ПИСМЕНОНСТ ОТВАРА ВРАТА ЗНАЊА, ЕМАНЦИПАЦИЈЕ И МАШТЕ

„Писменост је заиста много више од пуког учења слова и речи. Претвара капљице мастила на папиру у прозоре на свет; то је кључ који отвара врата знања, еманципације и маште,“ поручује нам Одри Азуле, генерална директорка УНЕСКА, поводом овогодишњег Међународног дана писмености.

Широм света 8. септембра обележава се Међународни дан писмености.  Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) прогласила је 8. септембар за Међународни дан писмености 1967. године, да би се сваке године, бар на тај дан, истакла важност читања и писмености, како у животу појединца, тако и друштва у целини. Општом декларацијом о људским правима из 1948. године признато је право на образовање, а тиме и право на писменост.

Међународни дан писмености 2023. године обележава се се под слоганом „Промовисање писмености за свет у транзицији: Изградња темеља за одржива и мирна друштва“. Писменост није само способност читања и писања, већ и способност разумевања и примене информација у свакодневном животу. Она отвара врата знању, култури и бољим приликама. Међутим, и даље постоји глобална неједнакост у приступу образовању и писмености. Овај дан је прилика да се подсетимо колико је писменост кључна за индивидуални развој, социјалну инклузију и економски напредак.

Библиотекари наше школе труде се да кроз своје активности и пројекте раде на побољшању и промовисању свих врста писмености, теже да подстакну размишљање на ову тему и да укажу ученицима колики је значај целоживотног учења. Као и претходних година библиотекарке Мирјана и Ана одржале су ученицима низ предавања на тему значаја писмености. Говориле су о темељима српске писмености, првим српским штампаријама, штампарији манастира Рујно, монаху Теодосију и „Рујанском четворојеванђељу“. Такође су припремиле и поставиле изложбу о првим српским штампаријама и књигама.

Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *