ПОДСЕЋАЊЕ НА СРПСКА СТРАДАЊА

Професор историје Весна Лијескић и школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Мирјана Максимовић ОШ „Душан Јерковић“ Ужице желеле су на посебан начин да обележе Први светски рат и организовале су са ученицима сценско-музичко обележавање догађаја из 1914. и 1915. године.

Ученици VII и VIII разреда су кратким програмом, који је започео приказивањем ђачког филма прошлогодишњих осмака, 8. априла 2015. г. подсетили на драматичне догађаје, од Сарајевског атентата, Цера, Дрине, Колубаре, потресних слика сурове одмазде аустријске војске над недужним народом, до повлачења преко Албаније.
Сусрет назван „Први светски рат – прича о јунаштву, мучеништву и слави једног народа“ течно, сажето и надахнуто увукао је све присутне у та страшна, турбулентна времена, када се читав српски народ одлучио да пружи отпор неупоредиво јачем непријатељу.
Од почетка до краја пажња свих присутних била је окупирана и сви смо могли да размислимо још једном о историјским околностима и искушењима кроз које је прошао наш часни народ.
У Великом рату изгинуло је око милион и сто хиљада Срба, што је у односу на број становника највише од свих других народа, учесника у том крвавом сукобу.
Након приредбе сви су могли да погледају и истоимену изложбу коју су ученици, наставници историје и библиотекари поставили у приземљу школе.

DSCF5148 DSCF5121 IMG_1295 IMG_1288 IMG_1292

Сусрет „Први светски рат – прича о јунаштву, мучеништву и слави једног народа“

IMG_1211

Мирјана Радовановић Пејовић, Марина Јевтић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *