ДО КРЕАТИВНОГ ДЕТИЊСТВА

У организацији Библиотеке „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу 20. и 21. септембра 2016. године одржан је Међународни стручни скуп „До креативног детињства: сарадња библиотека, невладиног сектора и приватне иницијативе у подстицању креативности код  деце и младих“, коме је присуствовао је велики број библиотекара из Србије и региона. Током ова два драгоцена дана, библиотекари су имали прилику да чују велики број презентација на задату тему, у којима су изнети примери добре праксе рада са децом у библиотекама. Изложено је укупно 28 радова које су представили библиотекари из Србије и из суседних земаља.

У току стручног скупа, који је иначе део Фестивала хумора који се сваке године традиционално одржава у Лазаревцу већ 28 година, додељена је награда СРЕБРНО ГАШИНО ПЕРО књижевници за децу – Јасминки Петровић за књигу о љубави и одрастању ,,Лето када сам научила да летим“.

Свој дугогодишњи рад са децом успешно су представиле две ужичке библиотекарке, Ратка Вучковић, библиотекар Дечијег одељења Народне библиотеке Ужице и Мирјана Радовановић Пејовић, школски библиотекар ОШ „Душан Јерковић“ .

Мирјана је активни учесник библиотечких конференција, смотри и стручних скупова у Србији и региону, на којима промовише рад школског библиотекара. Представила је коауторски  рад  са професоркама наше школе, Марином Јевтић и Аном Дуковић,  „Школска библиотека без граница – на путу промоције даровитости и креативности”. Изложила је учесницима скупа колико је значајно ангажовање школског библиотекара у подстицању читања и развоја креативних способности код ученика, о улози школског библиотекара који доприноси стварању конструктивне и креативне атмосфере у школи, сарађује са наставницима и ствара напредно окружење и тако побољшава квалитет знања свих актера образовног процеса.

Поред излагача из Србије, велику пажњу привукла су и излагања неколико колегиница из региона, из Бугарске и Хрватске, те су се сви након завршеног скупа вратили својим библиотекама надахнути новим идејама, спремни да их примене у својој средини.

300_o300_o (1)IMG_6332 IMG_6339 IMG_6350 IMG_6355 IMG_6377 IMG_6379

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *