Arhive kategorija: Старији разреди

ОБАВЕШТЕЊЕ

У четвртак, 1.септембра 2022. године настава у првој смени почиње у 7:30, а у другој смени у 14:00 часова.

Црвена смена је пре подне – први и трећи разред

  • 5-2, 5-5, 6-1,6-3, 6-5, 7-1, 7-3, 7-4, 8-1, 8-3.

Плава смена је после подне – други и четврти разред

  • 5-1, 5-3, 5-4, 6-2, 6-4, 7-2, 7-5, 8-2, 8-4, 8-5.

Свечани пријем и прозивка ученика првог разреда биће у четвртак, 1.септембра 2022.године у 11 часова на „Топлотином“ игралишту поред школе.

Прозивка предшколаца биће у четвртак, 1.септембра 2022.године у 10 часова испред улаза за предшколско.

Директорка школе

Мирјана Максимовић

Закорачили смо у свет Информатике и рачунарства

Наставница Ивана Тодоровић и ученици одељења VI5 Анђелија Јованчићевић, Катарина Васиљевић, Вељко Грбовић, Васил Прелић реализовали су радионицу „Кретање, светлост и звук (микробит)“ у одељењу III5. Радионица је реализована у оквиру Школског пројекта „Корак ка науци“ и истој су присуствовали учитељица Слађана Ђикановић и психолог Александра Савић.

Ученици трећег разреда су на веома занимљив начин уз помоћ микробит уређаја, уз подршку ученика-сарадника, обновили и проширили стечена знања о кретању, светлости и звуку.

Закорачили смо у свет Физике

Наставница Ивана Тодоровић и ученици одељења VI Маша Весовић,  Никола Вучићевић, Кристијан Голубовић, Бојана Ђокић, Ђорђе Лаковић, Марта Млађеновић, Милица Пенезић и Лана Цвијовић реализовали су радионицу „Магнети и магнетна својства материјала“ у одељењу IV2. Радионица је реализована у оквиру Школског пројекта „Корак ка науци“ и истој су присуствовали учитељица Нада Поповић и психолог Александра Савић.

Ученици четвртог разреда су на веома занимљив начин, путем практичних активности уз подршку ученика-сарадника, обновили и проширили стечена знања о магнетном деловању.

Награђени ученици за радове на енглеском језику

Ученици седмог и осмог разреда наше школе: Миња Гардашевић, Олга Турунчић, Дуња Јанковић, Ђурђа Ђаповић, Немања Матијевић, Андрија Маринковић и Алекса Јевтић узели су учешће у наградном литерарном конкурсу на енглеском језику, на тему- Предности и мане наставе на даљину, у организацији тима Pearson- Akronolo. Ученички радови биће изложени на паноу испред школске библиотеке.

Радове ученика можете погледати ОВДЕ

Активизам чланова Ученичког парламента

На почетку часа и овог Осмог марта наставници су заузели места у последњим клупама док су ученици преузели улогу наставника. Ученици су се одлично снашли, добро се припремили, часови су били свима изузетно занимљиви.

Ученички парламент успешно реализује сада већ традиционалну акцију „Мењамо запослене“. Пројекат је замишљен тако да се Осмог марта на један дан замене улоге ученика, професорки и осталих радница школе. Предност одабира кога професора ће мењати имају чланови Парламента, а увек се пријаве и многи други ученици. Запослене раднице школе имају одмену која им макар мало олакша радни дан, а ученици опробавају нове улоге.

„Ово је један од начина да ученици доживе школу као своју другу кућу, да заволе посао учитеља и наставника и да се ојача међусобно разумевање,“ напомиње координатор рада УП библиотекар- стручни сарадик Ана Дуковић.

Замена улога покренута је са сврхом јачања односа ученик – наставник, и циљ активости је да ученици разумеју своја права, али и обавезе, као и да се схвати и разуме углед, значај и сазнање о раду свих запослених у школи. Активност „Мењамо запослене“ налази се у Бази успешних примера ваннаставних активности ЗУОВ-а. (https://zuov.gov.rs/vannastavne-aktivnosti/   )

Мирјана Р. Пејовић

„Безбедност на интернету“.

Ученици петог разреда (групе А) у оквиру пројектне наставе на часовима Информатике и рачунарства правили су плакате на тему „Безбедност на интернету„.

На плакату су представили: правила рада на интернету; шта је то електронско насиље; шта предузети у случају електронског насиље и интернет бонтон. Паное су представили  другима у одељењу, а најкреативнији су изложени у холу школе.

       Наставница Информатике и рачунарства Ивана Тодоровић

Школски пројекат „Укључи светло да те боље чујем“

20.12.2021.године одржана је друга радионица школског пројекта „Укључи светло да те боље чујем“ коју су реализовали школски логопед Марија Видић и ученица 6-2 Тара Сретковић. На радионици је учествовала група ученика из одељења шестог разреда. После обнављања азбуке и основних појмова које смо учили на првој радионици, прешли смо на боје и бројеве. Научили смо бројеве до 20 и боје као што су плава, зелена, розе, љубичаста,наранџаста, црвена, браон, црна, бела и жута. Како би лакше савладали нове појмове радили смо у паровима, постављали једни другима питања, погађали задате речи и тако утврдили научено.

На крају друге радионице сви чланови су знали да кажу која је њихова омиљена боја као и број. На следећим радионицама ћемо учити да знаковни језик применимо у песми или причи по жељи учесника.

„Укључи светло да те боље чујем“

Започет је школски пројекат под називом „Укључи светло да те боље чујем“ у оквиру кога ће се одржати неколико радионица. Циљеви планирах активности су :

-већа толеранција према особама које имају оштећење слуха

-прихватање и поштовање различитости

-равноправно укључивање особа са оштећењем слуха у све активности и сфере живота.

23.11.2021.године одржана је прва радионица овог пројекта коју су реализовали школски логопед и ученица 6-2 Тара Сретковић  а учествовала је група ученика из 6-2. На почетку радионице подељен је материјал који је био потребан за даљи рад. Сви присутни су се упознали са азбуком на  знаковном језику и научили да покажу своје име. После азбуке научили смо неколико појмова који се често користе у свакодневној комуникацији ( добар дан, добро вече, лаку ноћ,шта радиш?…). Како би лакше савладали азбуку и основне појмове радили смо у паровима. Погађали смо речи и тако утврдили научено. Створили смо основ за наредну радионицу која ће се одржати у децембру где ћемо проширити знања и пренети их на другаре других одељења шестог разреда.

Међувршњачко подучавање на тему „Безбедно понашање на интернету“

Ученици VI3 одељења Кристијан Голубовић, Никола Вучићевић, Михаило Радојевић, Алекса Селаковић и Ања Смиљанић реализовали су, у улози вршњачких едукатора, час у оквиру часа одељењског старешине на тему „Безбедно понашање на интернету“ у одељењима VI3, VI1 и V3.

На часу је приказана PowerPoint презентација пројекта „Паметно и безбедно“, као и Kahoot квиз који су ученици креирали, уз помоћ наставнице информатике и рачунарства Иване Тодоровић, након посете Каравану „Дигитална експедиција“.

Ученици су на веома забаван начин, указали друговима на предности и мане интернета, на појаве које се третирају као cyberbulliyng вршњачко насиље и појаву лажних и хакованих профила, опасности разних CHALLENGE (игре изазова); поделили су са њима многобројне савете у вези са безбедним коришћењем друштвених мрежа, али пре свега истакли шта свако треба да уради уколико препозна непримерено или небезбедно понашање на интернету.