Mesečne arhive: oktobar 2023

НАША ЗИМНИЦА

Ученици из продуженог боравка са учитељицом Вањом Николић направили су зимницу. 

Разговарали смо о поврћу и воћу, а затим уз помоћ пројекције гледали како се прави зимница од паприке, краставчића, карфиола, шаргарепе, као и џем, слатко и компот од различитог воћа. 

На крају смо попунили нашу полицу у учионици са направљеном зимницом.

РАДИОНИЦА „РАДИО“

Ученици у Песталоци селу су снимили радио емисију. То је била једна од активности у оквиру пројекта „Образовање за права детета“ Ужичког центра за права детета и Песталоци фондације у Србији.

POWERUP_RADIO-RADIODAY SERBIA 4

НА ИЗЛЕТИМА И ОВОГА ВИКЕНДА

Ученици који су у Песталоци селу у оквиру пројекта Ужичког центра за права детета и Песталоци фондације, посетили су Рајнине водопаде и град Цирих. У Цириху су имали прилику да виде Циришко језеро и Швајцарски народни музеј. Посетили су и град Луцерн.

ВРШЊАЧКИ ЕДУКАТОРИ НА ЧАСУ ДИГИТАЛНОГ СВЕТА

Ученици VII5 одељења Ања Голубовић, Нађа Димитријевић, Душка Јовановић и Душан Давидовски у улози вршњачких едукатора, реализовали су заједно са наставницом Информатике и рачунарства Иваном Тодоровић час Дигиталног света у одељењима IV2, IV3 и IV5. Ученици четвртог разреда су oбновили стечена знања везана за програм Word уз примену Kahoot алата и проналажење слика на интернету, као и чувања истих на рачунар и упознали су се са начином уметања слике у текстуални документ.

НАШИ УЧЕНИЦИ У ПЕСТАЛОЦИ СЕЛУ

Пројекат интеркултуралне размене „Образовање за права детета“ реализује се у Песталоци селу, близу Трогена у Швајцарској, у организацији Ужичког центра за права детета и уз подршку Песталоци фондације у Србији. Осам ученика наше школе и психолог Александра Савић учествују у радионицама. Из Ужица и Чајетине учествује 39 ученика и 6 супервизора, пратилаца ученика. У активностима пројекта ученици учествују заједно са ученицима из Немачке, из околине Бајерна. Викендом се организују излети, па су овога викенда ученици посетили научни парк „Технорама“ и Хохен Кастен, један од врхова Алпа, висок око 1700m.

„ВЕЛИКИМ СРЦЕМ“ ЗАЧЕПИМО ПРЕДРАСУДЕ

Свакодневна тежња да „мали људи“ великог срца једног дана постану одрасли људи које краси емпатија, толеранција, солидарност и заједништво подстакли су ученике и учитељице IV разреда да Дечију недељу „Велико срце деце Србије“ и Недељу солидарности са особама са инвалидитетом обележе заједничким сусретом и дружењем са члановима Удружења инвалида церебралне и дечије парализе Ужице и Удружења дистрофичара Златиборског округа. Ученици су показали креативност и оригиналност и са љубављу правили „срца“ која ће поклонити члановима Удружења, а како константно на нивоу школе скупљамо и чепове поклонили смо и велики број чепова. Као вид захвалности за солидарност и са жељом да и даље сарађујемо свако одељење је добило кутију слаткиша која их је веома обрадовала. Секретар Удружења Ана Ђокић истакла је колико им сакупљање чепова значи и да је то директна помоћ у набавци помагала, одласку на рехабилитацију и солидарној помоћи, а у ОШ “Душан Јерковић“ настављамо промоцију хуманих вредности и подизање еколошке свести, па се несумљиво наставља и акција скупљања чепова под слоганом „Чеп за срећу“.

НАЈБОЉА И ИЗУЗЕТНА

Награду Града Ужица за изузетне резултате у раду добила је наша Весна Лијескић, наставница историје на Свечаној седници Скупштине одржаној у Народном позоришту Ужице посвећеној 9. октобру – Дану града.

Весна Лијескић је наставник потпуно предан својим ученицима, код којих развија осећај за поштовање сопственог наслеђа, традиције и културе. Поред импресивне професионалне биографије, Весна је увек уз своје ђаке, спремна да их саслуша, да помогне, она је ,,најбољи одељењски старешина“ како ђаци кажу. Циљ јој је да од својих ученика створи првенствено добре људе, другаре који су спремни да помогну и разумеју свакога. Развија љубав и толеранцију међу децом, а све уз огромно знање које им преноси. Скромна и тиха, своје искуство, мудрост и доброту свакодневно дели и са колегама са којима ради. Омиљени је члан колектива и учествује у свим наставним и ваннаставним активностима. О њој ће се увек чути лепа реч, а њена воља, жеља и рад свима су пример.

Честитамо нашој Весни! Поносни смо на њен успех и поносни што је наша, наша Века!

Иначе, награда је, поред повеље и плакете, највише признање града које се традиционално уручује најуспешнијим и најзаслужнијим поводом Дана града на Свечаној седници Скупштине града.

НАЈМЛАЂИ КОРИСНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ

Поводом Дечије недеље 2023. прваци наше школе постали су најмлађи корисници Народне библиотеке Ужице и добили бесплатне чланске карте. И ове године традиционално смо имали радионице у НБУ и учили како се понаша у библиотеци, али и заједно поводом овогодишњег слогана „Велико срце деце Србије“ кроз духовит текст Дејана Алексића „Грижа“ и аматерску глуму библиотекара открили шта је то савест и шта нам она говори. Малишани великог срца понели су поклоне из НБУ – чланске карте и шарено срце исписано стиховима песме „Дечја права“, ауторке Весне Ристић.

Моје жеље морате да знате.

Све што ме мучи да разуме.

Дете је само дете,

велики планетарни свете.

„НЕ ЉУТИ СЕ ЧОВЕЧЕ“

„Не љути се човече“ у скупу целих бројева је угледни час из математике у одељењу 6-2, у реализацији наставнице Бојане Митровић на коме су ученици на занимљив начин решавали задатке на три нивоа сложености.

Часу су присуствовале наставнице математике Биљана Димитријевић и Ивана Мићић и психолог Александра Савић.