Mesečne arhive: april 2021

ОБАВЕШТЕЊЕ – ПРОЛЕЋНИ РАСПУСТ

Према Годишњем плану рада школе за школску 2020/2021. годину, и по календару Министарства просвете пролећни распуст за ученике почиње 30. априла.

Настава почиње у понедељак, 10. маја 2021. године према устаљеном распореду:

Млађи разреди (од 1. до 4. разреда):

У први термин долази група Б од 7:30h до 9:55h

У други термин долази група А од 10:30h до 12:20h

Старији разреди (од 5. до 8. разреда) – смењивање по данима

Група А – понедељак, среда, петак

Група Б – уторак, четвртак

 Свим ученицима и наставницима честитамо предстојеће празнике.

Како да паметно „баратамо“ новцем!?

Подстакнуте учешћем у радионици „Предлог мера за укључивање финансијске писмености у наставу математике првог и другог циклуса основног образовања и васпитања“ у просторијама Школске управе у Ужицу, учитељице Бранка Љубичић и Данка Јовановић, одржале су огледни час у одељењу IV4.

Након што су упознати са значењем појмова финансије, приходи, расходи и кућни буџет, ученици су самостално и у пару решавали проблемске задатке из области финансијске писмености. Решавање проблема из свакодневног живота као што је одабир најповољнијег пакета из понуде мобилног оператера, развијање такмичарског духа кроз решавање задатака у квизу за освајање новчане награде, изазов да се доносе ефикасне одлуке у различитим финансијским контекстима, мотивисали су ученике за рад. Посебну заинтересованост ученици су показали за активност која је пропраћена визуелним ефектима у којој су процењивали тачност тврдњи о животу и раду милионера.

Финансијска писменост као компетенција није до сада била препозната у нашем образовном систему. Ако се узме у обзир да је, према истраживању, само 38% грађана Србије финансијски писмено, нема сумње да је потребно, још од раног детиљства, почети са учењем како се новац троши и штеди,  као и са упознавањем са  основама финансијских услуга и производа. Имплементација финансијског образовања у школама има за циљ подизање свести о значају и важности финансијске писмености која представља кључ за доношење рационалних одлука.

Међународни дан књиге и ауторских права

Поводом Међународног дана књиге и ауторских права, који се обележава 23. априла,  још од 1995. године, када је овај празник писане речи установљен на Генералној конференцији Унеска у Паризу, ученици су са школским библиотекарима приредили две традиционалне изложбе – „Школска библиотека очима првака“ и „Четвртаци препоручују – омиљени књижевни лик“. Многобројни ученици израдили су интересантне цртеже, одговарајући на ове теме, како виде своју школску библиотеку и шта препоручују вршњацима за читање.

Чланови библиотечке секције сазнали су нешто ново о историји књиге, о ауторству, о стваралаштву у уметности и науци, као и да сви ми треба да поштујемо интелектуалну својину аутора и увек цитирамо наводе из коришћеног текста.

Вредност књиге, важност читања и учења, значај образовања, неопходни су и у 21. веку. Млади данас одрастају уз нове медије који подразумевају динамику, визуелност, аудитивност, и треба да се искористе у циљу осавремењавања наставе и јачања мотивације за даље учење, али знамо да је читање најбоља основа за свако знање.

„Да природа цвета и пева“

Да природа цвета и пева, да нам доноси радост и покреће нас на стварање показали су ученици 1. разреда израдом паноа на наведену тему.

Своју радост, креативност и маштовитост дочарали су израдом весника пролећа и упутили поруку свима “ Кад пролеће дође, све набоље пође „!

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ТЕХНИКЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ – 8.РАЗРЕД

На окружном такмичењу из технике и технологије, ученица наше школе, Лара Илић, била је 2. на ранг листи и пласирала се на републичко такмичење.

Честитамо ученици и наставници Ивани Тодоровић.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ КЊИЖЕВНЕ ОЛИМПИЈАДЕ

У недељу, 25.4.2021.године, у ОШ“Стари град“, одржано је окружно такмичење из књижевне олимпијаде.

 Ученици наше школе остварили су следећи успех:

Анка Танасковић – 2.место

Неда Гузијан – 3.место

Честитамо ученицама и наставницама Биљани Аксентијевић и Миланки Николић Ивић.

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА ОСМОГ РАЗРЕДА ОСНОВНИХ ШКОЛА ИЗ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

На окружном такмичењу из енглеског језика, ученици наше школе остварили су следећи успех:

Јана Миланивић – 1.место

Кристина Поњавић – 2.место

Обе ученице су се пласирале на републичко такмичење.

Честитамо ученицама и наставнику Николи Спасојевићу.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА – 8. РАЗРЕД

На општинском такмичењу из српског језика, ученици наше школе остварили су следећи успех:

Филип Павловић – 3.место

Неда Гузијан – 3.место

Ива Синђелић – 3.место

Честитамо ученицима и наставницама Биљани Аксентијевић , Миланки Николић Ивић и Виолети Бурлић.