ИНТЕРКУЛТУРАЛНА РАЗМЕНА У ШВАЈЦАРСКОЈ

Ужички центар за права детета омогућио je интеркултуралну размену за 10 ученика ужичких средњих школа у Швајцарској у Песталоци дечијем селу од 28.7. до 13.8.2015. године. Јасмина Жеравчић, школски психолог ОШ „Душан Јерковић“ била је супервизор ужичким ученицима и учествовала је у интеркултуралној размени, сарадњи и професионалном усавршавању са колегама супервизорима из Молдавије, Украјине, Македоније и Србије.

Основа едукације је интеркултурална размена и подршка ученицима да се кроз квалитетно образовање укључе и да буду вршњачки едукатори на врло важне теме: дечија права, миграције, решавање конфликата, оснаживање омладине у остваривању једнакости међу половима, ЛГБТ, интеркултурална комуникација….

„Квалитетне едукације омогућују не само стицање знања из поменутих области, већ и вештине којима се омогућава да учесници, када дођу у матичне земље, донесу важне промене“, каже Јасмина. „Те промене се односе, пре свега, на промену система вредности у друштву и доводе до смањења дискриминације и нетолеранције, као и насиља које је у порасту у образовном систему у Србији. Такође омогућени су одличани примери – како се применом дечјих права може омогућити квалитетна инклузија и партиципација младих. Тако се и млади и њихови супервизори оснажују да преузму одговорност за адекватно поступање и да се укључе у заустављање неједнаког поступања према одређеним групама у друштву“.

Сваки моменат који није захтевао да се ради и седи у затвореном простору, искоришћен је тако што су се радионице одвијале у прелепим пределима подно швајцарских Алпа. У лепоти природе, откривала се другачија креативност деце, која су имала још више интелектуалних и материјалних продуката рада. Оно што се ценило су идеје, без обзира на оригиналност, затим евалуације, односно конкретне повратне информације о раду запослених у селу, тако да се на лицу места вршила корекција рада, што даје употребну вредност евалуацији, која је у Србији више формална него употребна, казала нам је Јасмина. Поштовање правила, одговорност за сопствене поступке, као и поштовање времена била је обавеза и за учеснике и за запослене.

„Оно што се учесницима радионице учинило врло занимљивим је поштовање идентитета сваког од учесника као и његових/њених индивидуалних могућности у учесвовању“, додаје Јасмина Жеравчић.

„У оквиру обуке омогућене су нам и екскурзије у Луцерн, Цирих, Рајнине водопаде, Сантис – 2502 метара висок врх Алпа. Прво правило у Песталоци селу је да се ужива и да се забави. Било је радно, али  прво правило се поштовало до краја“, са осмехом додаје школски психог ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица.

                                                                   М.Р. Пејовић, Ј..Жеравчић

nji 337 nji 393

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *