Учешће наших ученика у Научном камиону

ПРИЧЕ ЈЕДНОГ СТАБЛА

Да ли је дрво старо онолико колико има годова? Шта су уопште годови? Како дрво расте? Ово су само нека од питања на која су учесници радионице добили одговоре. Провешћемо вас кроз свет поред којег пролазите сваки дан, али вам, можда, није сасвим познат. Мерићемо стабла, одређивати старост дрвећа и открити још по коју тајну. -

Учествовали ученици 6-5 у пратњи наставника Николе Бошковића

Упознајте Национални парк Тара

Сазнајте шта су то заштићена подручја,који је њихов значај и како их можемо сачувати. Открићемо вам које су то посебне вредности Националног парка Тара које њени ренџери, чувари природе, штите. Упознаћемо вас са звездом ове величанствене планине, „царицом енемита“, Панчићевом омориком, али и са осталим многобројним, значајним представницима из биљног и животињског света које Тара има. А неки од њих су баш лепо „позирали“ испед фото замки и показали нам ново лице шуме, које ће вас одушевити!

Учествовало 6 ученика  2-2 у пратњи наставнице Мирјане Максимовић

ФИЗИКА ЗА НАЈМЛАЂЕ: ПЛИВАЊЕ И ТОЊЕЊЕ

Ближи се лето и право је време да и најмлађи ученици сазнају нешто о пливању и тоњењу: Да ли све тешке ствари тону и мора ли предмет који у себи има ваздуха увек да исплива на површину? Шта је то густина и како се одређује? Придружиће нам се и седмаци из ОШ „Слободан Секулић“ и показати како се прави „Архимедова зимница“, а ваше је да испробате рецепт.

Учествовали ученици 3-3 у пратњи наставнице Божане Јеверичић

ВОДЕ КОПНА

Радионица о слатководним екосистемима и њиховим становницима представиће вам светрека, језера, бара и планинских потока. Узсажето предавање, моделе корита и различите препарате биљака, микроорганизама, инсеката и кичмењакаприближићемо вам чудесни свет ових екосистема. Открићемо вам њихове еколошке и географске сличности и разлике, научити да лакше разликујете њихове представнике, акроз игру ћемо одређиватистаништа којима припадају. Знање ће тећи као вода.

Учествовали ученици 5-1,4,6, и 7-4,5,6 у пратњи наставника Мирјане Драшковић и Јована Тимотијевића

ХЕМИЈА САПУНА

Уместо прављења колача, на овој радионици научићете како да направите нешто што флеке од тих колача уклања. Прављење сапуна је једна од основних вештина и један од најпростијих примера примене хемије у домаћинству. Сам процес је веома једноставан, користи лако доступне састојке и служи да се покаже како хемија није баук и може да има веома лепе миришљаве резултате.

Учествовали ученици 5-4 у пратњи наставнице Јелене Савићевић

ФИЗИКА – од варнице до распеване чоколадне бананице

На овој радионици сазнаћете све физичке феномене који се тичу струје и преноса електричне енергије. Сазнаћемо шта је то високофреквентна струја и да ли помоћу ње моземо да правимо сулуде фризуре о којима смо само сањали. Играћемо се са највећим Теслиним проналасцима и сазнати где је тајна безичног преноса енергије. За оне најмаштовитије припремили смо посебан експеримент где ћемо свакодневне монотоне предмете и храну која нам није најомиљенија, претворити у најзанимљивије играчке уз помоћ електричних импулса.

Учествовали ученици 6-3 у пратњи наставнице Наташе Аћимовић

Слепи мишеви – пећински гости и становници

Слепи мишеви представљају другу најбројнију групу сисара после глодара, и једини су сисари који имају могућност активног летења. Иако се зову слепи мишеви, они у ствари нису слепи, а нису ни мишеви. Међутим, они су ноћне животиње. На који начин се оријентишу у мраку? Која станишта насељавају? Да ли живе само у пећинама? Чиме се хране, и да ли стварно постоје слепи мишеви вампири? Дођите да заједно одговоримо на ова питања, да се боље упознамо са овим необичним животињама и да разбијемо неке од предрасуда које о њима постоје.

Учествовали ученици4-1 у пратњи наставнице Нине Јовичић

Научно образовање за одговорно друштво

Научно образовање за одговорно друштво је програм усмерен ка наставницима чији је основни циљ креирање окружења за учење и откривање науке у коме су сви једнако добродошли да постављају питања, истражују, експериментишу и стварају нова знања. Програм се реализује кроз три европска пројекта у којима Центар за промоцију науке учествује: ЦРЕАТИОНС, Хyпатиа и Сциентиx. Наша жеља је да вас упознамо са овим пројектима и позовемо да се укључите у оне активности које су предмет вашег интересовања.

Учествују наставнице Жана Тасић и Верица Брковић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>