Почев од фебруара 2011.године, у оквиру пројекта DELF у школским установама, ученици наше школе имају могућност да се припремају и да изађу на полагање испита за стицање DELF дипломе (Diplôme d’études en langue française), дипломе која потврђује ниво стеченог знања француског језика за оне којима француски језик није матерњи. То је званична диплома Министарства просвете републике Француске. Она омогућава онима који уче француски језик да озваниче свој ниво знања и способности употребе језика. Испит се на истоветан начин полаже у целом свету, диплома је важећа у целом свету и једном стечена важи трајно.

Испити су прилагођени узрасту и интересовањима кандидата и подељени су у четири нивоа (А1, А2, Б1 и Б2), с тим што постоји верзија за јуниоре и верзија за све типове кандидата. Не постоји разлика у важности дипломе, тј.ако неко положи испит А1-верзија за јуниоре, неће морати касније да га полаже поново. Разлика је једино у томе што су у верзији за јуниоре теме прилагођене узрасту.

На сва четири нивоа се испитују све четири језичке компетенције – усмено и писмено разумевање и усмено и писмено изражавање. Сва четири дела испита носе по 25 поена. Да би кандидат стекао диплому потребно је да има најмање 50 од укупно 100 поена, али тако да из све четири компетенције има најмање по 5 поена.

За протеклих пет година око 80 наших ученика је положило DELF испит (ниво А1 и ниво А2). Они се за испит припремају у оквиру часова додатне наставе. Оцена није препрека да би се ученици пријавили и изашли на испит, то је искључиво ствар избора и воље ученика. Потребно је да се на време пријаве координатору школе.

Амбасада Републике Француске у Републици Србији, преко Француског института  у Београду,  у сарадњи са Националном комисијом DELF-а и DALF-а, чије се седиште налази у Међународном центру педагошких студија у Севру, обезбеђује полагање испита за диплому DELF-а, за нивое А1, А2, Б1 и Б2 у складу са Заједничким европским оквиром.

Француска страна сваке године одређује датуме полагања као и цену пријаве за испит  за стицање дипломе DELF у школским установама, уз сагласност МПНТР-а. За школску 2015/2016.годину одређено је да је пријавивање кандидата од 11.1-29.1.2016.године, а испит ће се полагати 5 и 6.марта 2016.године.

Диплому о положеном испиту издаје Национална комисија за DELF и DALF, а додељује је Француски институт у Београду.

Ученици који поседују диплому о положеном DELF испиту ниво Б2, ослобођени су полагања теста знања језика при упису на француске универзитете.

Француска и српска страна договориле су се да заједничким напорима раде на признавању диплома о положеном средњем нивоу (Б1 и Б2) као еквиваленту за положени матурски испит из француског језика.

За сва додатна питања у вези са полагањем испита DELF можете се обратити координатору, наставници Јелени Недић сваког петка током другог часа у плавој смени.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>