KВИЗ „ДА ЛИ СИ ДЕТЕКТИВ ЗА ЈЕЗИКЕ?“

Стручно веће наставника страних језика и школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу на различите начине, већ више од деценије, подстичу своје ученике да пригрле учење језика у школи и изван ње, и заједнички славе културну и језичку разноликост. Чланови Библиотечке секције израдили су неколико паноа о језичким занимљивостима и написали поздраве добродошлице на званичним језицима Европске уније.

Традиционално су обележили Европски дан језика и ове године, организујући квиз „Да ли си детектив за језике?“, у коме су узели учешће ученици, али и запослени школе.

            Након упознавања такмичара и публике кроз низ кратких и интересантних занимљивости о језицима уопште, певања песама у извођењу ученика 3. и 4. разреда на енглеском језику и рецитовања песме на француском језику, Тара Сретковић, ученица осмог разреда, говорила је о језику глувих и наглувих лица, како га је научила и зашто је важан, а потом су учесници екипа имали за задатак да погоде шта је показала знаковним језиком.

               Следиле су припремљене игре за пет екипа које су чинили ученици и наставници, учитељи и педагог школе. Сви су се трудили да допринесу својој екипи. Такмичари су имали задатак да препознају заставе европских земаља, да слажу слагалице са ликовима познатих писаца, а осим имена писаца, записивали су и њихова најпознатија дела. У оквиру Музичког тобогана, ученице седмог разреда свирале су познате мелодије, чије су називе екипе имале за задатак да препознају. Било је смеха, тачних и понеки погрешан одговор. Кроз презентацију фотографија познатих личности из света спорта, музике, филма, науке и моде, за задатак су имали такође да погоде из којих земаља потичу популарне личности, а на крају су препознавали из којих европских језика потичу текстови које су видели путем пројекцијe.

            Један задатак је смењивао други, тишина при решавању и аплаузи – то су слике овог квиза. Учeсници су показали завидно знање, развили тимски и такмичарски дух и увидели важност опште културе. Сви учесници добили су на поклон књиге компаније The English Book и растали смо се са потврдом да учењем страног језика ширимо видике, упознајемо друге културе и откривамо нове територије…

Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић, Марина Јевтић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *