Школарци учествовали у вежби евакуације

Ученици и наставници ужичке Основне школе ,,Душан Јерковић“ учествовали су 04.04.2014.године у практичној вежби евакуације, како би били спремни у случају изненадних догађаја који могу угрозити њихов живот и здравље.

Координатор и лице задужено за заштиту од пожара у нашој школи, професор разредне наставе Мирјана Максимовић, навела је да је недавно уведена законска обавеза да се ученици и наставници, превентивно, теоријски и практично, обуче за противпожарну заштиту.

,,У нашој школи су ученици 3 и 4. разреда прошли теоријску обуку коју су држали Лазар Ђокић и Ивана Илић из Добровољног ватрогасног друштва Ужице.Ученицима од 5. до 8. разреда , кроз часове одељењског старешине, обуку сам спровела ја, као одговорно лице у школи. Деци је то јако занимљива тема и веома су заинтересована за ову проблематику. Они су једва чекали да своја знања и умења потврде кроз практичну вежбу“, рекла је Мирјана Максимовић.

,,Карактеристично за нашу школу јесте да се налази у центру града, у зони високоспратница, у таквом окружењу да заједничко место окупљања није адекватно. Имамо 1200 ученика, а немамо своје школско двориште где би се сва деца скупила, односно, где бисмо безбедно сместили децу током евакуације. Имамо излазе на четири стране школе и три места заједничког окупљања што значи да нам нису сви евакуисани на окупу при пребројавању након евакуације”, објашњава Мирјана Максимовић.

,,Циљ ове вежбе је пробудити свест код ученика и запослених да се могу наћи у опасности. Кроз сценарио вежбе представили смо реалну ситуацију тако да ученици науче да се у ванредним ситуацијама понашају присебно, и безбедно, без панике и страха, напусте просторије којима прети опасност, како би заштитили и себе и друге”, рекла је Мирјана Максимовић и подсетила на некадашњу сличну акцију Ништа нас не сме изненадити. 

Јавну показну вежбу евакуације у овој школи извело је Министарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације, са своја два спасилачка тима ватрогасно-спасилачке јединице.

,,Учешће у вежби узела је ватрогасно-спасилачка јединица са своја два спасилачка тима за спасавање из рушевина и за спасавање на води. У сарадњи са школом имали смо пробу изласка свих ученика из школе, њихову евакуацију, претрагу свих просторија школе у циљу проналажења оних који су остали у школи, током симулације земљотреса и њиме изазваног пожара. Евакуација се ради у случају пожара, нестанка струје, земљотреса, поплава, терористичких напада, па је добро знати како напустити објекат. Најбоље је да се деци у раном узрасту усади свест о значају заштите и спасавања”, рекао је комадант ватрогасно – спасилачког батаљона Ужице Саша Цицварић.

                                         Мирјана Максимовић

                                    Мирјана Радовановић Пејовић

 image66 image image5 image6 image7

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>