Arhive kategorija: Секције

ПОНОВО РАДИ ШАХ СЕКЦИЈА

ПОНОВО РАДИ ШАХ СЕКЦИЈА
Kако у школи покрећемо шах секцију, коју ће водити колега Мирослав Минић, професор математике и шахиста, од Шаховског савеза Србије добили смо донацију, сетове фигура и табле за игру, а од госпође Катарине Петронијевић, мајке наша два бивша ученика, Вељка и Огњена, испред фирме ,,Металика“, демонстративну таблу за школу шаха, као и приручнике. Надамо се да ће нашим ученицима ово бити добра прилика за развијање нових вештина, а временом и такмичарског духа.
Хвала нашим донаторима и хвала колегиници Марини Јевтић, наставници енглеског језика, за контакте и труд.

БИБЛИОТЕКАРИ СПАЈАЈУ УЖИЦЕ И ХОНГКОНГ

„Осмеси на лицима ваших ученика говоре све о вашем раду, то је оно што сам прво приметио“, реченица је библиотекара из Хонгконга која би, можда, требало да буде идеја водиља рада сваког школског библиотекара.

Током Светског конгреса школских библиотекара „Процват школске библиотеке: истраживање, политика и пракса“, одржаном у Риму, Италија од 17. до 23. јула 2023, наше библиотекарке Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић упознале су актуелну праксу
и истраживања у школским библиотекама широм света, као и многобројне колеге, школске библиотекаре.


Школски библиотекар из библиотеке школе у Хонгконгу, Чинг Чи Сум заинтересовао се за рад школских библиотекара школе „Душан Јерковић“. Иако није знао ништа о нашој земљи, није чак ни чуо за Србију, повезао је наше спортисте са нама. Школски библиотекари дали су му туристички материјал из Србије и убрзо се хонгконшки
библиотекар јавио са жељом да дође у посету Србији. Пре тога, договорен је онлајн сусрет наших и њихових ученика, како би се упознали и једни другима представили свој рад.


Сусрет је почео представљањем и срдачним поздравом школских библиотекара, а ученици су међусобно упознавање почели презентацијама ова два потпуно различита и једно другом, непозната града. Упознали смо једни друге коз представљање државе, града,
заставе, химне, школе, библиотеке… Зближили су нас спортисти, научници, писмо, национална књижевност. Уживали смо у читању поезије на кинеском језику, ученици из Хонгконга уживали су слушајући песму Тамо далеко коју су певале наше ученице. Певали
смо другарима и на енглеском, показали им комплет лепињу, Златибор, Тару, Мокру Гору. Препознали смо се у начину живота, изласцима, друштвеним мрежама. Доказ да су деца истоветна где год да су, да су интересовања слична и да је љубав према књизи опет спојила далека места и светове.

KВИЗ „ДА ЛИ СИ ДЕТЕКТИВ ЗА ЈЕЗИКЕ?“

Стручно веће наставника страних језика и школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу на различите начине, већ више од деценије, подстичу своје ученике да пригрле учење језика у школи и изван ње, и заједнички славе културну и језичку разноликост. Чланови Библиотечке секције израдили су неколико паноа о језичким занимљивостима и написали поздраве добродошлице на званичним језицима Европске уније.

Традиционално су обележили Европски дан језика и ове године, организујући квиз „Да ли си детектив за језике?“, у коме су узели учешће ученици, али и запослени школе.

            Након упознавања такмичара и публике кроз низ кратких и интересантних занимљивости о језицима уопште, певања песама у извођењу ученика 3. и 4. разреда на енглеском језику и рецитовања песме на француском језику, Тара Сретковић, ученица осмог разреда, говорила је о језику глувих и наглувих лица, како га је научила и зашто је важан, а потом су учесници екипа имали за задатак да погоде шта је показала знаковним језиком.

               Следиле су припремљене игре за пет екипа које су чинили ученици и наставници, учитељи и педагог школе. Сви су се трудили да допринесу својој екипи. Такмичари су имали задатак да препознају заставе европских земаља, да слажу слагалице са ликовима познатих писаца, а осим имена писаца, записивали су и њихова најпознатија дела. У оквиру Музичког тобогана, ученице седмог разреда свирале су познате мелодије, чије су називе екипе имале за задатак да препознају. Било је смеха, тачних и понеки погрешан одговор. Кроз презентацију фотографија познатих личности из света спорта, музике, филма, науке и моде, за задатак су имали такође да погоде из којих земаља потичу популарне личности, а на крају су препознавали из којих европских језика потичу текстови које су видели путем пројекцијe.

            Један задатак је смењивао други, тишина при решавању и аплаузи – то су слике овог квиза. Учeсници су показали завидно знање, развили тимски и такмичарски дух и увидели важност опште културе. Сви учесници добили су на поклон књиге компаније The English Book и растали смо се са потврдом да учењем страног језика ширимо видике, упознајемо друге културе и откривамо нове територије…

Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић, Марина Јевтић

САЈАМ НАУКЕ

Чланови еколошке секције наше школе посетили су Сајам науке који је организован у ОШ „Слободан Секулић“. Ученицима и наставницима презентовани су пројекти ученика Техничке и Медицинске школе као и школе домаћина. Пројектима су обухваћене еколошке теме као што су загађење ваздуха у нашем граду, лишајеви као биоидикатори, анализа воде и рециклажа који  су им презентовани у виду резултата, практичног рада и уз помоћ дигиталних алата. Закључили смо да као појединци морамо развијати еколошку свест у свом окружењу.