Arhive kategorija: Ученички парламент

,,Укључи светло да те боље чујем“

Чланови нашег Ученичког парламента и учесници пројекта ,, Укључи светло да те боље чујем“, одржали су радионицу за чланове парламента и ученике 7.разреда. Ову веома интересантну радионицу и упознавање са основама знаковног језика представили су и својим другарима, члановима парламента школе,, Нада Матић“, кроз сусрет организован у овој школи. Лепо и корисно дружење и размена искустава.

ТРАДИЦИОНАЛНА ОСМОМАРТОВСКА АКЦИЈА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА


Традиционална акција Ученичког парламента
,, Мењамо запослене“, која се већ 15 година успешно реализује у нашој школи и која је уврштена у Базу успешних ваннаставних активности ЗУОВ-а одржана је и ове године. Мењали смо улоге, радили озбиљне послове, успешно сарађивали…

ВАЖНОСТ ОКУПЉАЊА И ПАРТИЦИПАЦИЈЕ У ШКОЛСКИМ АКТИВНОСТИМА

Чланови Ученичког парламента још једном су показали и указали на праве вредности и важност окупљања и партиципације у школским активностима.

На предлог ученика нашег парламента, прикупљена средства од базара одржаног прошле године, распоређена су на ученике од најмлађег до најстаријег узраста. Од прикупљених 67.000,00 динара купљен је телевизор за кабинет географије, како би се лакше пратио материјал који се презентује.  Такође, купљене су и стручњаче за децу млађег школског узраста. Свака учионица добила је по две струњаче које деца могу користити на часовима физичког васпитања. Чланови Ученичког парламента, заједно са координатором Аном Дуковић и директорком Мирјаном Максимовић, поделили су струњаче ученицима и учитељима. Директорка је позвала све ученике да израђују предмете за наредни базар који ће бити одржан на пролеће. На тај начин, ученици развијају дух предузетништва, схватају важност покретања иницијативе и разноврсних могућности за унапређивање креативних потенцијала који увек донесу добит за све.

УЧЕНИЧКИ ПАРЛАМЕНТ У АКЦИЈИ ЗА НАЈМЛАЂЕ ДРУГАРЕ

Ученички парламент обрадовао је најмлађе другаре, предшколце и прваке из продуженог боравка, играчкама, друштвеним играма, књигама, сликовницама, прибором за цртање… Парламентарци су, у оквиру Дечје недеље, међу старијим ученицима покренули акцију прикупљања играчака и дидактичких материјала. Акција се завршила уручивањем поклона и широким осмесима малих и великих другара.

ТРГОВИНА ЉУДИМА

За чланове Ученичког парламента одржан је састанак, на коме је представник ПУ Ужице Марија Петровић упознала ученике са темом „Трговина људима“. Ученици су добили корисне информације и савете како да се заштите од потенцијалних „предатора“. Чланови Ученичког парламента ће у наредном периоду, путем вршњачке обуке, упознати ученике предметне наставе са наведеном темом. Састанку су присуствовали директорка, педагог и психолог школе.

„УМ НА ДРУМ“

Едукативној трибини „Ум на Друм“, одржаној 13.10.2022. године на Педагошком факултету,  присуствовало је неколико чланова Ученичког парламента. Кампања „Ум на друм„“ има за циљ промену ставова младих у односу на њихово понашање у саобраћају, кроз тежњу да им се створе позитивне навике када је у питању безбедно понашање у саобраћају. Разговарало се о значају употребе сигурносног појаса, штетности коришћења мобилног телефона, вожње под дејством алкохола, као и вожње брзином већом од ограничене.

Партиципација, учешће, сарадња

Чланови Ученичког парламента наше школе угостили су чланове парламента ОШ ,,Нада Матић“ Ужице. Ово је још један сусрет ученика ове две школе на коме су се размениле идеје, подстакла креативност и промовисало активно учешће ученика са конструктивним предлозима. У отвореном разговору дотакли су се свих оних битних тема које их интересују и обећали су да ће наставити успешну сарадњу. Још једном се заједнички указало на значај партиципације и заједничког унапређења развоја школског живота кроз рад ученичких парламената.