Међународни дан књиге и ауторских права

Поводом Међународног дана књиге и ауторских права, који се обележава 23. априла,  још од 1995. године, када је овај празник писане речи установљен на Генералној конференцији Унеска у Паризу, ученици су са школским библиотекарима приредили две традиционалне изложбе – „Школска библиотека очима првака“ и „Четвртаци препоручују – омиљени књижевни лик“. Многобројни ученици израдили су интересантне цртеже, одговарајући на ове теме, како виде своју школску библиотеку и шта препоручују вршњацима за читање.

Чланови библиотечке секције сазнали су нешто ново о историји књиге, о ауторству, о стваралаштву у уметности и науци, као и да сви ми треба да поштујемо интелектуалну својину аутора и увек цитирамо наводе из коришћеног текста.

Вредност књиге, важност читања и учења, значај образовања, неопходни су и у 21. веку. Млади данас одрастају уз нове медије који подразумевају динамику, визуелност, аудитивност, и треба да се искористе у циљу осавремењавања наставе и јачања мотивације за даље учење, али знамо да је читање најбоља основа за свако знање.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *