Mesečne arhive: septembar 2020

Европски дан језика посвећен музици и књижевности

Традиционално ученици Основне школе „Душан Јерковић“ са својим наставницима енглеског и француског језика и школским библиотекарима на различите начине обележавају Европски дан језика, 26 септембар.

Ове године направили смо изложбу кроз паное „Мапа европских писаца“, „Музички звуци Европе“ и „Познати Французи“. Циљ Европског дана језика је да охрабри све нас да учимо језике. Школски библиотекари и наставници страних језика у нашој школи на разне начине, деценију уназад, кроз договор и сарадњу, подстичу своје ученике да прихвате учење језика у школи и изван ње, славе културну и језичку разноликост, као и толеранцију, отвореност, радозналост и целоживотно учење.

Више фотографија на Фејсбук страници наше школске библиотеке: https://www.facebook.com/pg/Biblioteka-O%C5%A0-Du%C5%A1an-Jerkovi%C4%87-1707200572895532/photos/?tab=album&album_id=2823457634603148

Сваке године постављамо своје активности у Баѕу догађаја на сајту Европског дана језика.Гласајте и ове године за наше обележавање. За победу је потребно преко 1000 гласова. Кликните на линк и гласајте за нас:
https://edl.ecml.at/…/Eve…/23827/language/en-GB/Default.aspx

Распоред писмених и контролних задатака за школску 2020/2021.годину

Распоред писмених и контролних задатака за пети разред

Распоред писмених и контролних задатака за шести разред

аспоред писмених и контролних задатака за седми разред

Распоред писмених и контролних задатака за осми разред

ОБАВЕШТЕЊЕ

На основу Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 (,,Сл. гласник РС,,  бр.66/20, 93/20, 94/20, 100/20, 109/20  и 111/20), у даљем тексту – Уредба, упућујемо вам следеће:

ОБАВЕШТЕЊЕ

Учлану 2. Уредбе наводи се:

Док траје опасност од ширења заразне болести COVID-19, за време боравка на јавним местима у затвореном простору, грађани су дужни да, због спречавања ширења заразне болести COVID-19, обавезно носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање 1,5 метар између два лица која не бораве у истом домаћинству, односно на свака 4м2 може бити присутно једно лице.

На јавним местима на отвореном простору, уколико није могуће одржати растојање између два лица од најмање 1,5м (испред продавница, апотека, на аутобуским и другим стајалиштима и сл.), ношење заштитних маски је обавезно.

У јавном друмском и железничком превозу путника обавезно је ношење заштитних маски.

Родитељи малолетне деце или деце са посебним потребама, односно њихови старатељи дужни су да обезбеде да деца носе заштитну маску у случајевима из ст. 1 до 3. овог члана.

У члану 9б Уредбе наводи се:

Новчаном казном од 5000 динара казниће се за прекршај физичко лице које крши меру обавезног ношења заштитне маске у јавном превозу или у затвореном простору, прописану овом Уредбом или актима Владе донетим на основу ове Уредбе.

Из наведеног као и из дописа Министарства просвете, науке и технолошког развоја  број 610-00-00901/2020-01 од 02.09.2020. године произилази да је ношење маски при уласку у Школу ОБАВЕЗНО као и у следећим ситуацијама:

 • у школском дворишту приликом окупљања ученика
 • током трајања непосредног образовно-васпитног рада, у затвореном простору и на отвореном простору када не постоји одређена физичка дистанца
 • за време одмора у затвореном простору школе и на отвореном простору када не постоји предвиђена физичка дистанца
 • за време боравка у комуникационим просторијама школе
 • у другим случајевима приликом боравка у затвореном простору школе и на отвореном простору када не постоји предвиђена физичка дистанца.

                                                                                      Директор школе

                                                                                    Мирјана Максимовић

О Корона вирусу

ØКорона вируси су велика породица вируса који могу изазвати болест код животиња или људи. Код људи је познато да неколико корона вируса узрокује респираторне инфекције (инфекције органа за дисање), у распону од обичне прехладе до тежих болести.

ØCOVID-19 је заразна болест коју изазива недавно откривени корона вирус. Овај нови вирус и болест били су непознати пре избијања епидемије у граду Вухан у Кини, децембра 2019. године. COVID – 19 је службени назив за коронавирусну болест (CO значи „корона“, VI „вирус“, а D „disease“, што на енглеском језику значи болест)

ØНајчешћи симптоми заражености корона вирусом (COVID-19) су:

– повишена телесна темпертура

– бол у грлу

– цурење из носа,

– сув кашаљ.

Ови симптоми су обично благи и почињу постепено. Неки заражени немају симптоме и  осећају се добро. Већина заражених (око 80%) опоравља се од болести без посебног лечења. Отприлике 1 од 6 особа које добију COVID-19 постаје озбиљно болесна и долази до потешкоћа са дисањем.

ØКорона вирусом се можемо заразити од других особа које имају вирус. Болест се може проширити од особе до особе малим капљицама из носа или уста које се шире када особа са корона вирусом кашље, кија или издахне. Ове капљице долазе у контакт са предметима и површинама око особе која кашље/кија. Један део пацијената се зарази корона вирусом тако што додирују предмете или површине на којима се налазе капљице, а затим додирују своје очи, нос или уста. Пацијенти се такође могу заразити ако удишу капљице од заражене особе са која кашље или издише капљице.

ØПериод инкубације – значи време између доласка у контакт са вирусом и почетка симптома болести. Процена периода инкубације за COVID-19 креће се од 1-14 дана, најчешcће око 5 дана.

Корона вирус – превенција (мере заштите)

Поштујући следећа правила можете смањити своје шансе да се заразите или проширите корона вирус:

 1. Редовно и темељно перите руке сапуном, најмање 20 секунди, посебно након одласка у тоалет, пре јела, и након истресања носа, кашљања или кијања. Ако сапун није доступан, онда се препоручује било које дезинфекционо средство за прање руку с најмање 60% алкохола.

Зашто? Прањем руку сапуном или употребом антисептика на бази алкохола убијају се вируси који могу бити на вашим рукама.

ØНајбољи начин да се руке исправно оперу:

– Поквасите руке (шаке) текућом водом.

– Употребите довољно сапуна да се прекрију мокре шаке

– Истрљајте све површине шака – укључујући делове на позадини, између прстију и испод ноктију – чинећи то најмање 20 секунди.

– Темељно исперите текућом водом.

– Осушите руке чистим убрусом/марамицом или пешкиром за једнократну употребу.

 • Одржавајте најмање 1,5 m удаљености од друге особе.

Зашто? Када неко кашље или кија, из носа или уста прскају мале капљице течности које могу садржати вирус. Ако сте преблизу, можете удахнути капљице, укључујући и корона вирус, ако особа која кашље има болест.

 • Избегавајте додиривање очију, носа и уста.

Зашто? Рукама додирујете многе површине и можете покупити вирусе. Руке могу да пренесу вирус у ваше очи, нос или уста. Одатле вирус може ући у ваше тело и заразити вас.

 • Обавезно се придржавајте добрих хигијенских навика. И ви и људи око вас. То значи да треба да покријете уста и нос савијеним лактом или марамицом када кашљете или кијате. Затим одмах одложите употребљену марамицу у канту.
 • Останите код куће ако вам није добро. Ако имате повишену температуру, кашљете и отежано дишете, потражите лекарску помоћ.

Зашто? Позив на време омогућиће вашем лекару да вас брзо усмери у праву здравствену установу. То ће такође помоћи да се спречи могуће ширење COVID-19 и других вируса.

 • Носите маску

Зашто? Маске за лице могу ограничити јачину и пут путовања капи које се распршују током разговора, киjања и кашљања. Светска здравствена организација је издала најбоље прeпоруке за употребу маски:

– Пажљиво ставите маску да прекрије уста и нос и водите рачуна да не постоје празнине између вашег лица и маске.

– Избегавајте додиривање маске док је користите; ако то радите, очистите руке.

– Замиените маску новом ако је влажна.

– Скидајте маску са задње стране (не додирујте предњу страну маске)

– Извршите хигијену руку након додиривања или одлагања маске.

УПУТСТВО ЗА ПОНАШАЊЕ У ВЕЗИ КОРОНА ВИРУСА

 1. Не паничите! Будите разумни, свесни, опрезни и организовани, свако у свом окружењу (породица, посао, школа…).
 2. Испланирајте, причајте у породици како ћете да се понашате ако се појаве први симптоми.
 3. Важно је да се онај који допутује из иностранства сам пријави где је све и колико боравио.
 4. Одржавај општу личну хигијену.
 5. Храните се здраво. Једите воће и поврће и све оно што ће да вам подигне имунитет.
 6. Користите лепе дане, шетајте у природи, парковима и где нема загађења.
 7. Избегавајте боравак у групама.

 

 

Подучавање и учење писмености

Поводом Дана писмености испред школске библиотеке ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу постављена је изложба на тему писмености и образовања кроз историју, као и на њихову перспективу у (блиској) будућности, која је била веома интересантна и свим ужичким медијима.

Oд 1967. године, широм света, сваке године 8. септембра обележава се овај дан како би се јавност подсетила на важност писмености као питања достојанства и људских права и како бисмо заједнички свет унапредили ка писменијем и одрживом друштву. Упркос оствареном напретку, изазови писмености и даље постоје – најмање је 773 милиона људи широм света који ни данас немају основне вештине писмености.

Међународни дан писмености 2020. фокусирао се на подучавање и учење писмености у кризи ковид-19 и након ње, посебно с нагласком на улогу просветних радника и промену педагогије. ПремаУНЕСКО подацима током почетне фазе пандемије школе су биле затворене у више од 190 земаља, реметећи образовање 62% од укупне популације ученика у свету. Владе су брзо примениле низ различитих решења за учење на даљину, попут виртуелних лекција, учења путем ТВ-а, радија или на отвореним просторима, посебно у формалном образовању за децу и младе.

                Поводом Дана писмености, углавном у складу са мотоом УНЕСКА, школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ сваке године са ученицима поставе изложбе којима приближавају различите врсте писмености ученицима. Како је изгледао египатски писар, а како ENIAC – први електронски рачунар, како изгледа клинасто писмо, а како средњовековне повеље, Мирослављево јеванђеље, дневник Ане Франк, наочаре за виртуелну стварност… Ученицима је занимљиво да погледају изложене фотографије и на тај начин радо прихватају школску библиотеку као одлично место за почетак целоживотног учења, стицања знања и међупредметних садржаја у школи.

У свом документу посвећеном писменостима 21.века, УНЕСКО (2007), наглашавајући њихову нужност за појединца и друштво у дигиталном окружењу, назива их писменостима опстанка, сугеришући тиме да је развој друштва и појединца немогућ без поседовања вештина шест врста писмености. Професор Хортон, аутор текста, разликује више неопходних писмености: 1. Основна писменост, 2. Компјутерска писменост, 3.Медијска писменост, 4.Образовање на даљину и е-учење, 5.Културална писменост, 6. Информацијска писменост.

С обзиром на актуелни недостатак потребе читања, тачније на замену књига другим видовима забаве, данашње друштво захтева нове компетенције, нове врсте писмености, али још је немерљива вредност способности читања, писања и разумевања које су темељ за знање и образовање. Школска библиотека поред развијања навика служења књигом и културе читања, оспособљава ученике за самостално учење и коришћење различитих извора, а приређивањем различитих изложби интегрише наставне и ваннаставне садржаје и упућује на истраживање, на креативно и критичко мишљење.

Више фотографија на Фејсбук страници наше школске библиотеке: https://www.facebook.com/pg/Biblioteka-O%C5%A0-Du%C5%A1an-Jerkovi%C4%87-1707200572895532/photos/?tab=album&album_id=2786693501612895

                                                               Мирјана Р.Пејовић, Ана Дуковић

Обавештење за ученике

Ученици првог разреда улазе у школу на улаз број 2. Велики одмор проводе са својим учитељем у унутрашњем дворишту.

Ученици другог разреда улазе у школу на улаз број 1. Велики одмор проводе са својим учитељем у делу дворишта где улазе предшколци.

Ученици трећег разреда улазе у школу на улаз број 3. Велики одмор проводе са својим учитељем у делу дворишта испред школе тј. испред улаза број 1 и улаза број 2.

Ученици четвртог разреда улазе у школу на улаз број 3. Велики одмор проводе са својим учитељем у делу дворишта до потока тј. Испред улаза број 3.

Ученици петог разреда улазе у школу на улаз број 3. На велики одмор излазе у унутрашње школско двориште (излаз испод степеништа, који се налази поред „Кутка против насиља“) и остају са дежурним наставницима.

Ученици шестог разреда улазе у школу на улаз број 3. На велики одмор излазе на излаз број 3 и остају у том делу дворишта( простор имеђу наше и саобраћајне школе) са дежурним наставницима.

-Ученици седмог разреда улазе у школу на улаз број 2.  На велики одмор излазе на улаз број 2, бораве  испред улаза број 1 и улаза број 2.

-Ученици осмог разреда улазе у школу на улаз број 1 (службени улаз). Излазе ходником поред учионица млађих разреда и крећу се низ степениште према службеном улазу. Велики одмор проводе испред улаза за предшколско (бочна страна школе поред игралишта).

РАСПОРЕД ЗВОЊЕЊА

Група А :   

1.час: 7:30-08:00

2.час:  08:05-08:35

Велики одмор 08:35-08:50

3.час:       08:50-09:20

4.час:       09:25-09:55

Група Б

1.час:    10:30-11:00

2.час:    11:05-11:35

Велики одмор 11:35-11:50

3.час:    11:50-12:20

Ученици од петог до осмог разреда иду у школу у поподневној смени. Сатница реализације часова:

1.час:    13:45-14:15

2.час:    14:20-14:50

3.час:    14:55-15:25

Велики одмор 15:25-15:45

4.час:    15:45-16:15

5.час:    16:20-16:50

6.час:    16:55-17:25

7.час:    17:30-18:00

КОРИШЋЕЊЕ ТОАЛЕТА

У тоалет може ући онолико ученика колико има кабина.

Остали ученици чекају у реду испред тоалета, уз поштовање физичке дистанце (на обележеним местима- тачке залепљене на поду).