Arhive kategorija: Ученички парламент

ВАЖНОСТ ОКУПЉАЊА И ПАРТИЦИПАЦИЈЕ У ШКОЛСКИМ АКТИВНОСТИМА

Чланови Ученичког парламента још једном су показали и указали на праве вредности и важност окупљања и партиципације у школским активностима.

На предлог ученика нашег парламента, прикупљена средства од базара одржаног прошле године, распоређена су на ученике од најмлађег до најстаријег узраста. Од прикупљених 67.000,00 динара купљен је телевизор за кабинет географије, како би се лакше пратио материјал који се презентује.  Такође, купљене су и стручњаче за децу млађег школског узраста. Свака учионица добила је по две струњаче које деца могу користити на часовима физичког васпитања. Чланови Ученичког парламента, заједно са координатором Аном Дуковић и директорком Мирјаном Максимовић, поделили су струњаче ученицима и учитељима. Директорка је позвала све ученике да израђују предмете за наредни базар који ће бити одржан на пролеће. На тај начин, ученици развијају дух предузетништва, схватају важност покретања иницијативе и разноврсних могућности за унапређивање креативних потенцијала који увек донесу добит за све.

УЧЕНИЧКИ ПАРЛАМЕНТ У АКЦИЈИ ЗА НАЈМЛАЂЕ ДРУГАРЕ

Ученички парламент обрадовао је најмлађе другаре, предшколце и прваке из продуженог боравка, играчкама, друштвеним играма, књигама, сликовницама, прибором за цртање… Парламентарци су, у оквиру Дечје недеље, међу старијим ученицима покренули акцију прикупљања играчака и дидактичких материјала. Акција се завршила уручивањем поклона и широким осмесима малих и великих другара.

ТРГОВИНА ЉУДИМА

За чланове Ученичког парламента одржан је састанак, на коме је представник ПУ Ужице Марија Петровић упознала ученике са темом „Трговина људима“. Ученици су добили корисне информације и савете како да се заштите од потенцијалних „предатора“. Чланови Ученичког парламента ће у наредном периоду, путем вршњачке обуке, упознати ученике предметне наставе са наведеном темом. Састанку су присуствовали директорка, педагог и психолог школе.

„УМ НА ДРУМ“

Едукативној трибини „Ум на Друм“, одржаној 13.10.2022. године на Педагошком факултету,  присуствовало је неколико чланова Ученичког парламента. Кампања „Ум на друм„“ има за циљ промену ставова младих у односу на њихово понашање у саобраћају, кроз тежњу да им се створе позитивне навике када је у питању безбедно понашање у саобраћају. Разговарало се о значају употребе сигурносног појаса, штетности коришћења мобилног телефона, вожње под дејством алкохола, као и вожње брзином већом од ограничене.

Партиципација, учешће, сарадња

Чланови Ученичког парламента наше школе угостили су чланове парламента ОШ ,,Нада Матић“ Ужице. Ово је још један сусрет ученика ове две школе на коме су се размениле идеје, подстакла креативност и промовисало активно учешће ученика са конструктивним предлозима. У отвореном разговору дотакли су се свих оних битних тема које их интересују и обећали су да ће наставити успешну сарадњу. Још једном се заједнички указало на значај партиципације и заједничког унапређења развоја школског живота кроз рад ученичких парламената.

Активизам чланова Ученичког парламента

На почетку часа и овог Осмог марта наставници су заузели места у последњим клупама док су ученици преузели улогу наставника. Ученици су се одлично снашли, добро се припремили, часови су били свима изузетно занимљиви.

Ученички парламент успешно реализује сада већ традиционалну акцију „Мењамо запослене“. Пројекат је замишљен тако да се Осмог марта на један дан замене улоге ученика, професорки и осталих радница школе. Предност одабира кога професора ће мењати имају чланови Парламента, а увек се пријаве и многи други ученици. Запослене раднице школе имају одмену која им макар мало олакша радни дан, а ученици опробавају нове улоге.

„Ово је један од начина да ученици доживе школу као своју другу кућу, да заволе посао учитеља и наставника и да се ојача међусобно разумевање,“ напомиње координатор рада УП библиотекар- стручни сарадик Ана Дуковић.

Замена улога покренута је са сврхом јачања односа ученик – наставник, и циљ активости је да ученици разумеју своја права, али и обавезе, као и да се схвати и разуме углед, значај и сазнање о раду свих запослених у школи. Активност „Мењамо запослене“ налази се у Бази успешних примера ваннаставних активности ЗУОВ-а. (https://zuov.gov.rs/vannastavne-aktivnosti/   )

Мирјана Р. Пејовић

Јелка дечијих права и Музичко вече Ученичког парламента

Поред учешћа ученика у доношењу одлука које се њих непосредно тичу, чланови Ученичког парламента ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица годинама доприносе побољшању атмосфере и квалитета живота у школи.

            Протекле године обележено је 30 година од настанка Конвенције о дечјим правима, усвојене 1989. године. Тим поводом, чланови Ученичког парламента, у сарадњи са својим координатором, школским библиотекаром Аном Дуковић, предложили су да се у школи покрене читав низ активности: постављена је изложба ученичких радова о дечијим правима, одржане су радионице о дечијим правима са првацима током Дечије недеље у Народној библиотеци Ужице, ученици старијих разреда су израдили презентације које су приказали млађим другарима, постављени су панои о толеранцији, а покренута је и акција прављења новогодишњих украса са дечјим правима.

Новогодишњој акцији одазвао се велики број ученика свих разреда који су исписивали дечија права на прављеним папирним украсима . Необична новогодишња јелка постављена је у холу школе и привукла је велику пажњу ученика, наставника и родитеља.

          Последњег наставног дана у децембру 2019. године одржано је традиционално Музичко вече Ученичког парламента (које се налази у Бази  примера успешних ваннаставних активности на сајту ЗУОВ-а). Многобројни ученици, и понеки родитељ и наставник, уживали су у певању и свирању наших ученика.Улазнице су биле слаткиши који су се прикупљали у хуманитарне сврхе.  Још једном се потврдило да је Ученички парламент укључен у организацију и реализацију бројних пројеката који анимирају велики број ученика школе и оснажују их, па зато заслужено привлаче пажњу.

                                                          Мирјана Р. Пејовић, Марина Јевтић

ПАРЛАМЕНТАРЦИ  ЗАМЕНИЛИ НАСТАВНИЦЕ

Поводом 8. марта – Дана жена, чланови Ученичког парламента ОШ ,,Душан Јерковић“ традиционално се нађу у улози наставница и учитељица, библиотекара, педагога, психолога, логопеда, секретара, благајнице, као и помоћног особља и васпитачица у предшколским групама и одмене их на један дан у свакодневном послу. Обележимо овај празник у циљу боље комуникације, међусобног уважавања и поштовања.

 PARLAMENTARCI