Покажимо умеће комуникације

Поштовани ученици,

надам се да се успешно сналазите у настави на даљину. Наставници се максимално труде да часови буду осмишљени и динамични и да вам на разне начине приближе и објасне садржаје које обрађујете.

Нови начини реализације часова подразумевају иста правила комуникације која важе и у учионици. Обраћамо се једни другима са уважавањем када комуницирамо преко Google meet-a, пишемо поруке у Google учионицама језиком пристојног обраћања, чак и када се не слажемо са коментаром других.Можете рећи да се не слажете тако да никога не увредите.

Избегавајте непримерене коментаре, поруке које садрже омаловажавање и дискриминацију било које врсте. Не живимо сви у истим условима, немамо  сви телефоне и рачунаре последње генерације, али то свакако не би требало да буде предмет увредљивих коментара. То што не седимо у учионицама и нисмо близу, нека не буде разлог да се опустимо и својим коментарима повредимо друге.

Не заборавите да је дигитално насиље један од четири облика насиља које разматра Правилник о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање и да утврђивање  нивоа насиља подразумева и одређене мере које смо у обавези да предузимамо.

Сигурна сам да ће ваше одељењске старешине и наставници реаговати у свим ситуацијама, уколико се појаве овакви облици комуникације, а ово је још једна препорука да начином комуникације у учењу на даљину оставите утисак ученика примерног понашања, а ми ћемо  знати то да ценимо када будемо доносили одлуке о оценама из владања.

Чувајте се и останите здрави!

Александра Савић, психолог школе

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *