Тајне читања

У организацији Народне библиотеке Ужице у Регионалном центру за стручно усавршавање школски библиотекари Златиборског округа  присуствовали су једнодневном семинару „Пронађи праву информацију“ 28.12.2015.г. Семинар се састојао од практичних вежби и предавања са темама:

  1. „Пронађи праву информацију“, предавачи Драгослава Родаљевић, Бојана Маринчић, Илија Смиљанић, Народна библиотека Ужице
  2. „Тајне читања“, предавач Мирко С. Марковић, Управитељ Фондације Народне библиотеке Србије.

IMG_0015

IMG_0008   IMG_0007

Циљ предавања је да се школски библиотекари упознају са расположивим изворима научних информација у Србији и начином њиховог вредновања, као и повећање нивоа медијске и информационе писмености. Практичан садржај обухватао је коришћење и претраживање електронског каталога (cobiss/opac), комерцијалне и некомерцијалне изворе знања, АСК-Антологија српске кљижевности, SCindeks, итд.

Библиотекар саветник, изврсни Мирко С. Марковић, откривао је своје „Тајне читања“, од Србије преко Чилеа и Хаитија до Јужноафричке републике. Тема његовог предавања је била афирмација читања и анимација корисничке популације у школској библиотеци с обзиром на глобалну све већу незаинтересованост за читање међу младима у свету.

Овакви програми стручног усавршавања намењени су проширивању знања и стимулишу библиотекаре на перманентно праћење иновативних токова у струци.

Сматрамо да квалитетно, делотворно и интерактивно деловање библиотекара на повећању читања, како школске, тако и ваншколске лектире, и на коришћењу електронских извора повећавају ниво библиотечких услуга и задовољавају индивидуалне потребе и библиотекара и корисника библиотека.

Мирјана Радовановић Пејовић

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *