају заставе европских земаља, да слажу слагалице са ликовима познатих писаца, а осим имена писаца, записивали су и њихова најпознатија дела. У оквиру Музичког тобогана, ученице седмог разреда свирале су познате мелодије, чије су називе екипе имале за задатак да препознају. Било је смеха, тачних и понеки погрешан одговор. Кроз презентацију фотографија познатих личности из света спорта, музике, филма, науке и моде, за задатак су имали такође да погоде из којих земаља потичу популарне личности, а на крају су препознавали из којих европских језика потичу текстови које су видели путем пројекцијe.

            Један задатак је смењивао други, тишина при решавању и аплаузи – то су слике овог квиза. Учeсници су показали завидно знање, развили тимски и такмичарски дух и увидели важност опште културе. Сви учесници добили су на поклон књиге компаније The English Book и растали смо се са потврдом да учењем страног језика ширимо видике, упознајемо друге културе и откривамо нове територије…

Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић, Марина Јевтић