Mesečne arhive: septembar 2022

„ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАЊЕ: ИЗРАДА ПЕДАГОШКЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ- КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЗИ И ОДГОВОРИ НА НЕДОУМИЦЕ“

Тим за инклузивно образовање је у четвртак, 22. септембра организовао стручно усавршавање у установи на тему „Инклузивно образовање: Израда педагошке документације – конкретни предлози и одговори на недоумице“ коме је присуствовало 28 запослених, а у реализацији  Драгице Ђуровић, саветника – спољњег сарадника за област Инклузивно образовање и Александре Савић, координатора Тима за инклузивно образовање.

ПРЕДУЗЕТНИШТВО

На часовима слободне наставне активности Предузетништво ученици  одељења 8-3 упознали су се са појмом декларација робе и остваривањем права потрошача, а потом су осмислили и креирали Kahoot квиз. Имате могућност да погледате и решите њихов квиз до 5.10.2022. године на линку испод. Приликом приступа квизу, унесите своје име и презиме, јер ћемо 6.10.2022. на Instagram страници објавити најуспешније учеснике.

ОВДЕ МОЖЕТЕ ВИДЕТИ KAHOOT КВИЗ

Обележавању два значајна јубилеја, 81-годишњици стварања Ужичке републике и 81-годишњици Устанка народа Србије, присуствовали су ученици наше школе са наставницом историје Весном Лијескић.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

Трансформисање простора за учење писмености

Међународни дан писмености прилика је да се упозори на неписменост као глобални проблем јер писана реч одувек је повезивала људе из прошлог, садашњег и будућег времена у јединствено човечанство.

Широм света 8. септембра обележава се Међународни дан писмености.  Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) прогласила је 8. септембар за Међународни дан писмености 1967. године, да би се сваке године, бар на тај дан, истакла важност читања и писмености, како у животу појединца, тако и друштва у целини. Општом декларацијом о људским правима из 1948. године признато је право на образовање, а тиме и право на писменост.

Године 1979, само 68% светске популације знало је да чита и пише. У 2020. овај број је порастао на 86,7%. Упркос овом напретку, 771 милион младих и одраслих широм света још увек не поседује основне вештине писмености – од којих су 60% девојчице и жене. Ковид-19 погоршао је овај проблем.

Међународни дан писмености 2022. године обележава се се под слоганом „Трансформисање простора за учење писмености“. Потребно је трансформисати просторе за учење који многима нису на располагању и тако обезбедити квалитетно, правично и инклузивно образовање за све. Затварање школа и прекиди узроковани пандемијом вируса корона вероватно су довели до губитка учења и напуштања школовања. Сведоци смо да се последњих година учење писмености дешава изван традиционалних простора као што су школа и учионица. Трансформисање простора за учење писмености: Искористите, прилагодите и трансформишите – мото и порука за 2022. годину – што је постављање терена за доживотно учење.

Библиотекари наше школе труде се да кроз своје активности и пројекте раде на побољшању свих врста писмености, да подстакну размишљање на ову тему и да укажу ученицима колико треба да се образују. Писменост је право, а не привилегија. Као и претходних година библиотекарке су припремиле изложбу и одржале низ предавања на овогодишњу тему.

УНЕСКО у свом документу посвећеном писменостима 21. века, још 2007. године, наглашава њихову нужност за појединца и друштво у дигиталном окружењу и назива их писменостима опстанка. Професор Ф. В. Хортон , аутор текста, разликује следеће неопходне писмености: 

– Основна, читалачка писменост, 

– Математичка писменост, 

– Медијска писменост 

– Образовање на даљину и е-учење 

– Културална писменост 

– Информациона писменост.

Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић