Arhive kategorija: Старији разреди

КОРАК КА НАУЦИ У ТРЕЋЕМ РАЗРЕДУ

У оквиру Школског пројекта „Корак ка науци“ вршњачки едукатори, ученици VI1 одељења, Наталија Лучић, Маша Јовановић, Филип Конатар, Вук Ковачевић и Марко Илић заједно са наставнцом Информатике и рачунарства Иваном Тодоровић реализовали су час Дигиталног света у одељењу III2. Ученици су oбновили стечена знања везана за програм Microsoft Word уз примену Kahoot алата и урадили практичну вежбу – куцање и форматирање текста. За сваки тачно урађен задатак добијали су жетоне, а најуспешнији ученици су добили медаље које је направила ученица Наталија.

РАДИОНИЦА „РАДИО“

Ученици у Песталоци селу су снимили радио емисију. То је била једна од активности у оквиру пројекта „Образовање за права детета“ Ужичког центра за права детета и Песталоци фондације у Србији.

POWERUP_RADIO-RADIODAY SERBIA 4

НА ИЗЛЕТИМА И ОВОГА ВИКЕНДА

Ученици који су у Песталоци селу у оквиру пројекта Ужичког центра за права детета и Песталоци фондације, посетили су Рајнине водопаде и град Цирих. У Цириху су имали прилику да виде Циришко језеро и Швајцарски народни музеј. Посетили су и град Луцерн.

ВРШЊАЧКИ ЕДУКАТОРИ НА ЧАСУ ДИГИТАЛНОГ СВЕТА

Ученици VII5 одељења Ања Голубовић, Нађа Димитријевић, Душка Јовановић и Душан Давидовски у улози вршњачких едукатора, реализовали су заједно са наставницом Информатике и рачунарства Иваном Тодоровић час Дигиталног света у одељењима IV2, IV3 и IV5. Ученици четвртог разреда су oбновили стечена знања везана за програм Word уз примену Kahoot алата и проналажење слика на интернету, као и чувања истих на рачунар и упознали су се са начином уметања слике у текстуални документ.

НАШИ УЧЕНИЦИ У ПЕСТАЛОЦИ СЕЛУ

Пројекат интеркултуралне размене „Образовање за права детета“ реализује се у Песталоци селу, близу Трогена у Швајцарској, у организацији Ужичког центра за права детета и уз подршку Песталоци фондације у Србији. Осам ученика наше школе и психолог Александра Савић учествују у радионицама. Из Ужица и Чајетине учествује 39 ученика и 6 супервизора, пратилаца ученика. У активностима пројекта ученици учествују заједно са ученицима из Немачке, из околине Бајерна. Викендом се организују излети, па су овога викенда ученици посетили научни парк „Технорама“ и Хохен Кастен, један од врхова Алпа, висок око 1700m.

НАЈБОЉА И ИЗУЗЕТНА

Награду Града Ужица за изузетне резултате у раду добила је наша Весна Лијескић, наставница историје на Свечаној седници Скупштине одржаној у Народном позоришту Ужице посвећеној 9. октобру – Дану града.

Весна Лијескић је наставник потпуно предан својим ученицима, код којих развија осећај за поштовање сопственог наслеђа, традиције и културе. Поред импресивне професионалне биографије, Весна је увек уз своје ђаке, спремна да их саслуша, да помогне, она је ,,најбољи одељењски старешина“ како ђаци кажу. Циљ јој је да од својих ученика створи првенствено добре људе, другаре који су спремни да помогну и разумеју свакога. Развија љубав и толеранцију међу децом, а све уз огромно знање које им преноси. Скромна и тиха, своје искуство, мудрост и доброту свакодневно дели и са колегама са којима ради. Омиљени је члан колектива и учествује у свим наставним и ваннаставним активностима. О њој ће се увек чути лепа реч, а њена воља, жеља и рад свима су пример.

Честитамо нашој Весни! Поносни смо на њен успех и поносни што је наша, наша Века!

Иначе, награда је, поред повеље и плакете, највише признање града које се традиционално уручује најуспешнијим и најзаслужнијим поводом Дана града на Свечаној седници Скупштине града.

„НЕ ЉУТИ СЕ ЧОВЕЧЕ“

„Не љути се човече“ у скупу целих бројева је угледни час из математике у одељењу 6-2, у реализацији наставнице Бојане Митровић на коме су ученици на занимљив начин решавали задатке на три нивоа сложености.

Часу су присуствовале наставнице математике Биљана Димитријевић и Ивана Мићић и психолог Александра Савић.

ВАТРОГАСНЕ ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА

Ватрогасне игре без граница одржане су данас на Тргу партизана у организацији Добровољног ватрогасног друштва, а поводом Дечије недеље, прославе Дана града и стогодишњице постојања друштва. У занимљивим ватрогасним играма у којима су учествовале екипе основних школа (узраст трећи и седми разред) и екипе ДВД-а, ученици наше школе освојили су прво место (трећи разред) и добили дипломе, а ученици седмог разреда добили су захвалнице за учешће. Све екипе награђене су слатким пакетићима.

KВИЗ „ДА ЛИ СИ ДЕТЕКТИВ ЗА ЈЕЗИКЕ?“

Стручно веће наставника страних језика и школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу на различите начине, већ више од деценије, подстичу своје ученике да пригрле учење језика у школи и изван ње, и заједнички славе културну и језичку разноликост. Чланови Библиотечке секције израдили су неколико паноа о језичким занимљивостима и написали поздраве добродошлице на званичним језицима Европске уније.

Традиционално су обележили Европски дан језика и ове године, организујући квиз „Да ли си детектив за језике?“, у коме су узели учешће ученици, али и запослени школе.

            Након упознавања такмичара и публике кроз низ кратких и интересантних занимљивости о језицима уопште, певања песама у извођењу ученика 3. и 4. разреда на енглеском језику и рецитовања песме на француском језику, Тара Сретковић, ученица осмог разреда, говорила је о језику глувих и наглувих лица, како га је научила и зашто је важан, а потом су учесници екипа имали за задатак да погоде шта је показала знаковним језиком.

               Следиле су припремљене игре за пет екипа које су чинили ученици и наставници, учитељи и педагог школе. Сви су се трудили да допринесу својој екипи. Такмичари су имали задатак да препознају заставе европских земаља, да слажу слагалице са ликовима познатих писаца, а осим имена писаца, записивали су и њихова најпознатија дела. У оквиру Музичког тобогана, ученице седмог разреда свирале су познате мелодије, чије су називе екипе имале за задатак да препознају. Било је смеха, тачних и понеки погрешан одговор. Кроз презентацију фотографија познатих личности из света спорта, музике, филма, науке и моде, за задатак су имали такође да погоде из којих земаља потичу популарне личности, а на крају су препознавали из којих европских језика потичу текстови које су видели путем пројекцијe.

            Један задатак је смењивао други, тишина при решавању и аплаузи – то су слике овог квиза. Учeсници су показали завидно знање, развили тимски и такмичарски дух и увидели важност опште културе. Сви учесници добили су на поклон књиге компаније The English Book и растали смо се са потврдом да учењем страног језика ширимо видике, упознајемо друге културе и откривамо нове територије…

Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић, Марина Јевтић

ЗАЈЕДНО И БЕЗБЕДНО КРОЗ ДЕТИЊСТВО

Представници Полицијске управе започели су реализацију радионица „Превенција вршњачког насиља у стварном и виртуелном окружењу“ у нашој школи, за ученике петог разреда. Циљ радионица је да ученици путем коришћења „Kahoot“ квиза и кроз рад у групама, усвоје вештине за мирно решавање вршњачких сукоба.

Александра Савић, психолог