Клуб љубитеља поезије – Момчило Настасијевић, немушти језик душе

Крајем јануара 2020. одржан је састанак нашег Клуба љубитеља поезије посвећен Момчилу Настасијевићу „Немушти језик душе“. Ова активност школске библиотеке увршћена је у Базу примера успешних ваннаставних активности ЗУОВ-а.

Једна је од најзначајнијих и најкреативнијих у целокупној српској култури – породица Настасијевић, у којој су четири брата били уметници, a сестрe Славка, чувени професор математике у Четвртој мушкој гимназији, и болешљива Даринка историчар. Најстарији брат Живорад био је сликар, Светомир композитор, а најмлађи Славомир писао је историјске романе. Међу свима њима песник Момчило Настасијевић оставио је својом поезијом и прозом најдубљи траг у српској култури 20. века. Његов поетски језик високо метафоричан и сложен, делимично је херметичан и изузетно музикалан. Развијање љубави према поетској уметности код ученика постиже се указивањем на вредности уметнички изражених мисли, идеја, осећања.

Кроз наше састанке Клуба желимо да подстичемо развијање читалачких навика код ученика и радозналост за самостално проучавање књижевности, као и позитивни однос према групном и тимском раду.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *