Mesečne arhive: mart 2019

Браво за Јоване!!!

Наше ученице Јована Станисављевић 8/2 и Јована Демировић 8/5 су се пласирале на Републичко такмичење из страних језика. Јована Станисављевић освојила је друго место на Регионалном такмичењу из француског језика, а Јована Демировић освојила је друго место на Регионалном такмичењу из енглеског језика. Браво за њих и наставнице Невену Жеравчић Марковић и Ксенију Костић које су припремале наше сјајне ученице.

Мама – именица која нема заменицу

Ученици III 3 одељења су 15.3.2019. године са својом учитељицом Бранком Љубичић у присуству свих родитеља и стручних сарадника школе, Мирјане Радовановић Пејовић и Јасмине Жеравчић, одржали креативну радионицу на тему „МАМА – ИМЕНИЦА КОЈА НЕМА ЗАМЕНИЦУ“.

Песмом и топлим речима послата је порука најдражим особама, које су свима нама утеха у тузи, нада у очају, извор снаге у слабости; извор нежности, саосећања, разумевања, праштања… Ученици и родитељи су израдом честитки, цветних аранжмана, израдом накита, користећи декупаж технику,  сликањем на стаклу, својом креативношћу и вештим рукама, дотакли срца свих нас.

Више фотографија можете видети на Фејсбук страници школске библиотеке на следећим линковима:

https://www.facebook.com/Biblioteka-O%C5%A0-Du%C5%A1an-Jerkovi%C4%87-1707200572895532/

https://www.facebook.com/pg/Biblioteka-O%C5%A0-Du%C5%A1an-Jerkovi%C4%87-1707200572895532/photos/?tab=album&album_id=1727560804192842&__tn__=-UC-R

Браво за наше кошаркашице!

Наша женска кошаркашка екипа је освојила прво место на Општинском такмичењу и пласирала се на Окружно такмичење. Ученице спремала наставница Наталија Сретеновић.

Екипу чине:

Теодора Арсић

Јована Арсић

Вања Димитријевић

Кристина Марјановић

Милица Лијескић

Бојана Караичић

Теодора Чабаркапа

IMG-28fcb8fa463b651205ddc6c80a539952-V

Наши историчари показали изванредан успех!

Општинско такмичење из историје одржано је 9.3.2019. године у Првој основној школи краља Петра II, нашу школу престављало је 22 ученика,  а на Окружно такмичење пласирало се 15. ученика.

Vразред

1.место- Сара Марковић

  1. место- Марко Ћоровић, Виктор Новаковић и Димитрије Златић

VI разред

  1. место- Ленка Вучићевић
  2. место- Ива Синђелић и Кристина Поњавић

VII разред

  1. место- Андреа Јездић
  2. место- Ана Николић

VIII разред

1.место- Игор Јовановић

2.место-Јана Ђурић, Тамара Јанковић и Лука Младеновић

  1. место- Филип Јевтовић и Милица Бранковић

Честитамо свим ученицима и њиховим наставницама. БРАВО!

Клуб љубитеља поезије – Ђура Јакшић, писац, сликар, патриота

Састанак нашег Клуба љубитеља поезије, посвећен Ђури Јакшићу, под називом „Писац, сликар, патриота“ одржан је 21. марта, поводом Међународног дана поезије ове 2019. године. Ова активност школске библиотеке увршћена је у Базу примера успешних ваннаставних активности ЗУОВ-а. Поред многобројних ученика, наставника, родитеља, гости су нам били и ученици ОШ „Стари град“ и библиотекарка Мима Јовановић.

„Бизика људског ока“

Наши ученици присуствовали су 07. марта у РЦУ пројекту „Бизика људског ока“, одобрен на конкурсу Центра за промоцију науке из Београда.

Пројекат ,,Бизика људског ока“ намењен је ученицима основних школа који су имали прилику да се упознају са грађом и функцијом људског окааномалијама као и начином на који се зраци преламају у оку. Након едукативног дела, уследила је креативна радионица, где су ученици, подељени у две групе имали прилику да учествују у извођењу занимљивих експеримената, за чију реализацију се користио оптички сет. Последња активност била је склапање слагалице која се показала врло корисна у процесу учења кроз забаву.

Радионице су водили Далибор Рајковић, професор физике и информатике, Саша Алемпијевић, дипломирани биолог и еколог, Милена Живковићдипломирани физичар – физичар за општу физику и Бојана Миленковић,студент екологије.

 

Наташа Аћимовић

Обележавање 150 година Мендељејевог Периодног система  елемента

 Уједињене Нације прогласиле су 2019. Међународном годином Периодног система хемијских елемената јер се ове године обележава 150 година од како је руски научник Дмитриј Иванович Мендељејев представио Руском хемијском друштву свој пројекат „Зависност између релативне атомске масе и својстава елемената“ 6.марта 1869. године. Његова структура била је базирана на сличностима елемената у хемијском понашању. Овиме је предвиђао својства дотад непознатих елемената, а ову традицију наставили су каснији хемичари, те се за 150 година, убацивањем нових елемената дошло до периодног система у облику у коме га ми данас познајемо.

            Овом обележавању придружили су се са ученицима седмог и осмог разреда наставници хемије Брана Арсовић и Слободан Перовић и школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић са циљем да што више приближе Мендељејев систем, како се користи и његов значај у науци јер до данас ниједан хемичар није оповргнуо ову таблицу.

         Наставници хемије и библиотекари, у циљу популаризације науке, поделили су ученицима задужења и ученици су по групама најпре проналазили податке, а затим их представили свима осталима баш 6. марта 2019. Једни су проучавали биографију Мендељејева, други прикупљали претходне периодне системе, поједини откривали чињенице о Сими Лозанићу, најзначајнијем српском  хемичару, који је међу првима у свету прихватио Мендељејевљев систем.  Део ученика је израђивао паное и поставили су изложбу у холу школе, испред библиотеке. А остали ученици су под будним оком предметних наставника спретно изводили 5 занимљивих огледа: доказивање база и киселина природним индикаторима, „вулкан“, добијање етанола, добијање „слонове пасте“ и „фонтана“.

Ученици су упознали различите садржаје, повезали библиотеку и хемију, обогатили своја знања и искуства, применили стечено  знање и при томе се одлично забавили. Библиотекари и наставници хемије били су задовољни јер су још једном подстакли креативност и радозналост код ученика.

Б. Арсовић, М. Р. Пејовић