ЧОВЕК САМО СРЦЕМ ДОБРО ВИДИ!

У нашој школи претходни дани протекли су у знаку наглашавања речи захвалности, осмеха, добрих идеја, уважавања туђег мишљења, попустљивости, солидарности, разумевања и истицања дечјих права. Наиме, ученици првог разреда у продуженом боравку подстакнути су да на креативан начин обележе важне датуме и кроз различите активности изразе поштовање, прихватање и уважавање различитости.

   Дан доброте је био права прилика да поклонимо другима мало више топлине. Причом о хуманости и емпатији ученици су наведени на размишљање о нашој човечности и способности да схватимо и разумемо једни друге. Инспирисани поруком Малог Принца да „Човек само срцем добро види“, ученици су поклањали другарима нацртана срца са различитим ликовним и литерарним порукама.

   На Међународни дан толеранције ученици су упознати са значењем појма толеранције као прихватања чињенице да људска бића, природно различита по изгледу, положају, говору, понашању и вредностима, имају право да живе и буду то што јесу. На радионицама су учили како да прихватају туђе ставове, вреднују мишљење другог и да поштују друге без обзира на разлике. Порука коју су школарци желели да пошаљу свима јесте да различитости треба да нас спајају, а никако раздвајају.

   На часовима слободних активности организована је драматизација приче „Пријатељство мајмуна и зеца“ по мотивима народне приче из Конга, при чему су коришћене маске израђене на креативним радионицама.

   Међународни дан детета има за циљ да подсети јавност на потребу заштите деце од злоупотреба, насиља и разних облика дискриминације. То је био прави дан да се ученици подсете дечјих права истичући право на дружење и игру. Не љути се човече, ластиш, вијача, школица су само неке од дечјих игара које су ученици играли у школском дворишту апелујући на своје вршњаке да више слободног времена проводе играјући се на свежем ваздуху без виртуелних игрица и паметних телефона.

   Након свега треба истаћи да обележавање ових важних датума има за циљ да подсети родитеље, наставнике, али и све одрасле да децу и младе уче поштовању другог и другачијег, да им указују на лепоту солидарности и дарежљивости, да их упућују на здраве стилове живота и да их подстичу на стваралаштво.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *