Школски библиотекари на XVI Конференцији Библиотекарског друштва Србије и Саветовању за школске библиотекаре

XVI конференција Библиотекарског друштва Србије, под називом „Мале библиотеке у великом дијалогу за промене“ одржана  је 12.-14. децембра 2019. године, у Народној библиотеци Србије. На XV конференцији БДС, поред учесника из земље и региона, било је учесника и из Сингапура.

Радови и презентације били су подељени у следеће сесије:

– „Мале библиотеке – стандарди, смернице, стварност“,
– „Библиотекари XXI века у академским и научним библиотекама“,
– „Платформе за 21. век“,

– „Чувари културне баштине“ и

– „Библиотека – културни центар локалних заједница“.

У оквиру сесије „Библиотека – културни центар локалних заједница“ део својих активности представили су и школски библиотекари наше школе Ана Дуковић и Мирјана Радовановић Пејовић,  (у сарадњи са Јасмином Луковић, Народна библиотека Ужице) са својим ауторским радом „Школске и јавне библиотеке у дијалогу за промене – сви на добитку“.

Оне су имале интересантно излагање, представиле су своја разнолика искуства и приказале како својим активностима, кроз разноврсне програме, доприносе културном животу не само своје школе, већ и локалне средине.

Школски библиотекари су такође имали прилику да учествују на стручном Саветовању на тему „21. век у школској библиотеци”, у организацији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” и Библиотекарског друштва Србије. Окупило се 5.12.2019. у чачанској библиотеци више од 150 заинтересованих за актуелно стање у школским библиотекама у Србији. У име Друштва школских библиотекара Србије говорила је Мирјана Радовановић Пејовић, чланица Управног одбора, која је све позвала да се укључе у рад Друштва и да је то начин да библиотекари буду видљивији и признатији.

Током Саветовања Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић пренеле су колегама своја искуства са свог првог и јединог учешћа српских школских библиотекара икада на Светском конгресу школских библиотекара који се одржао у Дубровнику 2019. године.

bds 1 bds 2 bds 3 bds 11 ca 2 ca 4 ca 6

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *