Писменост за опоравак

Широм света 8. септембра се обележава Међународни дан писмености. Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО), прогласила је 8. септембар за Међународни дан писмености 1967. године, да би се сваке године, бар на тај дан, истакла важност читања и писмености, како у животу појединца, тако и друштва у целини. Општом декларацијом о људским правима из 1948. године признато је право на образовање, а тиме и право на писменост. Писменост оснажује појединце и побољшава њихове животе проширујући њихове могућности, саставни је део образовања и целоживотног учења.

Међународни дан писмености ове 2021. године обележава се под мотом  „Писменост за опоравак усмерен на човека: смањење дигиталне неједнакости“ јер је пандемија вируса корона пореметила учење деце, младих и одраслих као никад досад. Тиме се повећала већ постојећа неједнакост у приступу учењу и писмености, додатно погађајући 773 милиона неписмених у свету јер су бројни програми описмењавања били обустављени.

Школски библиотекари су са учениима школе поставили изложбу, о којој су направили филм, а с обзиром на то да  избором културних садржаја који се реализују у школској библиотеци, имају  могућност да образују ученике као одговорне личности, у више одељења старијих разреда библиотекарке су одржале предавања о значају писмености за активно обављање различитих улога у каснијем животу.

                      школски библиотекари Ана Дуковић и Мирјана Р. Пејовић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *