О Корона вирусу

ØКорона вируси су велика породица вируса који могу изазвати болест код животиња или људи. Код људи је познато да неколико корона вируса узрокује респираторне инфекције (инфекције органа за дисање), у распону од обичне прехладе до тежих болести.

ØCOVID-19 је заразна болест коју изазива недавно откривени корона вирус. Овај нови вирус и болест били су непознати пре избијања епидемије у граду Вухан у Кини, децембра 2019. године. COVID – 19 је службени назив за коронавирусну болест (CO значи „корона“, VI „вирус“, а D „disease“, што на енглеском језику значи болест)

ØНајчешћи симптоми заражености корона вирусом (COVID-19) су:

– повишена телесна темпертура

– бол у грлу

– цурење из носа,

– сув кашаљ.

Ови симптоми су обично благи и почињу постепено. Неки заражени немају симптоме и  осећају се добро. Већина заражених (око 80%) опоравља се од болести без посебног лечења. Отприлике 1 од 6 особа које добију COVID-19 постаје озбиљно болесна и долази до потешкоћа са дисањем.

ØКорона вирусом се можемо заразити од других особа које имају вирус. Болест се може проширити од особе до особе малим капљицама из носа или уста које се шире када особа са корона вирусом кашље, кија или издахне. Ове капљице долазе у контакт са предметима и површинама око особе која кашље/кија. Један део пацијената се зарази корона вирусом тако што додирују предмете или површине на којима се налазе капљице, а затим додирују своје очи, нос или уста. Пацијенти се такође могу заразити ако удишу капљице од заражене особе са која кашље или издише капљице.

ØПериод инкубације – значи време између доласка у контакт са вирусом и почетка симптома болести. Процена периода инкубације за COVID-19 креће се од 1-14 дана, најчешcће око 5 дана.

Корона вирус – превенција (мере заштите)

Поштујући следећа правила можете смањити своје шансе да се заразите или проширите корона вирус:

 1. Редовно и темељно перите руке сапуном, најмање 20 секунди, посебно након одласка у тоалет, пре јела, и након истресања носа, кашљања или кијања. Ако сапун није доступан, онда се препоручује било које дезинфекционо средство за прање руку с најмање 60% алкохола.

Зашто? Прањем руку сапуном или употребом антисептика на бази алкохола убијају се вируси који могу бити на вашим рукама.

ØНајбољи начин да се руке исправно оперу:

– Поквасите руке (шаке) текућом водом.

– Употребите довољно сапуна да се прекрију мокре шаке

– Истрљајте све површине шака – укључујући делове на позадини, између прстију и испод ноктију – чинећи то најмање 20 секунди.

– Темељно исперите текућом водом.

– Осушите руке чистим убрусом/марамицом или пешкиром за једнократну употребу.

 • Одржавајте најмање 1,5 m удаљености од друге особе.

Зашто? Када неко кашље или кија, из носа или уста прскају мале капљице течности које могу садржати вирус. Ако сте преблизу, можете удахнути капљице, укључујући и корона вирус, ако особа која кашље има болест.

 • Избегавајте додиривање очију, носа и уста.

Зашто? Рукама додирујете многе површине и можете покупити вирусе. Руке могу да пренесу вирус у ваше очи, нос или уста. Одатле вирус може ући у ваше тело и заразити вас.

 • Обавезно се придржавајте добрих хигијенских навика. И ви и људи око вас. То значи да треба да покријете уста и нос савијеним лактом или марамицом када кашљете или кијате. Затим одмах одложите употребљену марамицу у канту.
 • Останите код куће ако вам није добро. Ако имате повишену температуру, кашљете и отежано дишете, потражите лекарску помоћ.

Зашто? Позив на време омогућиће вашем лекару да вас брзо усмери у праву здравствену установу. То ће такође помоћи да се спречи могуће ширење COVID-19 и других вируса.

 • Носите маску

Зашто? Маске за лице могу ограничити јачину и пут путовања капи које се распршују током разговора, киjања и кашљања. Светска здравствена организација је издала најбоље прeпоруке за употребу маски:

– Пажљиво ставите маску да прекрије уста и нос и водите рачуна да не постоје празнине између вашег лица и маске.

– Избегавајте додиривање маске док је користите; ако то радите, очистите руке.

– Замиените маску новом ако је влажна.

– Скидајте маску са задње стране (не додирујте предњу страну маске)

– Извршите хигијену руку након додиривања или одлагања маске.

УПУТСТВО ЗА ПОНАШАЊЕ У ВЕЗИ КОРОНА ВИРУСА

 1. Не паничите! Будите разумни, свесни, опрезни и организовани, свако у свом окружењу (породица, посао, школа…).
 2. Испланирајте, причајте у породици како ћете да се понашате ако се појаве први симптоми.
 3. Важно је да се онај који допутује из иностранства сам пријави где је све и колико боравио.
 4. Одржавај општу личну хигијену.
 5. Храните се здраво. Једите воће и поврће и све оно што ће да вам подигне имунитет.
 6. Користите лепе дане, шетајте у природи, парковима и где нема загађења.
 7. Избегавајте боравак у групама.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *