„Временска линија“

Наставнице историје наше школе, Весна Лијескић и Марија Јевтић, на необичан начин обнављају градиво. Ученици праве временске линије – ленте времена. До сада смо у ходницима школе могли видети неколико: за периоде средњег и новог века, као и неколико за Први светски рат. Савлађујући наставни програм историје, ученици стичу знања о догађајима, али на овакав начин утврђивања наставног градива добијају нове подстицаје за интелектуални развој.

Догађајима и тренуцима који су оставили траг у историји Србије и Европе приступа се из перспективе посебно значајних периода или чињеница. Ђаци су подстакнути да врше самостална истраживања, одговарајућа за њихов узраст, и тиме се код њих подстиче радозналост и иницијатива у погледу прикупљања и представљања података, као и способност уочавања важних чињеница.

Обнављајући градиво о Сарајевском атентату, тадашњи ученици VIII 2 одељења наставнице Весне, 2014. године снимили су краткометражни филм како би дочарали својим друговима историјско време, простор, историјске процесе и токове, а ученици наставнице Марије одглумили су припаднике слојева друштва у време српског царства.

Обележавајући 100 година од Великог рата професорка историје Весна и школски библиотекари желели су 2015. године на посебан начин да обележе јубилеј Првог светског рата. Организовале су са ученицима VIII разреда сценско-музичко обележавање догађаја из 1914. и 1915. године ,,Прича о јунаштву, мучеништву и слави једног народа“.

Пошто подстичу свест ученика о разноврсности културне и историјске традиције, наставнице историје на необичан начин омогућују ученицима да прошире своја знања и схватања. Тако настава историје не пружа само знање о прошлости, већ утиче на целокупно образовање, хуманистички развој ученика и разумевање себе и других.

 

 

М.Р. Пејовић, М. Јевтић

IMG_1211 IMG_1213 IMG_1215 IMG_1220 IMG_1221 IMG_1227 IMG_2822 IMG_2824 IMG_2825 IMG_2826 IMG_2828 IMG_2829 IMG_2830 IMG_3142 IMG_3143

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>