Mesečne arhive: jun 2024

НЕВА ЦИЦВАРИЋ, ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ


Ђак генерације ОШ “ Душан Јерковић“ је Нева Цицварић. Диплома и награде уручене су Неви на традиционалном Дану диплома одржаном 14. јуна 2024. године. Нева је добитник Вукове дипломе, мноштва диплома “ Доситеј Обрадовић“ из различитих области, учесник републичких такмичења и освајач републичке дипломе из биологије. Успешна а скромна, ненаметљива, ведра, достојанствена, дружељубива, наша Нева!

Završni produkt internacionalnog Erasmus + projekta,, Kulturna baština u modernom okruženju“

Završni produkt internacionalnog Erasmus + projekta,, Kulturna baština u modernom okruženju“, koji je trajao  u školskoj 2022/23. i 2023/24.  je elektronska knjiga. Dok čitate  elektronsku knjigu uzivaćete u elementima kulturne baštine Slovenije, Portugalije, Letonije i Srbije. Knjiga se sastoji od detaljnog prikaza  elemenata kulturne bašine svih zemalja ( tradicionalna hrana i muzika, tradicionalni plesovi,  zanati,  najpoznatiji  spomenici).Knjiga ilustruje važnost  poštovanja kulturne baštine i svih njenih elemenata. Knjigu su sačinili  Tim za projekte OŠ,, Dušan Jerković“ u saradnji sa ostalim  zemljama članicama projekta.

ЧУВАЈМО ПРИРОДУ И НЕГУЈМО САРАДЊУ, ЗА САДАШЊОСТ И БУДУЋНОСТ

У оквиру реализације пројекта „Чувајмо планету, најлепшу на свету“ а у циљу развијања сарадње и свести о значају заштите животне средине, ученици IV/4 и IV/5 угостили су ученике 4. разреда ОШ „Миливоје Боровић“ – издвојено одељење Крива Река, њихову учитељицу Љиљану Андрић и директорку Ану Ристановић. Идеја је настала током обележавања Недеље сећања и заједништва. Ученици су на заједнички осмишљеној активности рецитовали стихове о екологији ауторке Љиљане Андрић, одговарали на њена загонетна питања и направили збирку радова „Наша еколошка књига“ и на тај начин обележили и Међународни дан заштите животне средине. Наша школа је уручила гостима „Дрво пријатељства и заједништва“ које су посадили у дворишту своје школе. Наше дружење и сарадња се настављају, на радост свих нас.

ВРШЊАЧКА ОБУКА ИЗ ПРОФЕСИОНАЛНЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ

Ученице из одељења 8-3 Марија Стопић, Нина Димитријевић, Уна Вукашиновић и Маша Шојић са наставницом Снежаном Синђелић, на часовима информатике и рачунарства, осмислиле су презентацију о средњим школама, образовним профилима средњих школа и упознале ученике са потребним бројем поена за упис образовних профила. Потом су на часовима одељењског старешине, заједно са психологом школе, приказале презентацију свим одељењима 8. разреда, који су овом вршњачком обуком боље информисани и спремнији да донесу одлуку о упису у средњу школу.

„КОРАК КА НАУЦИ“ – ФИЗИКА ЗА ТРЕЋАКЕ И ЧЕТВРТАКЕ

У оквиру школског пројекта ,,КОРАК КА НАУЦИ“, наставница физике Јелена Витезовић, уз сарадњу наставнице Верице Брковић и вршњачких едукатора из VII/5 реализовала је часове у одељењима млађих разреда, IV/5 (5.6.2024.године) и III/2 (7.6.2024.године). Ученици су посетили кабинет физике и изводили мерења на мерним уређајима које кабинет поседује. Часови су били веома занимљиви, а ученици млађих разреда су били веома заинтересовани и активно су учествовали на часу.

МАЛИ ЕКОЛОЗИ

После успешно остварене сарадње и реализације ликовне радионице 2023. године, а на предлог КДЦ ,,Рефлектор“, 5.6.2024.организована је још једна радионица са ученицима 4-3 одељења и учитељицом Бранком Љубичић и тако остварен континуитет у сарадњи. Активности су реализоване у галеријском простору у Горјанима и посвећене су Светском дану заштите животне средине. Радионицу је водио академски сликар Милан Антонијевић, који је кроз различите технике, кроз игру и забаву, приближио ликовну уметност и значај рециклаже ученицима.

СТУДИЈСКА ПОСЕТА ПОБРАТИМЉЕНЕ ШКОЛЕ

Чланови колектива и Савета родитеља побратимљене школе „Строчја вас“ из Љутомера, Словенија, били су у студијској посети ОШ ,,Душан Јерковић“ Ужице 5. априла 2024. године.

Различитим образовним и културним активностима испуњен је циљ посете, остварена је образовна сарадња између школа учесница, њихових наставника и родитеља. Подстакнута је креативност и тимска сарадња учесника.

,,УМЕТНОСТ ЧИТАЊА“ У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Наши школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић су коаутори ,,Приручника за школске библиотекаре: Уметност читања“, чији је издавач Друштво школских библиотекара Србије, а суфинансијер и покровитељ Министарство културе.

ВРШЊАЧКЕ ОБУКЕ ЗА ЛАКШЕ ПРИЛАГОЂАВАЊЕ

Психолог школе је са ученицима првог и петог разреда организовала вршњачке обуке у четвртом разреду и предшколским групама. Ученици су се потрудили да пренесу своја искуства, дају препоруке млађим другарима и отклоне недоумице које су их бринуле.

ПРВАЦИ ПРЕДШКОЛЦИМА

ПЕТАЦИ ЧЕТВРТАЦИМА