Arhive kategorija: Старији разреди

Школски пројекат „Укључи светло да те боље чујем“

20.12.2021.године одржана је друга радионица школског пројекта „Укључи светло да те боље чујем“ коју су реализовали школски логопед Марија Видић и ученица 6-2 Тара Сретковић. На радионици је учествовала група ученика из одељења шестог разреда. После обнављања азбуке и основних појмова које смо учили на првој радионици, прешли смо на боје и бројеве. Научили смо бројеве до 20 и боје као што су плава, зелена, розе, љубичаста,наранџаста, црвена, браон, црна, бела и жута. Како би лакше савладали нове појмове радили смо у паровима, постављали једни другима питања, погађали задате речи и тако утврдили научено.

На крају друге радионице сви чланови су знали да кажу која је њихова омиљена боја као и број. На следећим радионицама ћемо учити да знаковни језик применимо у песми или причи по жељи учесника.

„Укључи светло да те боље чујем“

Започет је школски пројекат под називом „Укључи светло да те боље чујем“ у оквиру кога ће се одржати неколико радионица. Циљеви планирах активности су :

-већа толеранција према особама које имају оштећење слуха

-прихватање и поштовање различитости

-равноправно укључивање особа са оштећењем слуха у све активности и сфере живота.

23.11.2021.године одржана је прва радионица овог пројекта коју су реализовали школски логопед и ученица 6-2 Тара Сретковић  а учествовала је група ученика из 6-2. На почетку радионице подељен је материјал који је био потребан за даљи рад. Сви присутни су се упознали са азбуком на  знаковном језику и научили да покажу своје име. После азбуке научили смо неколико појмова који се често користе у свакодневној комуникацији ( добар дан, добро вече, лаку ноћ,шта радиш?…). Како би лакше савладали азбуку и основне појмове радили смо у паровима. Погађали смо речи и тако утврдили научено. Створили смо основ за наредну радионицу која ће се одржати у децембру где ћемо проширити знања и пренети их на другаре других одељења шестог разреда.

Међувршњачко подучавање на тему „Безбедно понашање на интернету“

Ученици VI3 одељења Кристијан Голубовић, Никола Вучићевић, Михаило Радојевић, Алекса Селаковић и Ања Смиљанић реализовали су, у улози вршњачких едукатора, час у оквиру часа одељењског старешине на тему „Безбедно понашање на интернету“ у одељењима VI3, VI1 и V3.

На часу је приказана PowerPoint презентација пројекта „Паметно и безбедно“, као и Kahoot квиз који су ученици креирали, уз помоћ наставнице информатике и рачунарства Иване Тодоровић, након посете Каравану „Дигитална експедиција“.

Ученици су на веома забаван начин, указали друговима на предности и мане интернета, на појаве које се третирају као cyberbulliyng вршњачко насиље и појаву лажних и хакованих профила, опасности разних CHALLENGE (игре изазова); поделили су са њима многобројне савете у вези са безбедним коришћењем друштвених мрежа, али пре свега истакли шта свако треба да уради уколико препозна непримерено или небезбедно понашање на интернету. 

Спортска недеља

Протекле недеље у нашој школи је одржана Спортска недеља за ученике од 5. до 8. разреда. Одржан је турнир у стоном тенису за девојчице и дечаке. Такмичили су се 7. и 8. разреди једни против других и 5. и 6. разреди. Било је много занимљивих и узбудљивих мечева где се победник одлучивао у тајм- брејку. Велику подршку су пружали навијачи који су навијали са своје другаре из одељења. Сви мечеви су одиграни фер- плеј и спортски. Ученици су сами судили мечеве уз подршку својих наставница које су ускакале у помоћ код неких недоумица. 

Победили су: 

Ученице 5-6. разред:1. Лена Цвијовић 6³2. Бојана Ђокић 6³3. Милица Пенезић 6³Ученици 5-6. разред:1. Страхиња Арсић 5⁵2. Вук Комленовић 6¹3. Страхиња Стојић 6⁵Ученице 7-8. разред:1. Теодора Арсић 8³2. Бојана Караичић 8³3. Катарина Марић 7³Ученици 7-8. разред:1. Данило Јовичић 8¹2. Растко Грујичић 8⁵3. Данило Петровић 8².

Победници 7. и 8. разреда ће представљати школу на предстојећем Општинском такмичењу.Честитамо свим победницима и учесницима турнира.

Европски дан језика 2021 – Пословице, брзалице, загонетке

Школски библиотекари и наставници страних језика у нашој школи на разне начине, деценију уназад, кроз договор и сарадњу, подстичу ученике да прихвате учење језика у школи и изван ње, славе културну и језичку разноликост, као и толеранцију, отвореност, радозналост и целоживотно учење.

Традиционално ученици ОШ „Душан Јерковић“ са својим наставницима енглеског и француског језика и школским библиотекарима на различите начине обележавају Европски дан језика, 26 септембар.

Ове године заједно смо поставили изложбу ученичких радова „Европски дан језика 2021 – Пословице, брзалице, загонетке“, а затим смо, кроз угледну активност, вежбали њихов изговор на српском, енглеском и француском језику.

Више фотографија на Фејсбук страници наше школске библиотеке: 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=1707200572895532&set=a.3112339055715003

У циљу промовисања догађаја, сви заинтересовани могу унети своје активности која спроводе у календар догађаја на сајту Европског дана језика,  и сазнају како се овај дан прославља широм Европе.

Наше активности сваке године постављамо у Календар догађаја на сајту Европског дана језика. Гласајте и ове године баш за наше обележавање. За победу је потребно преко 1000 гласова. Кликните на линк и гласајте за нас.Вршњачки едукатори

Ученици другог разреда, 2-3 и 2-5, у оквиру Дигиталног света и наставне јединице Учење у школи и на даљину, научили су да користе школску платформу. У томе су им помогли старији другари, ученици 7-3, у кабинету за информатику и технику и технологију.

ОНЛАЈН КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ

Поводом Дечије недеље и ове године одржани су онлајн књижевни сусрети ученика и наставника српског језика наше школе. Тема је била „ Дете је дете, да га волите и разумете“, што је био и мото овогодишње Дечије недеље. Мноштво ових радова скреће нам пажњу на децу, њихово стваралаштво и таленте.

Ученици који су писали литерарне радове:

Николина Лазовић 5-3

Дуња Јовановић 5-3

Јана Топаловић 5-3

Крсто Костић 5-3

Дуња Кузељевић 5-3

Војин Курћубић 5-3

Милица Димитријевић 5-3

Кристина Јанковић 5-3

Марко Богдановић 5-3

Валентина Миросавић 5-3

Дамјан Дубљанин 5-3

Сара Панић 5-3

Лука Ристановић 5-3

Никола Стаматовић 5-3

Тара Ристовић 6-2

Тара Сретковић 6-2

Страхиња Соколовић 6-2

Ивона Станић 6-4

Игор Конатар 7-2

Алекса Стокић 7-2

Немања Матијевић 7-2

Јана Николић 7-5

Вељко Маринковић 7-5

Јована Петровић 8-3

Европски школски спортски дан

Данас смо у нашој школи обележили Европски школски спортски дан. Српски савез професора физичког васпитања и спорта у сарадњи са EUPEA (Europen Physical Education Association) , уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја организује Европски школски спортски дан сваког 24. септембра. Европски школски дан је паневропска иницијатива чији је главни циљ промоција физичке активности на међународном нивоу и укључивања што већег броја деце и младих у процес физичког вежбања. Наши ученици су данас на отвореном вежбали са наставницом физичког и здравственог васпитања Јеленом Савићевић и својим учитељима: Славицом Калабом, Слађаном Ђикановић, Љубицом Бучевац, Иваном Миленковић и Младеном Ботићем. Вежбало је око 180 ученика из шест одељења: једног 1. разреда, четири 3. разреда и једног 8. разреда. Физичка активност је трајала 30 минута. Ученици су показали велико интересовање за вежбањем. Постигли смо циљ и оно што је најбитније ученици су вежбање завршили са осмесима и великим аплаузом. Нашу данашњу активност забележили смо дроном који смо добили као донацију од Rotary клуба.

Конкурс „Дај ми реч да је насликам“

Наша ученица Анастасија Обреновић VI 5 учествовала је, уз подршку своје разредне Виолете Бурлић, у јединственом Ликовном конкурсу „Дај ми реч да је насликам“, који је организовала ОШ „Свети Сава“ из Шапца. Конкурс je обухватио 4 категорије учесника: децу до 6 година, затим све ученике првог и другог циклуса основног образовања и ученике средњих школа који уче по ИОП-у 2.

Анастасија је израдила рад на основу прича Јасминке Петровић, добила захвалницу и мајицу, а њен рад је био изложен на изложби која је симболично отворена 2. априла, на Међународни дан особа са аутизмом и Међународни дан дечије књиге у Библиотеци шабачкој, потом у Народном музеју у Шапцу, заједно са радовима осталих учесника.

Поносни смо на нашу Анастасију, честитамо и радујемо се њеним новим успесима.