Mesečne arhive: oktobar 2021

Спортска недеља

Протекле недеље у нашој школи је одржана Спортска недеља за ученике од 5. до 8. разреда. Одржан је турнир у стоном тенису за девојчице и дечаке. Такмичили су се 7. и 8. разреди једни против других и 5. и 6. разреди. Било је много занимљивих и узбудљивих мечева где се победник одлучивао у тајм- брејку. Велику подршку су пружали навијачи који су навијали са своје другаре из одељења. Сви мечеви су одиграни фер- плеј и спортски. Ученици су сами судили мечеве уз подршку својих наставница које су ускакале у помоћ код неких недоумица. 

Победили су: 

Ученице 5-6. разред:1. Лена Цвијовић 6³2. Бојана Ђокић 6³3. Милица Пенезић 6³Ученици 5-6. разред:1. Страхиња Арсић 5⁵2. Вук Комленовић 6¹3. Страхиња Стојић 6⁵Ученице 7-8. разред:1. Теодора Арсић 8³2. Бојана Караичић 8³3. Катарина Марић 7³Ученици 7-8. разред:1. Данило Јовичић 8¹2. Растко Грујичић 8⁵3. Данило Петровић 8².

Победници 7. и 8. разреда ће представљати школу на предстојећем Општинском такмичењу.Честитамо свим победницима и учесницима турнира.

Радионица „Предвиди-покрени-прикажи“

У организацији Научног клуба РЦУ,  20. октобра 2021. у ОШ „ Душан Јерковић“ реализована је математичка радионица у оквиру пројекта „Предвиди – покрени – прикази“. Радионицу је реализовала  Александра Весовић, наставник математике, у једној групи одељења  5-5, на часу информатике и рачунарства.

Пројекат „Предвиди – покрени – прикази“ је подржан од стране Центра за промоцију науке, а реализује га Научни клуб РЦУ. Намењен је промоцији и популаризацији науке, подизању научне писмености ученика. Основна идеја пројекта односи се на обучавање ученика за решавање атрактивних математичких задатака и извођење физичких експеримента уз јавни наступ пред вршњацима. Аутори пројекта су Јелена Радовановић, наставник физике, Александра Весовић, наставник математике и Владан Младеновић, наставник физике.

На овој радионици приказани су математички трикови и откривене математичке тајне које стоје иза њих. Радионице обухватају и атрактивне огледе из физике, драмске активности, односно специфичне вежбе презентације наученог којима се подстиче квалитет учења, креативно и критичко промишљање, јача самопоуздање и повећава концентрација. Радионице из физике  ће бити реализоване у наредном периоду.

Ученици су показали велико интересовање да решавају занимљиве математичке задатке, који нису уобичајени у свакодневној настави и одушевљење када успешно открију решења задатака или разумеју тајну коју крију бројеви.

Часу су присуствовале Ивана Тодоровић, професор информатике и рачунарства,  која је остварила овај вид сарадње са Научним клубом и Александра Савић, психолог школе.

Крос „За срећније детињство“

У организацији Црвеног крста Ужице данас је одржан крос „За срећније детињство“ 29. по реду. Наши ученици су се такмичили у великом броју и остварили запажене резултате. Медаље су освојили: 1. разред: Вања Јовићевић 3. место; Саво Цицварић 1. место 3.разред: Софија Антић 3. место 4. разред: Теодора Кулашевић 2. место; Петар Стојановић 3. место; 5. разред: Страхиња Арсић 2. место; Вук Марјановић 3. место; 8. разред: Јана Пенезић 2. место; Бојана Караичић 3. место.

Укупно је освојено 9 медаља. Честитамо свим освајачима медаља и свим учесницима на кросу.

НЕДЕЉА ШКОЛСКОГ СПОРТА !

У циљу промовисања здравог начина живота и рекреације, развоја свести о важности сопственог здравља и безбедности, потребе неговања и развоја физичких способности, реализована је Недеља школског спорта од 18. 10. 2021. до 22. 10. 2021. године за ученике првог разреда. Ученици су током целе недеље уживали у активностима које су организоване тим поводом.

ПОНЕДЕЉАК – одржана је трка на 20 м, као рекреативна активност која доприноси здрављу пре свега, а потом и дружењу и развоју пријатељства међу ученицима.

УТОРАК – ученици су одмеравали снагу спортским обарањем руку, након чега су схватили да је поред мишића, важна и техника.

СРЕДА – организовано је међуодељењско такмичење у савладавању полигона са препрекама. Проглашена је најбржа и најспретнија екипа.

ЧЕТВРТАК – ученици су се такмичили у поскоцима на једној нози и елементарној игри „Борба петлића“ у циљу развоја снаге, прецизности и равнотеже.

ПЕТАК – последњег дана у Недељи школског спорта ученици су радили креативне и забавне моделе вежби из програма „Покренимо нашу децу“ које позитивно делују на моторички развој деце и на њихов целокупни психофизички развој.

Сви учесници су уживали у фер игри, навијању и дружењу, а најуспешнији су били пресрећни када су симболично награђени дипломама.

Недеља школског спорта реализована је у организацији наставника првог разреда.

Наставник

Данка Јовановић

„Засади живот, буди херој!“

Ученици и наставници  Основне школе „Душан Јерковић“ прикључили су се акцији „Засади живот, буди херој!“ у организацији НУРДОР-а (Националног удружења родитеља деце оболеле од рака) и на тај начин подржали су вршњаке широм Србије који се боре против тешког и опасног непријатеља-малигне болести. Акцију Засади живот буди херој представила је волонтерка НУРДОР-а Милица Златић.

Ученици су наручили укупно 1060 оловака са семенкама (нана, босиљак, лаванда) по симболичној цени од 100 динара, а на рачун НУРДОР-а је уплаћена донација од 106.010 динара.

Ученици наше школе успели су да, и у овим тешким временима, покажу своју хуманост, солидарност и емпатију. У великом броју, одазвали су се позиву Националног удружења родитеља деце оболеле од рака- НУРДОР

Куповином оловке са букмаркером, у вредности од 100,00 динара, ученици су послали четири поруке: пиши што више, читај што више, кад год можеш посади биљку и увек помози другоме.

Оловка са букмаркером у себи садржи семе нане, босиљка или лаванде које се, након коришћена оловке, може засадити и тиме се може допринети очувању природе.

Најчитаније књиге у школској библиотеци некада

Поводом Дана европске баштине 2021, који су имали тему „Културно наслеђе за све“ школски библиотекари поставили су изложбу публикација „Најчитаније књиге у школској библиотеци некада.“ Представили смо ученицима књиге које су биле радо тражене и читане, а старије смо подсетили на нека популарна издања.

Библиотеке су чувари сећања, а некада се, чини нам се, много више читало из задовољства. Позивамо ученике да се упусте у авантуре откривања нових – старих наслова.

Европски дан језика 2021 – Пословице, брзалице, загонетке

Школски библиотекари и наставници страних језика у нашој школи на разне начине, деценију уназад, кроз договор и сарадњу, подстичу ученике да прихвате учење језика у школи и изван ње, славе културну и језичку разноликост, као и толеранцију, отвореност, радозналост и целоживотно учење.

Традиционално ученици ОШ „Душан Јерковић“ са својим наставницима енглеског и француског језика и школским библиотекарима на различите начине обележавају Европски дан језика, 26 септембар.

Ове године заједно смо поставили изложбу ученичких радова „Европски дан језика 2021 – Пословице, брзалице, загонетке“, а затим смо, кроз угледну активност, вежбали њихов изговор на српском, енглеском и француском језику.

Више фотографија на Фејсбук страници наше школске библиотеке: 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=1707200572895532&set=a.3112339055715003

У циљу промовисања догађаја, сви заинтересовани могу унети своје активности која спроводе у календар догађаја на сајту Европског дана језика,  и сазнају како се овај дан прославља широм Европе.

Наше активности сваке године постављамо у Календар догађаја на сајту Европског дана језика. Гласајте и ове године баш за наше обележавање. За победу је потребно преко 1000 гласова. Кликните на линк и гласајте за нас.„Дете је дете, да га волите и разумете“

Често заборављамо да је деци најпотребнија љубав како би се јачало њихово самопоуздање и самопоштовање. Стабилни односи, пуни љубави  и подршке, неопходни су за дечији развој. Кроз све те односе, дете учи како да размишља, комуницира, изражава и спознаје своје емоције и развија социјалне вештине.

Поводом Дечије недеље, ученици II3 одељења, заједно са својом учитељицом Бранком Љубичић, показали су своју креативност и применили научено о дечијим правима. На часу Ликовне културе и Одељењског старешине направили су ове сјајне књиге о дечијим правима.

Дигитална експедиција

Ученици VI-3 одељења наше школе у пратњи наставнице информатике и рачунарства Иване Тодоровић, посетили су Караван дигиталних вештина, писмености и безбедности под називом „Дигитална експедиција“. Едукатори Националног контакт центра за безбедност деце на интернету одржали су им предавање на тему „Како да безбедно користим Интернет?“ и представили им добре и лоше стране интернета, а пре свега научили их како да безбедно користе интернет и како да при томе заштите себе.