Бирај речи хејт спречи

Апликација је настала у оквиру пројекта „Превенција дигиталног насиља“ који се реализује у партнерству Уницефа, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније Теленор.

Апликација је доступна на Фејсбук страници „Бирај речи хејт спречи“ и омогућава и жртвама и сведоцима да насиље пријаве и спрече у реалном времену, у тренутку када се дешава, наведено је у саопштењу.

Уницеф подсећа да је у партнерству са компанијом Теленор и Министарством просвете, 2012. године покренуо пројекат „Превенција дигиталног насиља“, са циљем да се подигне свест о постојању дигиталног насиља и да се оснаже учесници школског живота како би могли да спрече, односно да доследно и адекватно реагују на дигитално насиље када се деси.

У оквиру пројекта је спроведено истраживање на узорку од 3.876 ученика, 1.379 наставника и 3.078 родитеља, а резултати су показали да је чак 84 одсто средњошколаца бар једном у току претходне године изложило себе неком од ризика на интернету.

Две трећине испитаних средњошколаца су биле жртве неког облика дигиталног насиља, док се 30 одсто нашло у улози сведока дигиталног насиља.

Само један одсто је затражило помоћ одраслих у школи, а много више их се обратило за помоћ својим вршњацима.

Узнемиравање на друштвеним мрежама доживело је 18 одсто основаца и 17 одсто средњошколаца, а у улози жртве снимања мобилним телефоном или камером нашло се 12 одсто ученика средњих и девет одсто ученика основних школа.

Чак 15 одсто испитаних средњошколаца прихватило је да се састане са особом коју су упознале преко интернета.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *