Шта сањамо: Клуб љубитеља поезије Иве Андрића

Клуб љубитеља поезије је школски пројекат који већ две године спроводе библиотекари са ученицима VIII разреда ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу. Обе диплпмирани филолози опште књижевности, Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић, сматрајући да је поезија најснажнији, најсубјективнији и најкомпликованији књижевни израз, хтеле су да приближе ученицима своје школе књижевно стваралаштво на другачији начин. Често чујући да је на маргинама књижевног стваралаштва, чак да се данас не чита уопште, школске библиотекарке су желеле да ученици, поред других сазнања, стичу и драгоцено естетско искуство поезије, које је можда најтананије, и да доживљавајући осећај задовољства које пружа читање, пренсу тај осећај свима који учествују у овом уметничком програму. Први овогодишњи сусрет љубитеља поезије, у години његовог јубилеја, посвећен је Иви Андрићу.

С циљем да осветле Андрића као песника, човека који је волео музику и дубоко промишљао о свету и народу, политици, држави и култури, старости и младости, љубави и смрти, као и да се више упознамо са овим, мање познатим делом опуса Иве Андрића, ученици су читали његове стихове, свирали, певали лагане мелодије.

 Као што су његове лирске песме, које за живота нису сабране у књигу, објављене постхумно под називом „Шта сањам и шта ми се догађа“, истоимени програм ученика, школских библиотекара и наставнице српског језика Тањe Зечевић, чији наслов најбоље осликава живот, открио нам је свима делић суштине, њену лепоту и истинитост.

                                       Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *