Снага визије школских библиотекара

Jедини школски библиотекари икада из Србије на Светском конгресу школских библиотекара из наше школе

Од 21. до 25.10.2019. г. Дубровник је био домаћин 48. Светског конгреса школских библиотекара и 23. Међународног истраживачког форума о школском библиотекарству, који се одржавао под називом „Окупљање – оснаживање – трансформација : школске библиотеке“. Организатори Конгреса су Међународно удружење школских библиотекара (ИАСЛ) и Хрватска удруга школских књижничара (под покровитељством Министарства знаности и образовања и Министарства културе Републике Хрватске). Осим богатог програма самог Конгреса, учесници су имали прилику да се упознају са знаменитостима Дубровника, Дубровачко-неретванске жупаније и да посете школске библиотеке.

На овогодишњем скупу било је присутно 240 учесника из 44 земље, а међу њима, први пут икада, и две библиотекарке из Србије, Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић, школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица. Оне су имале запажено излагање „Ко је спреман за школског библиотекара са визијом у Србији “. Представиле су тренутни положај школских библиотекара у Србији, као и активности на промовисању рада школских библиотекара и указале на важност рада у подстицању читања, промоције креативности и стваралаштва и развијања ученичких компетенција за целоживотно учење.

Иначе, целе седмице у склопу Конгреса, који је промовисао прогрес у школском библиотекарству, било је одржано преко 80 научних и стручних излагања, интерактивних предавања, радионица и презентација. Говорници су били најстручнији, најпознатији и најискуснији познаваоци теорије и праксе школског библиотекарства из целог света. Овај скуп био је и централна светска прослава Међународног месеца школских библиотека 2019. године.

Циљеви Конгреса били су упознавање са тренутном праксом у свету и истраживањима  школских библиотекара. Разговарало се о мисији, визији и улози школске библиотеке у дигиталном друштву, размењивале идеје о трансформацији школских библиотека, упознавали се програми рада, али и стварале глобалне везе за будућу сарадњу.

„Доказалe смо да снага визије проистиче из доследности и самосвојности“, навеле су Мирјана и Ана. „Школски библиотекар се одавно не бави само издавањем књига. Школске библиотеке пружају данас широко поље деловања, представљају душу школе, места где се одигравају различита културна, подстицајна дешавања и за ученике и за родитеље, наставнике, места где се другачије учи, где се квалитетно проводи време“.

„Ово је била јединствена прилика за светску промоцију и отварање могућности за стицање и размену нових знања и искустава,“ кажу ужичке библиотекарке. Кажу да верују да ће доћи до потребне промене у школском библиотекарству у Србији. „Надамо се да ће и у Србији према Манифесту за рад школских библиотека доћи време „да свако дете треба да има школску библиотеку и стручног школског библиотекара“, што данас није случај у нашој земљи, јер у школским библиотекама углавном раде технолошки вишкови и наставници који допуњују норму“.

Успешном представљању школских библиотекара и одласку у Дубровник допринела је наша Основна школа „Душан Јерковић“ и Град Ужице, као и спонзорство ужичких фирми „Апотека Кршенковић,“ „Info Sys“ и „Textil“, којима се срдачно захваљујемо, као и Туристичкој организацији Ужице,  Компанији „Златиборац“ и Издавачкој кући „Пчелица“ из Чачка, чије смо сувенире, производе и књиге представиле на аукцији изабраних предмета свих земаља учесница и Међународној изложби књига за децу, које су биле неке од пратећих активности Конгреса.

 

                                                                     М. Р. Пејовић, А. Дуковић

4. prezentacijaa4. prezentacija73458956_1347452485430399_4930996345596018688_n2. kongres dubrovnik73458956_1347452485430399_4930996345596018688_n3. prezentacija7. jenniferstradun (1)1. zastavica srbije6. dubrovnik katipanoramadrzic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *