Mesečne arhive: decembar 2014

Ученички парламент

МУЗИЧКО ВЕЧЕ

Ученички парламент чине по два ученика сваког одељења седмог и осмог разреда, односно укупно 24 ученика. Ученици се на састанцима баве различитим темама: спречавање насиља, инклузија, односом ученика и наставника…Главне теме којима се бавимо су 1) права детета-недискиминација, 2) право на живот, опстанак и развој, 3) партиципација, 4) најбољи интереси детета. О овим темама дискутујемо на седницама.  Главна улога парламента је да преноси мишљења ученика својих одељења и да даје предлоге и идеје о побољшању међусобних односа ученика, као и односа ученика и наставника у школи. Ученички парламент позива ученике да помогну раду парламента давањем идеја за акције (спортска такмичења, певање, плес, уређење школског дворишта), предлоге за унапређење односа са наставницима, нарочито ако постоје проблеми на нивоу одељења, предлоге за унапређење школског амбијента (кварови у школи, уређење учионица). Сви ученици који немају представнике у Ученичком парламенту могу учествовати постављањем питања, примедби, нејасноћа, предлога, идеја на нашој фејсбук страници „Ученички парламент Основне школе „Душан Јерковић““

До сада смо реализовали:1) изложбу фотографија на тему инклузије под називом  „Лице и наличје града“, 2) кутија лепих порука која се налази у школи и посвећена је деци и њиховим правима, где сви ученици наше школе могу да изразе своја размишљања, мисли и жеље. У кутију лепих порука убацују се поруке на одрећене теме као што су: школа као породица, поруке поводом 8ог марта, поруке за дан заљубљених. 3) сваке године ученици за 8 март мењају женски део запослених у школи у њиховим професионалним улогама, која је по нашем мишљењу једна од најзначајнијих активности. 4) чланови нашег парламента учествују у радионицама које организује Ужички Центар за права детета током октобра месеца. Радионице се организују сваког уторка и тема радионица је конвенција о правима детета.

Препоручујемо свим родитељима да се више укључе у рад и активности ученичког парламента наше школе.

председница Ученичког парламента

Примарна селекција отпада

Наша школа је узела  учешће у пројекту „Успостављање система примарне селекције отпада у школама у Ужицу и Тузли“, који се реализује у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина, финансираном од стране Европске уније. Пројекат су презентовали наставници биологије свим запосленима наше школе, а присуствовали су представници ЈКП“Дубоко“.

У оквиру међународног пројекта „Успостављање система примарне селекције отпада у школама у Ужицу и Тузли“ ученици наше школе Душан Максимовић и Александра Николић, у пратњи наставнице биологије Десе Богићевић, су учествовали у Еко-кампу на Тари.  Еко -камп је одржан од 21-25. 8.2013. на планини Тари. Учествовало је 28 ученика из Ужица и Тузле и 14 наставника. Током пет дана кампа ученици и наставници су кроз низ добро организованих активности (радионице, предавања, презентације, промо-филмове, едукативне шетње, излете,изложбе, спортске активности…) представили своје школе, научили још више о примарној селекцији отпада, упознали се са специфичностима планине Таре и њеним биодиверзитетом. Такође, дружењем са другарима из Тузле, смо стекли нова пријатељства и разменили многа искуства.

Eko kaмп на Тари

Умеће комуникације

У  нашој школи одржан је семинар  “ УМЕЋЕ КОМУНИКАЦИЈЕ – КАКО ДА ГОВОРИМО И СЛУШАМО ДА БИ УЧЕНИЦИ ХТЕЛИ ДА НАС ЧУЈУ И РАЗГОВАРАЈУ СА НАМА“.Семинар је трајао три дана 2014. године.

Реализатори  програма  Тима Психокод  Ирена Лободок Штулић и Славица Кијевчанин у радној, инспиративној и  пријатној атмосфери су нас упутили у  унапређење васпитног рада у школи, унапређења знања наставника о техникама  конструктивне комуникације и мотивисања за  њихову примену на релацијама са ученицима, родитељима, колегама, сарадницима, у приватном животу…

Током семинара тридесеторо наставника бавило се проблемима у пољу комуникације,  питањима односа између наставника и ученика, васпитним стиловима, понашањима ученика која ометају рад наставнику и стварају проблем,“ ја“ порукама, значајем разумевања, слушања и пружања подршке и емпатије ученику са проблемом, као и начинима  поступања у проблемским ситуацијама  са афирмисањем конструктивног решавања проблема.

DSCF4492 DSCF4460 DSCF4461 DSCF4464 DSCF4468 DSCF4473 DSCF4475 DSCF4478 DSCF4483 DSCF4488

Фестивал науке „ Све је могуће“

Фестивал науке под мотом „ Све је могуће“, одржан је у Београду, од 4. до 7. децембра. Два ученика наше школе, Анастасија Бојовић и Игор Топаловић, са наставницом Мирјаном Максимовић, посетили су Фестивал 5. децембра. Анастасија је прошле школске године представљала нашу школу на чак два републичка такмичења, из физике и из техничког и информатичког образовања, а Игор се окитио трећим местом на републичком такмичењу из хемије. Била је ово одлична прилика да ученици погледају занимљиве изложбе, поставке и узбудљиве експерименте из научних области које су им блиске и за које показују велико интересовање. Све поставке су биле груписане у неколико зона : Наука без престанка, Екпертинејџери, Свемогућа зона, Научно-фантастична бина, Научне играонице, Зелена зона, Француски научни кафе.

Излагачи су се потрудили да привуку пажњу посетилаца, не само садржајима, већ и занимљивим називима својих експеримената и поставки. Тако нам се пружила „Прилика да се заволи физика“, били смо на „Вечери у Винчи“, завирили смо у „Добро дрво“, помешали смо епрувете и тигање у „Деликатесној хемији“, дивили се „Питагори и каменчићима мудрости“, слушали „Приче новца за основца“…

Дан је био употпуњен и посетом Парка науке у Шапцу. Ученици су погледали занимљиве инсталације Парка :Едукативну фонтану, Њутново клатно, Параболична звучна огледала, Модел ДНК, Златни пресек, Оптичке илузије…

Мирјана Максимовић,

наставник  ТИО

 

IMG_20141205_105352 IMG_20141205_110137 IMG_20141205_143022IMG_20141205_104710

Акција „Један пакетић- много љубави“

Наша школа учествује у акцији Црвеног крста којом се прикупљају слаткиши за децу до 10 година слабијег материјалног стања, као и за децу са поплављених подручја , са акцентом на наше окружење-Бајина Башта, Косјерић, Лучани, Љубовија. Акција траје 8-20.12.2014.