Mesečne arhive: decembar 2015

POETRY COMPETITION

Ученици  IV-1, IV 3 и IV 6 били су мали песници и то на енглеском језику! На основу примера из уџбеника, уз малу помоћ наставнице енглеског језика Марине Јевтић и својих родитеља, схватили су да песму не чини само рима, већ то може бити и слободни стих.

Илустрације омиљених животиња, придев по придев, и ређали су се стихови пуни њихових импресија…

Чланови Библиотечке секције, инспирисани створеним животињским царством четвртака, поставили су ову изложбу у холу школе.

                                                                                      М.Р. Пејовић

IMG_3162 IMG_3150 IMG_3151 IMG_3152 IMG_3153 IMG_3154 IMG_3155 IMG_3156 IMG_3157 IMG_3158 IMG_3159 IMG_3160 IMG_3161

Припрема за DELF A1  одржаће се у четвртак претчас у 13 часова у учионици број 1

Припрема за DELF A2  одржаће се у петак. претчас у 13 часова у учионици број 1

Прво место „Зашто волим школску библиотеку“

Зашто волим школску библиотеку

Баш је гужва у овако малој библиотеци. Ту је Кина, Африка, далека Аустралија и све земље овог света.
Прочитала сам доста књига и сазнала за доста писаца, али тамо негде на полици крију се нове авантуре. Библиотека је пуна тајни, а ја једва чекам да их све откријем. У њој сам пронашла нове приче, нове песме и бајке. Прочитаћу их све до једне. И ту једну ћу прочитати. Нашла сам разне књиге: смешне, тајновите, поучне… Кад их читам, оне ме просто проведу кроз разне светове. Обишла сам египатске пирамиде, хладан Антартик, упознала Кинезе и причала са Енглезима. Ронила сам кроз океане, пловила морима и пливала језерима. Видела сам виле и чаробњаке и скоро да сам попричала са њима. Биле су сјајне звезде и сазвежђа, Стрелац, Мали Медвед… Библиотека је украшена сликама малих уметника.
Ту је и слика Вука Стефановића Караџића који нам је у наследство оставио азбуку. Све је у том храму слова пуно боја. Библиотекарка је вредна и радна и баш увек зна шта нам треба.
Хеј друштво, пожурите и ви у ваше библиотеке. Читајте све више јер је у свету књижевности све лепше, а узгред и ви ћете бити одлични ђаци.

Љубица Грујичић III5
ОШ „Душан Јерковић“, Ужице

Ликовни радови

Прву награду деле:

 1. Филип Илић IV3 ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица
 2. Ана Николић IV6 ОШ „Душан Јерковић“, Ужице

IMG_2901

Другу награду деле:

 1. Александар Руњајић III5 ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица
 2. Огњен Петровић II ОШ „Миодраг Миловановић Луне“, Каран
 3. Софија Рошуљ II1 ОШ „Бранко Радичевић“, Чента

Трећу награду деле:

 1. Бобан Крстић I1 ОШ „Васа Пелагић“, Лесковац
 2. Ана Гудурић IV3 ОШ „Душан Јерковић“, Ужице

IMG_2878

 1. Лена Чалија I2 ОШ „Коста Ђукић“, Младеновац
 2. Марко Илић III5 ОШ „Алекса Шантић“, Калуђерица

Лутке говоре

ЛУТКЕ НАМ ГОВОРЕ

Учитељица Славица Калаба имала је необичан план за своје одељење: ученици су имали задатак да се играју луткама! Једни су помоћу дрвених штапића покретали своје лутке, други су помоћу конца покретали марионете, а трећи су своје покретали помоћу рукавице.

Зато су ученици III 3, раздрагани, расположени и опуштени, на часу Ликовне културе показали своју креативност. На првом часу скицирали су маштовите лутке и осмишљавали детаље својих творевина. На другом и трећем часу су их израђивали од различитих материјала и на различите начине. Подељени у три групе сецкали су, лепили, ушивали, преправљали.

И то није било све. Свака група је осмислила и текст за своју луткарску представу. У једној су јунаци били дечак и девојчица, који страшно желе да постану познати јунаци, у другој главни ликови су били принцезе, принчеви и зле вештице. Трећа представа је приказивала сирене и лопове који краду њихове бисере, детективе и полицајце који истражују тајанствени случај. Све представе су, наравно, добиле велике аплаузе.

Да би сви у школи могли да виде ове интересантне и лепе рукотворине, чланови Библиотечке секције и школски библиотекари припремили су и поставили изложбу „Лутке говоре“ у ходнику школе. На тај начин су уредили и украсили школски простор и показали да негују и промовишу стваралаштво деце.

Мирјана Радовановић Пејовић

IMG_2817 IMG_2818 IMG_2819 IMG_3049 IMG_3050 IMG_3051

 

Прослава јубилеја

Основна школа „Душан Јерковић“ , данас, 28. новембра 2015. године прославила је јубилеј, 60 година постојања, пригодном приредбом у амфитеатру на Учитељском факултету. Директор школе Ратко Трмчић подсетио је на историјат школе.
– Зграда у којој се данас налази школа довршана је 1920. године, убрзо пошто су утихнули сукоби Великог рата. На почетку је коришћена за наставу Друге основне школе под именом „Школа на Липи“. Пет година касније један спрат се користио за потребе Учитељске школе. Као датум оснивања Основне школе „Душан Јерковић“ води се 25. јул 1955. године. Њен први директор је био Ђорђе Керковић, а заменик Витомир Ћурчић. У првој години школовања школа је имала 690 ученика, распоређених у 19 одељења, а предавало им је 12 учитеља и 8 наставника. У међувремену, зграда је дограђивана. У школској години 1964/65 је радило 55 одељења са 1.971 учеником у три смене. Крајем осамдесетих година значајан број ученика прешао је у новоосновану школу у Крчагову. У последњој деценији обновљена је школска зграда – рекао је директор Трмчић и додао да је много постигнуто, а да је школи неопходна фискултурна сала и одређен број учионица са савременим училима.

60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE7

Директор Трмчић је подсетио да школа носи име по Душану Јерковићу, који је рођен 1914. године у селу Огар код Сремске Митровице, који је завршио Учитељску школу и који је био комадант Ужичког одреда, који је 1941. године ослободио Ужице. Погинуо је 29. новембра 1941. године у судару са моћним непријатељем на Кадињачи. Народним херојима проглашен је 25. септембра 1944. године.

Директор Ратко Трмчић рекао је да ученици и наставници ове школе сваке школске године освајају многобројне награде на разним такмичењима.
– И у овој јубиларној години остварили смо значајне резулате. На свим такмичењима учествовало је преко 300 ђака који су освојило преко 150 диплома. За понос су нам многи ђаци, а међу најуспешнијим је наш ђак генерације у прошлој школској години Игор Топаловић, који је био првак Србије из хемије и освојио прво место на хемијској олимпијади, као и Анастасија Бојовић, која је освојила треће место на републичком такмичењу из српског језика. За то су заслужне наставница хемија Брана Арсовић и наставница српског језика Милкица Николић Илић – похвалио се Трмчић.
Данас школа има 1.171 у 47 одељења.

60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE34 (1) 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE2 (1) 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE8 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE10 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE11 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE16 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE18 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE20 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE21 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE22 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE23 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE24 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE25 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE27 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE29 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE30 60-GODINA-DUŠAN-JERKOVIĆ-UŽICE31

ПОВОДОМ  ДАНА ШКОЛЕ,  ОДЛУКАМА  КОМИСИЈА,  НАГРАЂЕНИ  СУ  СЛЕДЕЋИ  УЧЕНИЦИ :

  Ликовни конкурс

 *Предшколски ураст

 1. Нина Николић
 2. Никола Млађеновић
 3. Михаило Радојевић

 *Млађи узраст

 1. Ана Гудурић – 43
 2. Андреа Миловановић- 11
 3. Ђорђе Шундерић– 43

   *Старији узраст

 1. Ања Росић – 73
 2. Кристина Обреновић – 86
 3. Мина Стокић- 75

Литерарни конкурс – српски језик       

*Млађи узраст

 1. Ана Николић – 46
 2. Анастасија Чоловић – 41
 3. Невена Анђић – 41

*Старији узраст

 1. Милица Јовичић – 66
 2. 2. Ана Матијевић – 51
 3. 3. Теодора Марковић – 83

Литерарни конкурс – енглески језик

 1. Петар Гавовић – 86
 2. Магдалена Максимовић – 83
 3.  Анастасија Нешовић – 83

3.  Дуња Игњатовић –  74

 *Специјална награда за посебан приступ теми: Ања Росић   73

ДЕЦА УЧЕ ОНО ШТО ЖИВЕ

Ако дете учи уз критику – научиће да осућује

Ако дете живи уз непријатељство – научиће да напада

Ако дете живи уз подсмех – научиће да буде стидљиво

Ако дете живи уз стид – научиће да се осећа кривим

Ако дете живи уз толеранцију – научиће да стрпљиво

Ако дете живи уз подршку – научиће да буде самопоуздано

Ако дете живи уз признање – научиће да цени

Ако дете живи уз поштење – научиће да буде праведно

Ако дете живи уз сигурност – научиће да имаповерења

Ако дете живи уз одобравање – научиће да воли себе

Ако дете живи уз прихватање и пријатељство – научиће да пронађе љубав у свету