Mesečne arhive: septembar 2014

Информацијом до знања

Школски библиотекари Основне школе ,,Душан Јерковић“ Ужице Мирјана Радовановић Пејовић и Мирјана Максимовић у сарадњи са својим колегиницама из Народне библиотеке Ужице организовале су  ученицима VIII разреда занимљива и корисна предавања током месеца октобра 2014. године.

Циљ ових предавања су нова сазнања ученика о поузданим изворима информација. Ученици су имали су прилику да се упознају и са појмовима медијске и  информационе писмености, које су им представили библиотекари Народне библиотеке Ужице Драгослава Родаљевић и Бојана Маринчић. Оне су реализатори свог пројекта ,,Пронађи и користи информацију“, одобреног и суфинансираног од Министарства културе РС у 2014.г.

Циљ је да се ученици завршних разреда упознају са потребним и доступним информацијама преко библиотечког система Србије или интернета. Након интересантних предавања, библиотекарке су, у разговору са својим ученицима, нагласиле да  данас под информационо писменим особама подразумевамо оне који поседују знања како да успешно користе информације.

Заједно су закључили да је потребно да знају када и коју информацију да траже, било у штампаном, било у електронском облику, затим како да је успешно пронађу и како да је критички процене, па искористе.IMG_0549

Дани франкофоније

Ученици и наставници ОШ ,,Душан Јерковић“ Ужице током месеца марта обележавали су Дане франкофоније, који се традиционално прослављају у целом свету. У циљу промовисања идеје франкофоне културе и традиције, Актив наставника француског језика, у сарадњи са учитељима и библиотекарима школе, организовао је више занимљивих активности.

У ходнику школе постављени су панои и изложба која промовише француски језик и културу народа познатог по уметности, посебном стилу живота и уживања у њему. Библиотекари и библиотечка секција поставили су изложбу књига, које су донација Фондације АDIFLOR и Француског института. Књиге су поклон нашој школи чији су  ученици имали прилику да, међу 40 школа у Србији, полажу испит за стицање DELF диплома у школским установама.

Круна активности била је приредба “La musique française“'( ,,Француска музика“), одржана 28. марта 2014. године,  на којој су ученици са много радости и ентузијазма извели програм на француском језику. Кроз популарне песме, незаборавне шансоне и хитове новог таласа француске музике присутни ученици, родитељи и наставници на тренутак су били део франкофоне културе.

IMG_0126

IMG_0149

                                                                                             Тим за маркетинг

М.Р.Пејовић, А. Дуковић

Сниматељ: С. Арсовић