Делови дана када се треба „раскачити“ од технологије

tv

1. Јутра су непроцењива

Ово је један од прелазних тренутака када деца треба да осећају да сте смирени и потпуно присутни за њих. Ви сте ти који су одговорни за јутарњи угођај, радно назван “доме, слатки доме.” Направите им доручак, пожелите им срећу, похвалите одевну комбинацију, све што пуни батерије и што поправља расположење – се рачуна. Замислите како би сте волели да вас неко испрати у школу, грлећи вас или грлећи телефон?

2. Вожња није време за телефоне или екране

Имате тако мало времена да проведете са својом децом, онда нека и вожња до школе буде паметно искоришћена. Нека то буде време за необавезно ћаскање или време за смех, када размењујете анегдоте. Ово може деци много да значи у емотивном смислу али и да учврсти вашу везу.

3. Контакт очима при сусрету

Сакријте своје смартфоне кад их узимате из школе, са рођендана, од баке, из играонице…Деци је потребан контакт очима при сусрету, осмех и загрљај. Не желе вашу одсутност која говори „Све друго је важније од тебе.” Слободно и ви њима испричајте прикладне ствари свог дана, тиме изграђујете поверење, које ће условити да и они вама говоре о свом дану. Будите њихов најбољи пријатељ.

4. Када ваша деца долазе из школе кући

“Раскачите” се. Ручајте и раговарајте, дружите се мало. Направите вакум у ком не постоји нико други. То је и лепо и лековито у ова стресна времена.

5. Када дођете кући, будите стварно присутни

Завршите позиве или унос текста пре него што стигнете кући. Ако сами поштујете своје време, поштоваће га и други. Објасните колегама да сте после подне код куће, и да тамо не радите…

6. Оброци су веома важни

Без екрана или телефона за столом једно је од најједноставнијих правила које ставља децу и породицу на прво место.

7. Направите време пред спавање мирним и ушушканим

Ништа не квари магију за лаку ноћ више од родитеља који бесомучно “кљуца” по тастатури чега год, па чак и само зујање телефона у џепу. Родитељи треба да схвате да је то крај дана и да је и деци свега преко главе. Једино што им је потребно је мало мира и нежности пред земљу снова…

8. Користите технологију да раскинете са њом

Знате, оно дугме са којим сте укључили уређај, још увек ради. Посебно када сте у гостима, на одмору, излету и слично…

Аутор текста: Кетрин Штајнер- Адаир, клинички психолог

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *