Mesečne arhive: februar 2021

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Данас се обележава Међународни дан борбе против вршњачког насиља, у свету познат као Дан ружичастих мајица. Односи се на превенцију вршњачког насиља и обележава се  сваке године, последње среде у фебруару, у многим земљама широм света.

Идеја за обележавање овог дана настала је у знак протеста због инцидента који се догодио у Канади 2007. године. Канадски ученик Чарлс МекНил у школу је  дошао обучен у  розе мајицу, у знак подршке својој мајци која је оболела од карцинома дојке. Вршњаци су га због тога исмејали и психички и физички злостављали.

Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршку дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу обучени у розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.

Такмичење из енглеског језика

На општинском такмичењу из енглеског језика, одржаном 21.02. у ОШ“Алекса Дејовић“ у Севојну,учествовале су ученице наше школе : Јана Милановић,Кристина Поњавић и Ана Новаковић. На следећи ниво такмичења-окружно такмичење, које ће бити одржано крајем марта у ОШ „Нада Матић“, пласирале су се две ученице из наше школе- Јана Милановић и Кристина Поњавић, обе из 8-3. Освојиле су треће место(по 33 поена свака од могућих 40), што представља велики успех обзиром на то да није било другог а ни првог места! Похвала за наше ученице и наставника Николу Спасојевића који су током пандемије,у отежаним условима и за њих и за наставника, успеле да постигну успех и да наставе даље такмичење, промовишући знање и своју школу на најлепши могући начин!

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се 24. фебруара 2021. године као и сваке године последње среде у фебруару  под називом „Дан розих мајицаˮ. 

Поводом тога, ову недељу посветићемо  превентивним активностима  заштите од насиља и дискриминације. Позивамо вас да узмете учешће у овим активностима у вашим одељењским заједницама, као и да самостално указујете на значај толеранције, емпатије, поштовање права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.